9 ismert márka virslijét kóstoltuk végig – ezt gondoljuk

Összegyűjtöttük nektek egy cikkbe a legtöbb helyen kapható virsliket, olvassatok, és döntsetek, szerintetek melyik a legjobb! 

Még mindig nem múlik a szilveszter körüli VIRSLI-LÁZ, és én minden évben megküzdök érte, hogy megtaláljam a legjobbat. Most is vettem a fáradságot, hogy nektek már ne kelljen, böngésztem, összehasonlítottam, húsarányt néztem, árat, és elemeztem a kereskedelmi forgalomban kapható virsliket. Szándékosan nem listázom őket, hogy melyik a legjobb, ugyanis tudom, hogy valakinek az is óriási dolog, ha a közepesen jó virsliből tud venni egy kilóval. A legjobbat viszont megnevezem!

Ünnepi virslisaláta

Van, aki óckodik a virslitől, és nem érti, hogyan lehet az ünnepi asztalra tenni... de sokunknak a szilveszter elengedhetetlen kelléke. Egy füstös ízű virsliből, és néhány ...

Virslis partifalatkák

Ezekkel a pikk-pakk elkészülő partifalatkákkal bárkit meglephetünk korra való tekintet nélkül, legyen szó gyerekzsúrról vagy baráti összejövetelről. Tökéletes minden alkalomra!

Mi is a virsli?

A Magyar Élelmiszerkönyvnek elég pontos leírása van arra vonatkozóan, mit lehet ma virsli néven árulni – ezek a legfontosabb jellemzők:

  • legfeljebb 26 cm átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött
  • főzéssel hőkezelt
  • a hústartalom a késztermékben legalább 51%
  • egyenletes vastagságú
  • a burkolat ép, sima
  • szerkezete homogén.

Van itt még sok egyéb jellemző is, akit érdekel ITT olvashat továbbiakat az eredeti virslikritériumokról. Nézzük hát, mikkel találkoztam a legnagyobb szupermarketek kínálatában! Látni fogjátok, hogy elsősorban az előre csomagolt termékekre mentem rá, ez nem véletlen, a csemegepultból kimérős virslik összetevőlistája hozzáférhetetlen, teljesen életszerűtlennek tartottam, hogy az ünnepi sorbanállásban egyesével felolvassam a tízféle virsli összetevőlistáját.

Orsi Baromfi Klasszik 240 g, 399 Ft

Nem a legjobb hírű, műbeles baromfivirsli, pedig azért tartalmaz 65 % baromfihúst, és ráadásul nem akarták szójával felpumpálni. A maradék húsérzetet a sertésszalonna és a baromfibőr adják, de a fűszerekkel és egyéb adalékanyagokkal sem spóroltak.

Regnum Juhbeles Virsli, 400 g

Oké, itt már 70% fölötti a hústartalom, de a sok tartósító meg nitrites pácsó azért sokat ront az összképen. Ez a virsli, ha keveset is, viszont tartalmaz marhahúst, és elméletileg a Spar saját húsüzemében, bükkfával füstölik. Ennek megfelelően drágább kategória, viszont tényleg finom.

Landhof Frankfurti Virsli, 250 g, 699 Ft

A hústartalom alig 60% fölötti, van benne szalonna, marhahúsfehérje, glükózszirup, és a valamiért elmaradhatatlan szalonna. Emészthető bélbe töltött virsliről van szó, ami egyébként finom is, csak ilyen árért magasabb hústartalmat várnánk.

Wiesbauer Hosszú Virsli, 250 g, 799 FT

Sertésből 72%-ot, marhából 10%-ot tartalmaz a termék, végre, jelentős része színtiszta hús! Van itt is sertés bőrkepép (!) és valamiért borsó és citrusfélék fehérjéit is előszeretettel használják a virsligyártásban – ezt ez a termék sem úszta meg, de magasan a mezőny legfinomabbja, kétségtelenül magas ára ellenére, vagy éppen ezért.

Pick Virsli, 180 g, 649 FT

A mezőny legdrágábbja, mondjuk nem is nagyon értjük, mire föl: a sertéshústartalom 67%, sertésbőrkével megtoldva – sőt, szója is van benne, amit viszont már az olcsóbb termékek sem nagyon tartalmaznak.

Zimbo bécsi virsli 2*200 g, 1139 Ft

Abszolút kedvenc a 80%-os hústartalmával, amiből 60 sertés, 20 pedig marhahús. Ide is kerültek stabilizátorok, aromák, dextróz, de az összetevőlista impozánsan kétsoros, és mint tudjuk, minél kevesebb összetevője van egy terméknek, annál jobb. Nálam ez mondjuk a második legjobb a mezőnyben.

Kaiser sertés frankfurti virsli, 1690 Ft/kg

Egy kimérős termék, amit viszonylag sokan vásárolnak, a hústartalom viszont sajnos csak a szükséges kötelező mennyiség (51%), adalékanyagban pedig van itt aztán minden. A füstös íze miatt nem rossz a termék, de nem ezt választanám.

Pikok Füstölt sertésrudacska, 240 g, 449 Ft

Isteni verzió, nagyon magas, 93%-os hústartalommal, ami már új csomagolást is kapott, a honlapon viszont ezt a régit találtuk még meg. Az összetevőlista impozáns, bár a glükóz itt is megjelenik az alkotóelemek között. A mezőny legjobbja!

Wiesbauer New Lifestyle Light, hámozott sertés virsli, Aldi, 200g, 499 Ft

Csökkentett zsírtartalommal, 84 % sertéshús és szalonna hozzáadásával gyártották a terméket, szerencsére bőrke és egyéb húsadalékok nélkül. Ízfokozó (nátrium-glutamát), tartósítószer (nátrium-nitrit) viszont van benne, máskülönben ez is egy értékes termék, ha valakit mindezek nem zavarnak.

Ezeket olvastad már?

címlapfotó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...