Így használd a mostohagyerekként kezelt ZELLERGUMÓT...nem csak húslevesben!

A zeller egyik leghétköznapibb zöldségünk, amit mégis egészen érthetetlen módon a legtöbször csak egyféle módon használunk. Pedig a zellergumó nemcsak levesekbe való, hanem készülhet belőle rengetegféle étel. Ehhez adunk ötleteket.

Az igazi, hétvégi, ünnepi, gyöngyöző húslevesből nem hiányozhat a zellergumó, hiszen ennek a zöldségnek az aromája, különleges ízjegyei rengeteget adnak ahhoz a komplex ízhez, amitől igazán finom lesz a levesünk. Sokan itt aztán meg is állnak, esetleg beledobják a fazékba, ha bablevest vagy épp zöldséglevest főznek, ám az, hogy a zellergumó ténylegesen főszereplővé lépjen elő a konyhában, na erre ritkábban kerül sor.

A zellergumó nem csak húslevesbe való

Élettani hatások

A zellert a görögök már az ókorban fogyasztották gyógyító erejéért, és ezernyi jó tulajdonsággal ruházták föl. Széles körben elterjedt az a hit is, hogy a zeller nemivágy-serkentőként hatásos, de ez klinikailag nem bizonyított. Hazánkban a reneszánsz idején vált konyhakerti növénnyé. Erősen vízhajtó hatású, nagy mennyiségben tartalmaz szerves nátriumot és van benne kalcium, foszfor, vas, magnézium, kálium és néhány nyomelem is. Serkentőleg hat a veseműködésre, emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is gyakran alkalmazzák. Hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert.

Ahogy a szárzellert manapság már rendszeresen használjuk zöldségköretekben, vagy éppen salátákban, turmixokban, úgy a gumós változata is rendkívül változatosan elkészíthető. Mutatjuk.

Süsd meg!

A legegyszerűbb, ha megsütjük és krumpli helyett, mellett fogyasztjuk: a sült zellerben az ízek koncentráltak, egészen mélyek, egyszerre édesek és kerekek, eltűnik a növény földes, harsány íze. Egyszerűen csak tisztítsuk meg, vágjuk hasábokra, és tegyünk rá annyi olajat, hogy egyenletesen bevonja, de ne tocsogjon benne. Sózzuk, borsozzuk, mehet rá egy kicsi chili vagy akár római kömény, de szárított zöldfűszer is, majd tegyük sütőpapírral fedett tepsire és toljuk be a sütőbe 200 °C-ra tizenöt-húsz percre. Akkor jó, ha a szélei aranybarnák lesznek.

Csőben sült zelleres krumpli

Jamie O. készítésében tetszett meg ez a csőben sült krumpli változat. A zellertől, zsályától és parmezántól igazán finom köret 6 főnek elegendő, salátával főételként pedig kb. ...

Sőt, ha kipróbálnánk valami egészen különlegeset, a megtisztított zellergumót egészben tegyük be a sütőbe! Locsoljuk meg olívaolajjal, kapja meg a tetszőleges fűszereket majd süssük addig, míg belül teljesen megpuhul. Egészen elképesztően mély, krémes ízű finomságot kapunk, ami tökéletes körete lehet sült húsoknak, de különböző salátákkal és más zöldséges köretekkel, krémekkel kombinálva főételként is megállja a helyét.

Levesbe vele!

No, nem a szokott módon, feldarabolva kerüljön a zeller a levesbe, hanem legyen itt is főszereplő: készüljön belőle krémleves, ehhez is nagyon jó, ha a zellert nem egyszerűen vízben vagy alaplében megfőzzük, hanem első lépésként kis olajon kérgesre pirítjuk, és csak utána öntjük fel a folyadékkal. Így sokkal intenzívebb lesz majd a leves íze.

Burgonyás zellerkrémleves

Úúú, nem vagyok egy nagy leveses..., főleg nem zöldségleveses. Életemben először brokkolikrémlevest ettem. Hmm, nagyon fincsi volt! Azóta letettem a voksom a krémlevesek mellett. Minden ...

Krémek, kencék, pürék

A zeller, csakúgy mint a többi gumós zöldségféle nagyszerű alapja lehet különböző szendvicskrémeknek, a sütőben megsütött zöldséget összeturmixoljuk és ezután megannyi módon fűszerezhetjük: kerülhet hozzá szezámolaj vagy épp paszta és egy kicsi római kömény, és máris kaptunk egy nagyszerű zellerhumuszt. Adhatunk hozzá túrót vagy krémsajtot és lesz belőle csodás szendvicsalap vagy épp sült zöldségekhez kence. Készülhet belőle klasszikus püré is, de a krumplipürét is feldobhatjuk vele.

Zellerrémoulade

Készítettem már hasonló zellersalátát, de míg abba a zeller teljesen nyersen került bele, a zellerrémoulade-hoz a zellert blansírozzuk.  

Nyersen, salátában

Bár ahogy írtuk, sütve még azok is rajongói lesznek a zellernek, akiknek nyersen túl harsány lenne az íze, mégis van sokféle módszer, amivel ez a rendkívül egészséges étel nyersen is megszelídíthető.  Például, ha vékonyra reszeljük és almával, tejföllel elkeverjük, egészen üdítő salátát készíthetünk belőle. De más édes-savanyú gyümölccsel is remekül működik: a szőlővel, fanyar körtével is nagyon finom gyors salátákat készíthetünk belőle. A finomra reszelt zellert összekeverhetjük joghurttal is, és kínálhatjuk mártogatósként, locsolhatjuk sült krumplira, húsokra is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több izgi alapanyag itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...