Vannak a főzésben olyan egyezményes alapok, melyek ismerete nélkül nem érdemes nekivágni bonyolultabb recept elkészítésének - alapvető technikák ezek, melyek sokszor még a tapasztaltabb szakácsoknak sem mennek tökéletesen! Bárki is főz nálatok a családban, bármennyire jól, ismétlés a tudás anyja, hátha mutatunk újat! Aki pedig kezdő, hálás lesz a most következő felsorolásért, egy kevés gyakorlással szépen elsajátítható alapokat mutatunk.
Hirtelen sütés (sautéing): zöldségeket, húsokat hirtelen, kevés zsiradékot felhasználva kisütni - nagyjából erre gondolunk, és a gyors vacsorák egyik legkedveltebb sütési módszerére. Szépen megbarnul az étel külseje, ami ezáltal összetett, ínycsiklandó ízeket kap.
Párolás: anedvességfüggő főzési technika során húsokat, zöldségeket is készítünk, az alacsony hőmérséklet pedig segít megpuhítani a keményebb hús- és zöldségdarabokat. Kitűnő technika gyökérzöldségek, hüvelyesek, valamint gulyás, tartalmas levesek elkészítésére.
Hagymaszeletelés: mindenek előtt érdemes a konyhai nagy kés használatát elsajátítani, mert a hagymatisztítás és -vágás szinte minden finom étel alapja lesz. Félbevág, félkarikára vág, széltében szeletel, aprít - semmi hókuszpókusz nincs ebben, ugyanakkor kezdőknek kell egy kis idő, amíg beletanulnak.
Tojásfőzés: én a hideg vízbe teszem bele a tojásokat, és hagyom felforrni, így nem többet, mint 10 percet vesz igénybe a művelet, és a tojás állaga tökéletes lesz, se túlfőtt, se folyós nem marad. Főzés után mehetnek hideg vízbe, azzal viszont számolj, hogy a nagyon friss tojást nehezebb megtisztítani a héjától.
Omlettsütés: igen, még mindig tojás, mert sokoldalú, egészséges, és hát isteni kaják készülnek vele. Jó ötlet megtanulni omlettet sütni, mert ezután öt perc alatt dobhatsz össze magadnak reggelit vagy vacsorát.
Krumplisütés: ha tudsz sütőben sült burgonyát készíteni, nyert ügyed van, mert rengeteg ételhez passzol köretként - sütőbe tolás előtt 5 percig mikrózd meg a burgonyákat, zutty rá egy kis olívaolaj, és már tolhatod is a sütőbe. Belül puha, kívül ropogós lesz!
Csirkesütés: bár egyszerűbbnek tűnhet a grillpultban megvenni készen, azért az otthon sütött csirkének párja nincsen, különösen, ha bejárja az illata az egész lakást. Adj neki legalább kilencven percet a sütőben, utána pedig élvezd a puha, omlós csirkefalatokat!
Saját húslevest főzni: ez nem csak a nagyszüleid kiváltsága, hogy isteni húsleveseket főzzenek! Remekül felhasználhatod benne a megmaradt húsokat, sok-sok zöldséggel, hosszan főzve isteni. Ha nem fogy el az egész, alaplének isteni lesz, később nagy hasznát veszed majd.
Rizsfőzés: sokak szerint nem kell feltétlen olajon előpirítani a rizst! Elég, ha hideg vízben szépen átöblíted, és lefedve, 15 percen keresztül főzöd - a puha végeredmény garantált, barna rizsnél számolj kicsivel több idővel. Ha viszont tutira pergőt szeretnél, a pirítást se hagyd ki!
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
Így pucolhatod meg a hagymát SÍRÁS nélkül
A hagyma a magyaros ételek egyik elengedhetetlen alapanyaga, mégsem szívesen pucoljuk és vágjuk fel, hiszen azt a bizonyos csípő-égető érzést senki nem akarja érezni...
Masszi- Rigó Csilla10 ínycsiklandó leves roppanós virslivel gazdagítva
Bár nagy kedvencnek számít a frankfurti, érdemes kipróbálni más verziókat is leves terén. A virsli természetesen nem marad ki egyikből sem.
NosaltyÍgy készül a tökéletes SAVANYÍTÓLÉ nyáron – egyszerű, olcsó, és...
A nyári időszak minden szempontból tökéletes a zöldségek (és néhány gyümölcs) savanyításához, a jó savanyítóléhez azonban elengedhetetlen néhány fontos tudnivaló.
Nosalty2 olcsó és természetes kártevőirtó módszer FOKHAGYMÁVAL
Úgy tűnik, a fokhagyma nemcsak az emberek szemét csípi, hanem sok kártevőjét is a kertben.
Brecz Juditvia TheSpruceeats