Még mindig nem múlik a szilveszter körüli VIRSLI-LÁZ, és én minden évben megküzdök érte, hogy megtaláljam a legjobbat. Most is vettem a fáradságot, hogy nektek már ne kelljen, böngésztem, összehasonlítottam, húsarányt néztem, árat, és elemeztem a kereskedelmi forgalomban kapható virsliket. Szándékosan nem listázom őket, hogy melyik a legjobb, ugyanis tudom, hogy valakinek az is óriási dolog, ha a közepesen jó virsliből tud venni egy kilóval. A legjobbat viszont megnevezem!
Mi is a virsli?
A Magyar Élelmiszerkönyvnek elég pontos leírása van arra vonatkozóan, mit lehet ma virsli néven árulni – ezek a legfontosabb jellemzők:
- legfeljebb 26 cm átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött
- főzéssel hőkezelt
- a hústartalom a késztermékben legalább 51%
- egyenletes vastagságú
- a burkolat ép, sima
- szerkezete homogén.
Van itt még sok egyéb jellemző is, akit érdekel ITT olvashat továbbiakat az eredeti virslikritériumokról. Nézzük hát, mikkel találkoztam a legnagyobb szupermarketek kínálatában! Látni fogjátok, hogy elsősorban az előre csomagolt termékekre mentem rá, ez nem véletlen, a csemegepultból kimérős virslik összetevőlistája hozzáférhetetlen, teljesen életszerűtlennek tartottam, hogy az ünnepi sorbanállásban egyesével felolvassam a tízféle virsli összetevőlistáját.
Orsi Baromfi Klasszik 240 g, 399 Ft
Nem a legjobb hírű, műbeles baromfivirsli, pedig azért tartalmaz 65 % baromfihúst, és ráadásul nem akarták szójával felpumpálni. A maradék húsérzetet a sertésszalonna és a baromfibőr adják, de a fűszerekkel és egyéb adalékanyagokkal sem spóroltak.
Regnum Juhbeles Virsli, 400 g
Oké, itt már 70% fölötti a hústartalom, de a sok tartósító meg nitrites pácsó azért sokat ront az összképen. Ez a virsli, ha keveset is, viszont tartalmaz marhahúst, és elméletileg a Spar saját húsüzemében, bükkfával füstölik. Ennek megfelelően drágább kategória, viszont tényleg finom.
Landhof Frankfurti Virsli, 250 g, 699 Ft
A hústartalom alig 60% fölötti, van benne szalonna, marhahúsfehérje, glükózszirup, és a valamiért elmaradhatatlan szalonna. Emészthető bélbe töltött virsliről van szó, ami egyébként finom is, csak ilyen árért magasabb hústartalmat várnánk.
Wiesbauer Hosszú Virsli, 250 g, 799 FT
Sertésből 72%-ot, marhából 10%-ot tartalmaz a termék, végre, jelentős része színtiszta hús! Van itt is sertés bőrkepép (!) és valamiért borsó és citrusfélék fehérjéit is előszeretettel használják a virsligyártásban – ezt ez a termék sem úszta meg, de magasan a mezőny legfinomabbja, kétségtelenül magas ára ellenére, vagy éppen ezért.
Pick Virsli, 180 g, 649 FT
A mezőny legdrágábbja, mondjuk nem is nagyon értjük, mire föl: a sertéshústartalom 67%, sertésbőrkével megtoldva – sőt, szója is van benne, amit viszont már az olcsóbb termékek sem nagyon tartalmaznak.
Zimbo bécsi virsli 2*200 g, 1139 Ft
Abszolút kedvenc a 80%-os hústartalmával, amiből 60 sertés, 20 pedig marhahús. Ide is kerültek stabilizátorok, aromák, dextróz, de az összetevőlista impozánsan kétsoros, és mint tudjuk, minél kevesebb összetevője van egy terméknek, annál jobb. Nálam ez mondjuk a második legjobb a mezőnyben.
Kaiser sertés frankfurti virsli, 1690 Ft/kg
Egy kimérős termék, amit viszonylag sokan vásárolnak, a hústartalom viszont sajnos csak a szükséges kötelező mennyiség (51%), adalékanyagban pedig van itt aztán minden. A füstös íze miatt nem rossz a termék, de nem ezt választanám.
Pikok Füstölt sertésrudacska, 240 g, 449 Ft
Isteni verzió, nagyon magas, 93%-os hústartalommal, ami már új csomagolást is kapott, a honlapon viszont ezt a régit találtuk még meg. Az összetevőlista impozáns, bár a glükóz itt is megjelenik az alkotóelemek között. A mezőny legjobbja!
Wiesbauer New Lifestyle Light, hámozott sertés virsli, Aldi, 200g, 499 Ft
Csökkentett zsírtartalommal, 84 % sertéshús és szalonna hozzáadásával gyártották a terméket, szerencsére bőrke és egyéb húsadalékok nélkül. Ízfokozó (nátrium-glutamát), tartósítószer (nátrium-nitrit) viszont van benne, máskülönben ez is egy értékes termék, ha valakit mindezek nem zavarnak.
Ezeket olvastad már?
12 sós fánk és puffancs, amiből legalább egyet el kell...
Míg karácsonykor az édes, úgy szilveszterkor a sós finomságokra jár rá leállíthatatlanul a vendégsereg. Sajtos rúd és pogácsa? Mutatunk Nektek 12 sokkal jobb tippet!
NosaltyEzeket tedd és edd az év első napján, hogy egész...
Mint minden ünnepünkhöz, a szilveszterhez is kapcsolódnak régi babonák, amikkel megalapozhatjuk a szerencsénket. Te betartod a szilveszteri babonákat?
Petrás GabriellaEzért iszunk pezsgőt és petárdázunk szilveszterkor
Szilveszterkor egyértelmű, hogy pezsgővel koccintunk, trombitával zajongunk, és az is, hogy hangos tűzijátékok durrannak mindenfele. De honnan erednek ezek a hagyományok?
Petrás Gabriella32-féle édes pezsgőt teszteltek le - ezek lettek a legjobbak
Az év végéhez közeledve ezúttal egy igazi ünnepi termékkört, az édes fehér pezsgőket vizsgálta Szupermenta programjában a Nébih.
Nosalty