9-féle sóletkonzervet teszteltünk - és nagyon nem a legdrágább lett a legjobb

A legfinomabb konzerves egytálételt teszteltük - sóletet. Összeszedtünk kilencfélét, hogy eldöntsük, mi melyiket vinnénk magunkkal nyaralásra, kempingezésre, kirándulásra.

A sóletnél kiadósabb, ízletesebb és mégis különlegesebb egytálétel kevés van, amit konzerv formájában is megehetünk. A hagyományos zsidó étel eredetileg libával készül, főtt tojással, árpagyönggyel. Ezekből természetesen sok minden nem stimmelt a különféle konzervváltozatokban, ezért is volt érdekes a teszt.

RECEPTAJÁNLÓ:

Anyukám sóletje

Anyukám receptje ez a tradicionális zsidó étel, sertés és tejes étel mentes, de nincs benne a hagyományos kugel. Ha valaki nem ragaszkodik ennyire a szabályokhoz, készítheti akár ...

Sólet 2.

Nagyon sokáig kutattam igazán jó recept után, míg végül egy idős nénitől sikerült megtanulnom ezt. A sólet legfinomabb, ha cserépfazékban sütjük, de vastagabb falú fazékban, ...

Tudtad?

Örökre vitás, hogy fehér, vagy tarka babból kell-e főzni a sóletet. Mindenképpen tesznek bele gerslit (árpagyöngy), füstölt húst, héjával főzik benne a tojást, többnyire libahússal, esetenként töltött libanyakkal, vagy kuglival (a sóletbe belefőzött betét) készítik el.Az étel a zsidó vallás előírásainak köszönheti létrejöttét, ugyanis a mózesi törvények szerint szombaton tilos tüzet rakni, a meleg ételre viszont hűvösebb éghajlaton határozottan volt igény. Ezért már pénteken délután begyújtották a kemencét, és a lassú tűzön megfőtt étel másnapra is meleg maradt - via.

Jártunk Lidlben, Aldiban, Penny Marketben, Tesco Expresszben (itt nem találtunk), Sparban, CBA-ban, és összesen kilencféle konzervet próbáltunk ki.

A teszt vakteszt volt, öten vettünk részt rajta. Véleményünk szubjektív, nem szakértői. A sóleteket kóstolás előtt (mikróban) melegítettük fel.

ÍME A SÓLETEK A TESZTELÉS SORRENDJÉBEN:

PRIMANA sólet marhahússal, Aldi, 349 Ft / 400 g

  • jó az illata, sós, de finom, a hús lágy, omlós
  • cuki kicsik a babok, jóhúsállag, illatos, fűszeres, jó ízű
  • bizalomgerjesztő külső, enyhe konzervíz
  • túl puha a bab, túl paprikás
  • gyönyörű külső, mint a házi, és zseniális az íze

BARONI sólet csípős kolbásszal XXL, Lidl, 349 Ft / 500 g

  • kicsit leveses, pirosas színű, vékony kolbászkarikák vannak benne
  • gulyáslevesre hasonlít, magyaros, paprikás ízvilág

Ezt láttad?

6+1 bolti bodzaszörpöt teszteltünk - vajon melyik közelített a házihoz leginkább?

ORSI sólet pácolt-füstölt libamellel, CBA, 899 Ft /420 g

  • fehér, tejfölös, lágy íz, finom a hús, kicsit kemény
  • kicsit bizarr a külseje, mivel ez az egyetlen fehér, és az íze is érdekes
  • piros zsírréteg van atetején, rántásos állagú, csomós, íztelen
  • taszít az állaga, kemény abab

HÁZIAS ÍZEK sólet csípős házikolbásszal, Spar, 599 Ft / 500 g

  • nagyon csípős, zsíros, túl sós
  • sűrű, kolbászos állag, mandulás mellékíz, amit elnyom acsípősség
  • kevés a bab, a csípősségén kívül nincs íze
  • intenzív piros szín, halszálvékony kolbik
  • házias külső, imádom, hogy csíp, nagyon finom

Ezt láttad?

Letesztelünk 15 itthon is elérhető tejszínt - ez a sorrend!

SPAR sóletbab csípős lecsókolbásszal, 319 Ft / 400 g

  • jó kolbászos, a bab pont jó puha
  • kifejezetten pirosas szín, átlagos sóletíz
  • kicsi lecsós a kinézete, van benne árpagyöngy is!
  • kellemes, kicsit paradicsomos

PENNY sólet füstölthússal, 599 Ft / 800 g

  • hígabb, húsdarabos, paprikás, paradicsomos íz
  • végre árpagyöngyök is vannak benne
  • paradicsomos bab
  • marhahúsos íz, paradicsomos babnak tűnik

CBA sólet csípős kolbásszal, 369 Ft / 400 g

  • halvány színű, nagyon puha benne minden
  • íztelen, fura mellékíze van
  • nem tetszik a hús kinézete, vizes állagú

GLOBUS sólet pácolt marhahússal, Spar, 559 Ft / 400 g

  • krémesen fest, rózsaszín a húsa, kellemes íz, klasszikus sólet
  • pici cuki babok, jó a marhahús, imádom
  • tipikus babkonzervíz, fűszerezése kicsit gyenge
  • tisztább kinézet, korrekt húsdarabok
  • főttgabona-illlatú, kicsit kevés a hús, de finom

GLOBUS sólet füstölt marhahússal, Spar, 1199 Ft / 860 g

  • nagy darab hús, szép a babok állaga is, dekicsit "szomorú" a hús íze
  • a hús furcsán krémes, enyhe paradicsomos felhang
  • bizalomgerjesztő kinézet, a hús egyből szétesik a szájban, túl puha
  • nem ízlik, savanykás, nem jó a hús, löncshúsos

A SORREND - szerintünk:

NÉVHol vettükÁr/tömegKilónkénti ár
PrimanaAldi349 Ft/ 400 g873 Ft / kg
Globus pácolt marhahússalSpar559 Ft / 400 g1398 Ft / kg
SparSpar319 Ft / 400 g798 Ft / kg
Házias ÍzekSpar599 Ft / 500 g1198 Ft / kg
Globus füstölt marhahússalSpar1199 Ft / 860 g1394 Ft / kg
PennyPenny Market599 Ft / 800 g749 Ft / kg
BaroniLidl349 Ft / 500 g698 Ft / kg
CBACBA369 Ft / 400 g922 Ft / kg
OrsiCBA899 Ft / 420 g2140 Ft / kg

...és ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...