9 étel, ami nemcsak finom, de a bőrödet is kisimítja, mert kollagén van benne

Attól olyan csodálatosak, hogy kollagént tartalmaznak, vagy annak előállítását serkentik, tehát nem csak vitamindúsak, de a bőrnek is jót tehetnek.

Egyre több szakértő, dietetikus és kozmetikus mondja azt, hogy hiába költünk rengeteget krémekre, szérumokra és speciális arckezelésekre, ha belülről nem tápláljuk rendesen a bőrünket. Valószínűbb, hogy sokkal többet nyom a latba az, hogyan érezzük magunkat és hogyan táplálkozunk, mint hogy mit kenünk az arcunkra.

A kollagén a varázsszó, ha azt az összetevőt keressük, ami belülről segít a bőr feszesen, fiatalon tartásában és abban, hogy megőrizze a rugalmasságát. Egy olyan fehérje, ami a bőr felépítését segíti, ettől lesz sima, a szervezet azonban évről évre kevesebb kollagént termel, ezért kellene belülről pótolni a lemaradást.

A kollagén tartalmú táplálékkiegészítők nem nyújtanak tökéletes megoldást, mert nem képes ugyanúgy hasznosítani őket a szervezet, mint a természetes forrásokat. A legtöbb kutatás szerint sokkal hatékonyabban segítenek a bőr fiatalon tartásában a zöldségek és a gyümölcsök, mint a táplálékkiegészítők. Különösen az olyan ételek hasznosak, amelyek serkentik a kollagéntermelést, vagy maguk tartalmazzák a fehérje valamely építőelemét.Nem csak zöldségek és gyümölcsök szerepelnek a listán, hanem sok minden más, egyéb szempontból is egészséges és finom alapanyag, amit akkor is érdemes enni, ha épp nem a bőrünkre gondolunk elsőként.

Halak és tengeri gyümölcsök

A halak alapból tele vannak olyan aminosavakkal, amelyek segítenek a kollagéntermelésben, de még meglepőbb, hogy a hal bőrében is van egy csomó kollagén, ezért érdemes bőrén sütni őket.

Paprika

A bőr egyik legjobb barátja a C-vitamin, amit egykor az általános egészség első számú felelőseként tartottunk számon, most viszont a bőrápolásban első. A paprikában rengeteg C-vitamin van, nemsokára szezonja is lesz!

Paradicsom

Már egy szem paradicsom fedezi a napi C-vitamin-szükségletünk egy részét, de nemcsak emiatt érdemes enni belőle, hanem a benne lévő likopin nevű antioxidánsért is, ami szintén támogatja a bőr egészségét.

Citrusok

Az ok, amiért a listán szerepelnek ugyanaz, amiért a paradicsom és a paprika: a C-vitamin. Nem csak teába és nem csak tüsszögős náthára jó a citrom, narancs és grapefruit.

Bogyós gyümölcsök

Ha C-vitamin, akkor citrom, narancs vagy paprika, gondolnánk, ez mégsem egészen igaz. Néhány bogyós gyümölcsben még náluk is több van a fontos vitaminból, különösen most, mikor frissen lehet belőlük enni.

Csontleves

A húsleves, különösen, ha sok csontos, bőrös, porcos részt teszünk bele, éppen a kollagén nevű varázs összetevőtől lesz kocsonyás, szóval nemcsak megfázásra és lelki bajokra jó, de a bőrnek is. Minél lassabban főzzük, annál hatékonyabb lesz!

Tyúkhúsleves

A legklasszikusabb vasárnapi ebéd...pofonegyszerű, csak türelem kell hozzá, meg egy kis gyakorlat. Minden háznál máshogy készítik, a mienk nem szentírás, de szerintünk így a ...

Tojás

A tojás, különösen a fehérje tele van olyan aminosavakkal, amelyek segítik a kollagén termelését, amellett, hogy mindent tartalmaznak, amire csak szükségünk van.

Zöldek

A spenótban, kelkáposztában, salátalevelekben és egyéb leveles zöldekben található, zöld színért felelős klorofill segít a kollagéntermelés serkentésében.

Fodroskel-chips

Fodros kelből készítettünk egy szuper egészséges chipset, ami olyan lett, hogy nem lehet abbahagyni! A recept roppant egyszerű, percek alatt elkészül és a végeredmény egy olyan chips, ami ...

Babfélék

A hüvelyesek amúgy is a jövő alapvető tápanyagai, ezért érdemes belőlük sokkal többet ennünk, a bőrt éppen magas aminosav- és réztartalmukkal szolgálják.

Mivel ezek ezer más szempontból is egészséges ételek, biztosan jót tesz, ha belőlük állítjuk össze az étrendünket, az viszont nem biztos, hogy valóban simább lesz tőlük a bőrünk. Van, aki szerint a kollagént a gyomorsav lebontja, így fel sem tud szívódni. Egyelőre kevés kutatást végeztek a témában, de vannak ígéretes eredmények.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via és via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...