Az igazi, hétvégi, ünnepi, gyöngyöző húslevesből nem hiányozhat a zellergumó, hiszen ennek a zöldségnek az aromája, különleges ízjegyei rengeteget adnak ahhoz a komplex ízhez, amitől igazán finom lesz a levesünk. Sokan itt aztán meg is állnak, esetleg beledobják a fazékba, ha bablevest vagy épp zöldséglevest főznek, ám az, hogy a zellergumó ténylegesen főszereplővé lépjen elő a konyhában, na erre ritkábban kerül sor.
Élettani hatások
A zellert a görögök már az ókorban fogyasztották gyógyító erejéért, és ezernyi jó tulajdonsággal ruházták föl. Széles körben elterjedt az a hit is, hogy a zeller nemivágy-serkentőként hatásos, de ez klinikailag nem bizonyított. Hazánkban a reneszánsz idején vált konyhakerti növénnyé. Erősen vízhajtó hatású, nagy mennyiségben tartalmaz szerves nátriumot és van benne kalcium, foszfor, vas, magnézium, kálium és néhány nyomelem is. Serkentőleg hat a veseműködésre, emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is gyakran alkalmazzák. Hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert.
Ahogy a szárzellert manapság már rendszeresen használjuk zöldségköretekben, vagy éppen salátákban, turmixokban, úgy a gumós változata is rendkívül változatosan elkészíthető. Mutatjuk.
Süsd meg!
A legegyszerűbb, ha megsütjük és krumpli helyett, mellett fogyasztjuk: a sült zellerben az ízek koncentráltak, egészen mélyek, egyszerre édesek és kerekek, eltűnik a növény földes, harsány íze. Egyszerűen csak tisztítsuk meg, vágjuk hasábokra, és tegyünk rá annyi olajat, hogy egyenletesen bevonja, de ne tocsogjon benne. Sózzuk, borsozzuk, mehet rá egy kicsi chili vagy akár római kömény, de szárított zöldfűszer is, majd tegyük sütőpapírral fedett tepsire és toljuk be a sütőbe 200 °C-ra tizenöt-húsz percre. Akkor jó, ha a szélei aranybarnák lesznek.
Sőt, ha kipróbálnánk valami egészen különlegeset, a megtisztított zellergumót egészben tegyük be a sütőbe! Locsoljuk meg olívaolajjal, kapja meg a tetszőleges fűszereket majd süssük addig, míg belül teljesen megpuhul. Egészen elképesztően mély, krémes ízű finomságot kapunk, ami tökéletes körete lehet sült húsoknak, de különböző salátákkal és más zöldséges köretekkel, krémekkel kombinálva főételként is megállja a helyét.
Levesbe vele!
No, nem a szokott módon, feldarabolva kerüljön a zeller a levesbe, hanem legyen itt is főszereplő: készüljön belőle krémleves, ehhez is nagyon jó, ha a zellert nem egyszerűen vízben vagy alaplében megfőzzük, hanem első lépésként kis olajon kérgesre pirítjuk, és csak utána öntjük fel a folyadékkal. Így sokkal intenzívebb lesz majd a leves íze.
Krémek, kencék, pürék
A zeller, csakúgy mint a többi gumós zöldségféle nagyszerű alapja lehet különböző szendvicskrémeknek, a sütőben megsütött zöldséget összeturmixoljuk és ezután megannyi módon fűszerezhetjük: kerülhet hozzá szezámolaj vagy épp paszta és egy kicsi római kömény, és máris kaptunk egy nagyszerű zellerhumuszt. Adhatunk hozzá túrót vagy krémsajtot és lesz belőle csodás szendvicsalap vagy épp sült zöldségekhez kence. Készülhet belőle klasszikus püré is, de a krumplipürét is feldobhatjuk vele.
Nyersen, salátában
Bár ahogy írtuk, sütve még azok is rajongói lesznek a zellernek, akiknek nyersen túl harsány lenne az íze, mégis van sokféle módszer, amivel ez a rendkívül egészséges étel nyersen is megszelídíthető. Például, ha vékonyra reszeljük és almával, tejföllel elkeverjük, egészen üdítő salátát készíthetünk belőle. De más édes-savanyú gyümölccsel is remekül működik: a szőlővel, fanyar körtével is nagyon finom gyors salátákat készíthetünk belőle. A finomra reszelt zellert összekeverhetjük joghurttal is, és kínálhatjuk mártogatósként, locsolhatjuk sült krumplira, húsokra is.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több izgi alapanyag itt: