Legutóbb egy magyar szelekciót készítettünk nektek, amiben azokat a hazai szakácskönyveket gyűjtöttük össze, melyek szerintünk igazi alapműveknek számítanak a konyhában, következő válogatásunkban viszont jöjjenek a kihagyhatatlan nemzetközi szakácskönyvek:
Samin Nosrat - Salt, Fat, Acid, Heat: Mastering the Elements of Good Cooking
A címben szereplő négy elem a főzés négy alappillérére utal, így előre jelzi, hogy ez egy olyan mű, ami egészen az alapoktól segít elsajátítani a főzés tudományát, hogy ne csak egy-egy receptet tudj lemásolni, hanem intuitív módon közelíts az ételekhez. A könyv tartalmazza például a tökéletes rántotta elkészítésének technikáit, így remek útmutatóként szolgál a kezdőknek, de amiért évtizedek múlva is klasszikusként emlegetik majd, az az, hogy még a haladóknak is segít, hogy magabiztosabbak legyenek a konyhai kísérletezéseik során. Például, ha azt hitted, hogy megsózni az ételt egy szimpla feladat, nincs benne semmi titok, akkor érdemes megnézned Nosrat tippjeit a témában: próbáld ki rétegezni a különböző sófajtákat, kísérletezz azzal, hogy a főzés mely fázisában teszed bele az ételbe, merd felfedezni az ásványi anyag különböző tulajdonságait és hatásait.
Julia Child – Mastering the Art of French Cooking
Sokak talán a 2009-es Julie és Julia című filmben hallottak először Julia Childról, pedig egy igazi ikon volt a gasztronómiában, és amikor 1961-ben megjelent a könyve, igazi újdonságnak számított, ami közelebb hozta az addig komplikáltnak, elérhetetlennek és drágának tartott francia konyhát az emberekhez. A filmből kiderült, hogy a receptek egy része végtelenül bonyolult – például élő homárral kell megküzdeni hozzájuk - , ugyanakkor vannak benne otthon is kivitelezhető fogások is. Lassacskán jön a tavasz, így például remek szolgálatot tehet majd receptje a spárga elkészítéséhez, ami mellé pedig jól passzol a Filet de Poisson Poché au Vin Blanc, vagyis egy egyszerű halétel fehér borban.
Hugh Fearnley-Whittingstall - The River Cottage Cookbook
River Cottage nevét mindenki ismeri, aki az elmúlt húsz évben érdeklődött a gasztronómia, vagy legalábbis a gasztro főzőműsorok iránt. Hugh Fearnley-Whittingstall még azelőtt kezdte el terjeszteni a friss, szezonális és termelői alapanyagok igéjét, mielőtt az berobbant volna a köztudatba, ezáltal, és barátságos, pozitív személyiségével egy egyedi színfoltot képviselve a főzőműsorok steril konyhákba száműzött világában. Mielőtt a farm to table megközelítés elterjedt volna, Fearnley-Whittingstall azt akarta megmutatni az embereknek, hogy nem is olyan nehéz a saját élelmüket megtermelni, és hogy a falusi gazdaélet nemcsak nyűg, hanem élvezet is lehet – pláne a végén elfogyasztani az eredményét. Ebben a nagyon brit könyvben megmutatja, miként kell szedret termeszteni, angolnát fogni – mondtuk, hogy nagyon brit – és malacot nevelni, hogy aztán elegáns, letisztult receptek formájában elfogyasztásra kerüljenek. A The River Cottage Cookbook arra emlékeztet, hogy ami a tányéron elénk kerül, azok nemcsak ételek, hanem a természet körforgásának részei, akárcsak mi, emberek.
Marcella Hazan - Essentials of Classic Italian Cooking
Itt kicsit csalunk, mert gyakorlatilag két könyvről van szó egyben, Marcella Hazan The Classic Italian Cookbook és a More Classic Italian Cooking című köteteiről. A lényeg azonban az olasz konyhaművészet, ami túlmutat a paradicsomos tésztán és a húsgolyókon. Hazan volt az, aki megismertette a világgal a különböző formájú tészták és szószok párosításának elvét, és akinek köszönhetően a balzsamecet világszerte elterjedt. Na persze paradicsomszósz is szerepel a könyvben, na de milyen az a paradicsomszósz! Négy összetevős, elképesztően egyszerű, ugyanakkor függőséget okoz.
Dorie Greenspan - Baking: From my House to Yours
Ha már szóba került Julia Child, akkor a desszerteknél nem is lehet mást szerepeltetni a listán, mint Dorie Greenspant, akivel többször együttműködtek. Dorie stílusa elbűvölő és magával ragadó, de a kedves jegyzetek senkit se tévesszenek meg, a receptek igenis vérkomolyak. Ha arra van szükséged, hogy egy torta vagy keksz működjön, akkor nyugodtan csapd fel a Bakinget, mert bombabiztos mind a háromszáz recept. Oh bizony, a Baking nagyon is átfogó, és sütés és desszert címszó alatt nemcsak süteményeket vonultat fel, hanem a reggeli fogásoktól át mindent. Bár számos kollaborációja volt például Julia Childdal, Pierre Herme-vel és Daniel Bouluddal, de a legjobb dolgok mindig abból sültek ki, ha Dorie magának írt. Egyedül a kenyérsütés maradt ki a könyvből – briós, kekszek és gyors kenyerek azonban vannak a kötetben -, ezt leszámítva azonban tényleg a legátfogóbb könyv a témában, ami a piacon elérhető.
Pasta Grannies: The Official Cookbook: The Secrets of Italy's Best Home Cooks - The Secrets of Italy's Best Home Cooks
Rengeteg szakácskönyv van, amit nagynevű séfek és a gasztronómia úttörői írtak, de a mindennapokban alkalmazott és jól bevált recepteknek, fortélyoknak mégiscsak a nagymamák az őrzői. Ezt a szájról szájra öröklődő tudást foglalták most egy könyvbe, így akárki olyan tésztákat tud készíteni, mint az olasz nagymamák. YouTube-csatornaként indult a kezdeményezés, ami az ő értékes tudásuk megőrzését tűzte ki célul, végül pedig igazi házias olasz recepteket felvonultató kötetként öltött testet a valóságban, hogy te is bármikor olasz hangulatot varázsolhass a konyhádba.
The Silves Spoon Classic
Eredetileg 1950-ben adták ki a könyvet Olaszországban – a kötet a Domus nevű milánói építészeti és dizájnmagazin mögött álló Phaidon céghez köthető. Olaszország kultúrájának meghatározó részét adják az ételek, amelyek az ősi hagyományokat vegyítik a modern innovációkkal, a kötettel pedig arra vállalkoztak a szerzők, hogy mintegy gasztronómiai lexikonként összegyűjtik az ország különböző tájainak jellegzetes ételeit. Csak rizottóból 23 fajta szerepel a könyvben, emellett a milánói minestronétól a szicíliai tőkehalon a római saltimboccáig változatos fogásokat vonultat fel a mű, amely minden mediterrán lelkületű hobbi- vagy profi szakács könyvtárában ott kell, hogy legyen.
Yotam Ottolenghi: Flavour
A Flavour nemcsak azért érdekes, mert egy húsmentes fogásokra fókuszáló könyv, amit kizárólag vegetáriánusok és vegánok (is) forgathatnak. Az Ixta Belfrage-zsal közösen írt könyv útmutatóként szolgál, elmagyarázza, hogy miként működnek az ízek, és segít eligazodni az előkészítés, párosítás, fűszerezés útvesztőiben, amiknek révén egy egyszerű zöldségből is igazán gazdag fogás lehet. A tofuvariációktól a tésztaételeken át a receptek mindegyikében megvan az az ottolenghis csavar, ami ellenállhatatlanná teszi a fogásokat.
Jamie Oliver: Cook with Jamie
A pucér brit szakácsként vált híressé, a lázadó fiatalból azonban hamar az egyik legelismertebb név lett a szakmában, számos főzőműsort készített, és nem titkolt célja, hogy tudatosabbá nevelje az embereket a táplálkozás terén. Tucatnyi szakácskönyve jelent meg, volt amelyik a gyorsan elkészíthető ételekre fókuszált, mások a superfoodokra, de az olasz gasztronómia sem úszta meg, hogy Jamie Oliver ne dolgozza fel. Itt most mégis egy régebbi, 2007-es könyvét szerepeltetjük, amelyet Jamie legjobbjának tartanak, ráadásul valóban egy alapmű, amiben a 175 kreatív recept mellett szó esik a szükséges konyhai eszközökről és alapvető technikákról, amelyek segítenek egy magabiztos tudást elsajátításában, hogy aztán a honeycomb cannellonitól a vajas kekszig mindent könnyűszerrel el tudj készíteni.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezek a régebbi könyvajánlók is érdekelhetnek: