9 konyhai technika, amit mindenképpen ismerned kell

Alapvető technikák a konyhában, amiket ismerni kell ahhoz, hogy sikerüljön a legegyszerűbb fogás is! Te melyikkel állsz hadilábon?

Vannak a főzésben olyan egyezményes alapok, melyek ismerete nélkül nem érdemes nekivágni bonyolultabb recept elkészítésének - alapvető technikák ezek, melyek sokszor még a tapasztaltabb szakácsoknak sem mennek tökéletesen! Bárki is főz nálatok a családban, bármennyire jól, ismétlés a tudás anyja, hátha mutatunk újat! Aki pedig kezdő, hálás lesz a most következő felsorolásért, egy kevés gyakorlással szépen elsajátítható alapokat mutatunk.

Hirtelen sütés (sautéing): zöldségeket, húsokat hirtelen, kevés zsiradékot felhasználva kisütni - nagyjából erre gondolunk, és a gyors vacsorák egyik legkedveltebb sütési módszerére. Szépen megbarnul az étel külseje, ami ezáltal összetett, ínycsiklandó ízeket kap.

Párolás: anedvességfüggő főzési technika során húsokat, zöldségeket is készítünk, az alacsony hőmérséklet pedig segít megpuhítani a keményebb hús- és zöldségdarabokat. Kitűnő technika gyökérzöldségek, hüvelyesek, valamint gulyás, tartalmas levesek elkészítésére.

Hagymaszeletelés: mindenek előtt érdemes a konyhai nagy kés használatát elsajátítani, mert a hagymatisztítás és -vágás szinte minden finom étel alapja lesz. Félbevág, félkarikára vág, széltében szeletel, aprít - semmi hókuszpókusz nincs ebben, ugyanakkor kezdőknek kell egy kis idő, amíg beletanulnak.

Tojásfőzés: én a hideg vízbe teszem bele a tojásokat, és hagyom felforrni, így nem többet, mint 10 percet vesz igénybe a művelet, és a tojás állaga tökéletes lesz, se túlfőtt, se folyós nem marad. Főzés után mehetnek hideg vízbe, azzal viszont számolj, hogy a nagyon friss tojást nehezebb megtisztítani a héjától.

Omlettsütés: igen, még mindig tojás, mert sokoldalú, egészséges, és hát isteni kaják készülnek vele. Jó ötlet megtanulni omlettet sütni, mert ezután öt perc alatt dobhatsz össze magadnak reggelit vagy vacsorát.

Krumplisütés: ha tudsz sütőben sült burgonyát készíteni, nyert ügyed van, mert rengeteg ételhez passzol köretként - sütőbe tolás előtt 5 percig mikrózd meg a burgonyákat, zutty rá egy kis olívaolaj, és már tolhatod is a sütőbe. Belül puha, kívül ropogós lesz!

Csirkesütés: bár egyszerűbbnek tűnhet a grillpultban megvenni készen, azért az otthon sütött csirkének párja nincsen, különösen, ha bejárja az illata az egész lakást. Adj neki legalább kilencven percet a sütőben, utána pedig élvezd a puha, omlós csirkefalatokat!

Illatos, sült bébi csirke

Szeretem a bébi méretű alapanyagokat, finomak, zsengék, mutatósak, imádnivalók. Eddig főleg bébi zöldségekkel volt dolgom, egészen a hétvégi bevásárlásig, amikor megakadt a szemem ...

Saját húslevest főzni: ez nem csak a nagyszüleid kiváltsága, hogy isteni húsleveseket főzzenek! Remekül felhasználhatod benne a megmaradt húsokat, sok-sok zöldséggel, hosszan főzve isteni. Ha nem fogy el az egész, alaplének isteni lesz, később nagy hasznát veszed majd.

Tökéletes húsleves

Ez az egyik olyan receptem, amit még soha nem rontottam el. Leginkább azoknak szeretnék kedvezni vele, akik kezdők a konyhában, avagy a húsleves készítésében.  Természetesen lehetőség ...

Rizsfőzés: sokak szerint nem kell feltétlen olajon előpirítani a rizst! Elég, ha hideg vízben szépen átöblíted, és lefedve, 15 percen keresztül főzöd - a puha végeredmény garantált, barna rizsnél számolj kicsivel több idővel. Ha viszont tutira pergőt szeretnél, a pirítást se hagyd ki!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via TheSpruceeats

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez az italkülönlegesség gyógyítja a testet: a Lidlben is megtalálod

Pár évvel ezelőtt már mi is felfigyeltünk a kombuchára, ami egyfajta gasztroőrületként jelent meg. Az utóbbi időben ismét feltörekvőben van ez a csodaital, mert számos jótékony hatása van a testre, ráadásul ízélménynek sem utolsó. A Lidlben most igen jó áron juthatunk hozzá, ha elég gyorsak vagyunk.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!