9 ország 9 karácsonyi süteménye - ami nálunk az ünnepi zserbó, az másnál a....na lássuk!

Nyissunk más nemzetek felé, és nézzük meg, mit sütnek ők, ha karácsonyi édességekről van szó...

1. Chile - Pan de Pascua

A chilei Pan de Pascua

Elviekben az olasz Panettone és a német Christstollen kereszteződéséből jött létre - még egy furcsaság, hogy a neve Húsvéti kenyeret jelent. Mindezek ellenére igazi chilei karácsonyi gyümölcskenyér-féleség rummal, amit leggyakrabban cola de mono-val kísérnek, ami egyfajta kávés-fűszeres-alkoholos karácsonyi koktél.

2. Franciaország - Galette des Rois

A mandulatöltelékes süteményt Vízkeresztkor fogyasztják a franciák (január 6-án) - a keresztény hagyomány szerint ekkor látogatták meg a kis Jézust a Napkeleti Bölcsek. Régebben a süti közepébe egy babszemet sütöttek, de ma már inkább valamiféle ékszert rejtenek bele. Aki megtalálja, azt királlyá vagy királynővé koronázzák, és papír koronát is kap!

3. Németország - Christstollen

A tradicionális drezdai (pék)sütemény (más néven Krisztuskalács) eredetije állítólag 1545-ben készült, és annyira népszerű azóta is, hogy Drezdában külön szövetség alakult, ami védi az autentikus receptúrát és szabályozza a gyártást. Az összetevők közt szerepelnek kandírozott gyümölcsök, diófélék, fűszerek, a kalácsot pedig kívülről cukormáz és porcukor takarja.

4. Olaszország - Panettone

Hagyományos, cukorral megszórt, magas, kupola alakú olasz karácsonyi kuglóf szintén legtöbbször kandírozott gyümölcsökkel, mazsolával gazdagítva, amelyet már nálunk is sok-sok éve kapni, ajándéknak is kitűnő. A 20. század eleji Milánóból származik, rendszerint édes borral, likőrrel fogyasztják.

5. Jamaika: rumos fekete torta

Igen hosszas előkészületet érdemel a hagyományos jamaikai karácsonyi desszert, ugyanis az aszalt gyümölcsök egyes verziókban hónapokig vagy akár egy évig (!) áznak a kiváló helyi rumokban, többen pedig karácsonykor kezdik áztatni a gyümölcsöket a következő évi adaghoz.

6. Lengyelország: Makowiecz

Konkrétan a mákos bejgli megfelelője az, amit a lengyelek is előszeretettel készítenek és esznek karácsonykor. Makowiecz. És mi tökéletesen megértjük a választást.

7. Spanyolország és Mexikó: Rosca de Reyes

A francia eredetű kalácsba a spanyolok sokszor egy kis Jézust vagy egy egész mini Betlehemet sütnek vagy állítanak, ezzel díszítve az amúgy is igen mutatós finomságot.

8. Egyesült Királyság: karácsonyi "puding"

A karácsonyi puding (Christmas pudding) hagyományos angol karácsonyi desszert, melyet december 25-én fogyasztanak. A középkor óta az angol karácsonyi hagyományok fontos eleme. Egyik összetevője alapján mazsolapudingnak is gyakran hívják. Nem összekeverendő a mi pudingunkkal - érdekesség továbbá, hogy az édes, mazsolás sütit akár húsokhoz is fogyasztják.

9. Japán: epertorta

Bármilyen furcsa, azok, akik Japánban ünneplik a karácsonyt, leginkább ezt készítik. Tejszínes piskóta eperrel a tetején. Furcsa!

Ezt láttad már az ízHUSZÁR magazinon?

Mitől lesz ízletes a halászlé?

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...