9 élelmiszer, amit nyugodtan tárolhatsz a hűtőben két hétig, vagy tovább

Ezek az alapanyagok 14 napot is kibírnak, ha hűtőbe teszed őket, és sokkal tovább elállnak, mint elsőre gondoltad. Így ráadásul a nagybevásárlás is sokkal átgondoltabb lehet.

Mostanra már mindannyian megszoktuk az életünkben és a bevásárlási szokásainkban fellépő változásokat. Főként a koronavírus idejére jellemző boltba császkálások számát csökkentettük, és sokan még most is igyekszünk a lehető legkevesebbszer az élelmiszerboltok felé venni az irányt.

Ebben az időszakban teljesen rászoktunk arra, hogy online, több hétre is feltöltjük a kamrát és a hűtőnket, és igyekszünk olyan alapanyagokkal felvértezni a konyhát, amelyek nem egy-két napig bírják a gyűrődést. Sokszor az a legnehezebb, hogy felmérjük, mennyire előre kell tartalékolnunk, máskor pedig épp azzal nem vagyunk tisztában, milyen élelmiszerek, alapanyagok állnak el a hűtőnkben. A helyzet az, hogy egy kis tudással sokkal tovább élvezhetjük a megvásárolt hozzávalókat, mint korábban gondoltuk, és a pazarlásnak is elejét vehetjük, ha odafigyelünk, mit, hol tárolunk. Ezt pedig nem árt a járványhelyzet után is szem előtt tartani!

Nézzük azokat az alapélelmiszereket, amiknek bizony a hűtőben a helye, ha sokáig akarjuk élvezni a frissességüket:

1. Cékla

Egyszerűen csak vágjuk le a szárakat, majd tegyük egy zárható tasakban a gumót a hűtőbe, az eredmény pedig minimum két hétig friss zöldség! Leveshez, salátákhoz, vagy egyszerűen a nagy melegben a grillen is tökéletes.

2. Sárgarépa

Lehet, hogy ez meglepő, de mindig érdemes egy kevés sárgarépát lehűtve tartani a konyhánkban, a céklához hasonló tárolással. Nézzünk egy-két hét után rá, ha azt látjuk, hogy lágyulni kezd, mehet is a vasárnapi húslevesbe. Köretként, mártás alapjaként vagy sült húsokhoz tepsiben sülve is mennyei.

Hummuszos sárgarépa-pite

Karantén idején törekedjünk arra, hogy kevés, alap-élelmiszerekből készült ételeket készítsünk. Ez a hummuszos sárgarépa-pite azért tökéletes erre a célra, hiszen a hozzávalók ...

Hasselback répa

Nem csak a burgonyának tesz jót, ha vékonyan beirdalják és fűszeres olajjal megkenik, a répa is nagyszerű lesz így, érdemes egy próbát tenni vele!

3. Citrusfélék

Szinte lehetetlennek tűnik főzni anélkül, hogy a folyamat valamelyik szakaszában citromot tegyünk a készülő ételbe. Szerencsére a citrom, a lime, a narancs és a grapefruit két hétig frissen marad a hűtőszekrényben, és életmentőként szolgálnak az azonnali aromák hozzáadásával szinte bármihez, az öntettől a koktélokig, a tésztaételektől a desszertekig.

Krémes csupa citrom torta

Már két hete citromtortára vágyok, de nem találtam olyat, ami az ízlésemnek és a hűtöm tartalmának is megfelelt volna. Így készítettem el ezt.  A tészta Petra receptje: Hargita ...

Thai zöldcurrys csirke

Egy nagyon gyors thai curry, amihez a pasztát akár készen is beszerezhetjük, valamint ha még tartalmasabbra szeretnénk, akkor főzhetünk hozzá rizstésztát is.

4. Káposzta

A fejes káposzta konkrétan egy adu ász az ember kezében, amit sokszor csak egy jó töltött káposztához szerzünk be, és rögvest el is fogy, pedig a hűtőszekrényben is külön helyet érdemel, hiszen nagyon sokáig friss marad, mielőtt felszeletelnénk. Míg egy dobozos saláta zöldje, vagy egy előre elkészített salátás-mix mindössze egy-két napot bír ki fonnyadás nélkül, addig a káposzta vígan várja, míg cvekedliben vagy rakott egytálételben végzi.

Klasszikus coleslaw

A nagy amerikai klasszikus, amit százféle módon lehet variálni. Ez egy alap, amit dúsíthatunk almával, vagy tehetünk extra fűszereket az öntetbe.

5. Csomagolt, sütnivalókolbász

Egy bontatlan csomagolásban lévő kolbász friss marad a hűtőszekrényben akár hetekig is, de miután kinyitottuk, pár napon belül el kell készíteni. Jó dolog, ha kéznél van a szupergyors fogásokhoz: dobd össze tésztával egy serpenyőben, pácold, vagy készíts rakott krumplit. Ebéd vagy vacsora, nem lehet vele hibázni.

Jókai-bableves Gundel alapján

A Jókai bablevesről mindenki tudja, hogy Jókai kedvence volt - azt viszont annál kevesebben, hogy az eredeti receptnek nem sok köze volt a mai változathoz, leginkább egy sertéskörömmel ...

6. Bacon

Csakúgy, mint a kolbász, a csomagolt bacon két hétig friss maradhat, ha bontatlan, kibontása után viszont csak kb. öt napig. Ha megkezdtük a csomagot, zárjuk, csomagoljuk be szorosan és tegyük be a fagyasztóba, ahol néhány hónapig még kitart. Egy baconszelet igazi titkos fegyver. Tojásos reggeli, göngyölt húsok, rakott krumpli...nem lehet hibázni vele!

Mindent bele rakott krumpli

A rakott krumpli egy olyan étel, amit nem lehet megunni. Mindenkinek van hozzá egy családi receptje, melyet, mint hagyományt követ. Az én receptem alapja ugyancsak egy, a nagymamám által ...

7. Tojás

Reggeli, ebéd és vacsora. Egészséges fehérje- és zsírforrás. Nem elég, hogy szeressük? Dehogynem. Ugyan a vélemények megoszlanak, hogy hűtőben tartsuk-e vagy sem, de az biztos, hogy egy hónapig nem lesz rá gondunk, ha éppen felhalmozódott otthon. Felsorolni is lehetetlen, mennyi receptet tesz tökéletessé!

Klasszikus tojásos nokedli

A tojásos nokedli amennyire egyszerű étel, annyira nagyszerű is. Pillanatok alatt elkészül, mégis rendkívül finom, ráadásul jó laktató is. Próbáljátok ki Ti is ezek alapján!

8. Joghurt

Természetesen a joghurtot fogyaszthatjuk reggelire magában, müzlivel is isteni, de lehet belőle szósz, mártás salátára vagy húsételekre, turmix és sok egyéb finomság. Legyen szó sima görög joghurtról vagy ízesített változatról, két hétig lazán kibírja a hűtődben kibontatlanul, akár a lejáraton pár nappal túl is.

9. Kemény sajtok

A parmezán, a Pecorino, a Manchego, a Gruyère és az egyéb kemény sajtok hosszú hetek alatt sem romlanak meg, és kiválóan alkalmasak arra, hogy saláták vagy tésztafélék megkoronázásaként végezzék könnyű nyári ebédeden vagy vacsorádon.

Friss-paradicsomos bolognai spagetti

Ki ne szeretné a bolognai spagettit! Egy igazi klasszikus, amit mindenki kedvel, kicsi és nagyok egyaránt. Sokféleképpen készítik, de ez egy klasszikus, nagyon ízletes változata: füstölt ...

Tradicionális Cézár saláta

Az eredeti recept egy Cesar Cardini nevű, olasz származású szakácstól származik, akinek Tijuana-ban volt étterme. Az alkoholtilalom alatt rengeteg amerikai ruccant át Mexikóba, ...

Zöldborsópestós fusilli

A laza nyári esték tökéletes párja, friss, zsenge zöldborsóval, magvakkal, bazsalikommal és persze parmezánnal! Zöldborsópesztós fusilli, egy kis szárított paradicsommal! ;)

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...