Bár már jó ideje nem eszem fehérlisztből készült ételeket, azt hittem, az idő múlásával majd egyre kevésbé hiányzik - hát ez nem jött be. A kelt tészta az a dolog, amire isteni étekként tekintek: könnyű, puha, picit ragacsos, légies, és cukorral, sodókkal elképesztő élmény. Jöhet a kalács, az aranygaluska, mindet imádom, és bár már nem készítem őket gyakran, kutatok az új elkészítési variációk után.
Tuti tipp:
Nagyon fontos, hogy minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen, se túl hideg, se túl meleg! Készülj fel előre, a kelt tészta időt és figyelmet igényel.
Praktikák a jó kelt tésztához:
Vegyük is át a legfontosabbakat a biztonság kedvéért: élesztőt felfuttatni csakis langyos (kézmeleg) folyadékban, egészen pontosan tejben szabad, ha túlforralod, akkor kampec, az élesztő nem fog feljönni. Ehhez mindig kell egy fél teáskanál cukor, tényleg nem több, és hagyni kell időt az egésznek, hogy elkezdhessen dolgozni, ez minimum 10 perc legyen.A jó kelt tésztában az élesztőt kétszer is megfuttatják, ettől lesz igazán könnyed a végén az eredmény. Kihűlt tűzhely, radiátor közelében lehet siettetni a folyamatot, van, aki a kihűlt sütőt használja ugyanerre. Nagyon figyelj, nehogy a melegen túlkeleszd a tésztádat, ha a nyers tésztagombócod sokszorosa nőtt, akkor túlkelt a tésztád! Nem javaslom ez esetben a margarin használatát sem, meg sem közelíti a légies kelt tészta illúzióját az ezzel készült recept.
Ahogyan az is fontos, hogy szitáld át a lisztedet, pár perc plusz, viszont egyenes út az eddigi legjobb kelt tésztád felé.
Íme, a legjobb kelt tészták:
Ezeket olvastad már?
10+1 nagyon krémes SAJTTORTA, amiből enned kell egy szeletet
A sajttorták legjava, egy helyen összegyűjtve - még a nyár vége előtt próbáld ki valamelyiket!
Nosalty13 ínycsiklandó, szilvás sütemény az egész családnak
Benne vagyunk a szilvaszezon közepében, készítsünk finom sütit belőle - hoztunk omlós, kelt, kavarttészta-variációkat, sőt, még szilvás gombócot is!
NosaltyTop 14 olyan finom PADLIZSÁNOS főétel, amellyel nem lőhetsz félre
A padlizsánból nem csak krém készülhet (bár imádjuk mi is), hanem főételek is dögivel, nagyon változatosan. Mondjuk ezek.
Nosalty12 nagyon KRÉMES és nagyon GYÜMÖLCSÖS sütemény
Krémesség és gyümölcsösség egyetlen sütibe zárva - melyiket választanád?
Nosalty