9 étel, ami nemcsak finom, de a bőrödet is kisimítja, mert kollagén van benne

Attól olyan csodálatosak, hogy kollagént tartalmaznak, vagy annak előállítását serkentik, tehát nem csak vitamindúsak, de a bőrnek is jót tehetnek.

Egyre több szakértő, dietetikus és kozmetikus mondja azt, hogy hiába költünk rengeteget krémekre, szérumokra és speciális arckezelésekre, ha belülről nem tápláljuk rendesen a bőrünket. Valószínűbb, hogy sokkal többet nyom a latba az, hogyan érezzük magunkat és hogyan táplálkozunk, mint hogy mit kenünk az arcunkra.

A kollagén a varázsszó, ha azt az összetevőt keressük, ami belülről segít a bőr feszesen, fiatalon tartásában és abban, hogy megőrizze a rugalmasságát. Egy olyan fehérje, ami a bőr felépítését segíti, ettől lesz sima, a szervezet azonban évről évre kevesebb kollagént termel, ezért kellene belülről pótolni a lemaradást.

A kollagén tartalmú táplálékkiegészítők nem nyújtanak tökéletes megoldást, mert nem képes ugyanúgy hasznosítani őket a szervezet, mint a természetes forrásokat. A legtöbb kutatás szerint sokkal hatékonyabban segítenek a bőr fiatalon tartásában a zöldségek és a gyümölcsök, mint a táplálékkiegészítők. Különösen az olyan ételek hasznosak, amelyek serkentik a kollagéntermelést, vagy maguk tartalmazzák a fehérje valamely építőelemét.Nem csak zöldségek és gyümölcsök szerepelnek a listán, hanem sok minden más, egyéb szempontból is egészséges és finom alapanyag, amit akkor is érdemes enni, ha épp nem a bőrünkre gondolunk elsőként.

Halak és tengeri gyümölcsök

A halak alapból tele vannak olyan aminosavakkal, amelyek segítenek a kollagéntermelésben, de még meglepőbb, hogy a hal bőrében is van egy csomó kollagén, ezért érdemes bőrén sütni őket.

Paprika

A bőr egyik legjobb barátja a C-vitamin, amit egykor az általános egészség első számú felelőseként tartottunk számon, most viszont a bőrápolásban első. A paprikában rengeteg C-vitamin van, nemsokára szezonja is lesz!

Paradicsom

Már egy szem paradicsom fedezi a napi C-vitamin-szükségletünk egy részét, de nemcsak emiatt érdemes enni belőle, hanem a benne lévő likopin nevű antioxidánsért is, ami szintén támogatja a bőr egészségét.

Citrusok

Az ok, amiért a listán szerepelnek ugyanaz, amiért a paradicsom és a paprika: a C-vitamin. Nem csak teába és nem csak tüsszögős náthára jó a citrom, narancs és grapefruit.

Bogyós gyümölcsök

Ha C-vitamin, akkor citrom, narancs vagy paprika, gondolnánk, ez mégsem egészen igaz. Néhány bogyós gyümölcsben még náluk is több van a fontos vitaminból, különösen most, mikor frissen lehet belőlük enni.

Csontleves

A húsleves, különösen, ha sok csontos, bőrös, porcos részt teszünk bele, éppen a kollagén nevű varázs összetevőtől lesz kocsonyás, szóval nemcsak megfázásra és lelki bajokra jó, de a bőrnek is. Minél lassabban főzzük, annál hatékonyabb lesz!

Tyúkhúsleves

A legklasszikusabb vasárnapi ebéd...pofonegyszerű, csak türelem kell hozzá, meg egy kis gyakorlat. Minden háznál máshogy készítik, a mienk nem szentírás, de szerintünk így a ...

Tojás

A tojás, különösen a fehérje tele van olyan aminosavakkal, amelyek segítik a kollagén termelését, amellett, hogy mindent tartalmaznak, amire csak szükségünk van.

Zöldek

A spenótban, kelkáposztában, salátalevelekben és egyéb leveles zöldekben található, zöld színért felelős klorofill segít a kollagéntermelés serkentésében.

Fodroskel-chips

Fodros kelből készítettünk egy szuper egészséges chipset, ami olyan lett, hogy nem lehet abbahagyni! A recept roppant egyszerű, percek alatt elkészül és a végeredmény egy olyan chips, ami ...

Babfélék

A hüvelyesek amúgy is a jövő alapvető tápanyagai, ezért érdemes belőlük sokkal többet ennünk, a bőrt éppen magas aminosav- és réztartalmukkal szolgálják.

Mivel ezek ezer más szempontból is egészséges ételek, biztosan jót tesz, ha belőlük állítjuk össze az étrendünket, az viszont nem biztos, hogy valóban simább lesz tőlük a bőrünk. Van, aki szerint a kollagént a gyomorsav lebontja, így fel sem tud szívódni. Egyelőre kevés kutatást végeztek a témában, de vannak ígéretes eredmények.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via és via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...