A chiamag 5 mellékhatása, amikről nem tudtál

Ugye a baráti körödben is van legalább egy ember, aki teljesen odavan a chiamagért? A turmixoktól a pudingokon át a kekszekig, salátákig szinte mindenbe illenek az apró magok, így nem is csoda, ha sokan rajonganak érte.

Chia mag

A chiamag a táplálkozás erőműve, remek rost-, fehérje-, kalcium-, mangán-, magnézium-, foszfor- és omega-3-forrás. A kis magok tele vannak antioxidánsokkal, segítenek leküzdeni a test sejtjeinek károsodását. A chia nemcsak egészséges, hanem tápláló is, ennek ellenére érdemes megfontolni, hogy mennyit fogyasztunk belőle, ugyanis lehetnek mellékhatásai:

Nem mindegy az emésztésnek

A chiamagok jót tesznek az emésztőrendszernek, mert jelentős a rosttartalmuk. Ha viszont túl sokat fogyasztunk belőlük, az hasi fájdalomhoz, puffadáshoz, hasmenéshez vagy székrekedéshez is vezethet. Annak, aki Crohn-betegségben vagy irritábilis bélszindrómában (IBS) szenved, érdemes mérsékelni a chiamag bevitelének mennyiségét.

Trouchia

Egy francia lány lakott nálam pár napig két évvel ezelőtt - tőle kaptam ezt a receptet. Olyan, mint a tortilla, csak mángolddal és mazsolával. Bővebb sztori itt.

Chia puding

Este 1 perc alatt összeállítható, gyors és egészséges reggeli recept.

Vérhígító

A chiamagban rengeteg omega-3 található. Ez a zsírsav csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések vagy a szívproblémák kialakulásának kockázatát. Viszont azoknak, akik vérhígítót szednek vagy alacsony a vérnyomásuk, érdemes keveset fogyasztani belőle, ugyanis a túlzott mennyiségű omega-3-zsírsav növelheti a vérzékenység kockázatát.

Vigyázz a vércukorral!

A chiamagokban található rostok lassíthatják az ételek emésztését, a makrotápanyagok felszívódását (beleértve az élelmiszerekben található cukrokat (AKA glükóz)), ezzel pedig a vércukorszintet is befolyásolják. Akiknek problémájuk van a vércukorszinttel, a mag fogyasztása előtt konzultáljanak kezelőorvosukkal.

Allergia!

Azok, akik allergiásak a mentára, a szezámmagra vagy a mustármagra, óvatosan próbálkozzanak a chia kipróbálásával. Ételallergia tünete lehet a hányás, a hasmenés, az ajkak vagy a nyelv viszketése és az anafilaxia is.

Sokmagvas paleo buci

Paleo-életünk egyik kincse, amivel megoldjuk a "de hát nem bírom kenyérféle nélkül"-problémát.:) Finom, mellékízmentes, szuperegészséges, rostdús, igazi kis különlegesség.

Sok a rost

A chiamag fogyasztása jót tehet a terhesség alatt, mert rostjai segíthetnek a székrekedés kivédésében – de csak azoknak, akik hozzá vannak szokva a rendszeres, bőséges rostfogyasztáshoz. Más esetben nem a várandósság a legjobb időszak arra, hogy ismerkedjünk a mag hatásaival.

Forrásunk volt.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...