9 édes gombóc, amivel garantált a siker

Gombócból sosem elég – veselkedj neki valamelyik nap az egyik receptnek, a siker nem marad el! 

Biztosak vagyunk benne, hogy a legtöbben emlékeztek az Indul a bakterház című filmgombócdobálós jelenetére…hiába minden, a gombócok még a földön gurulva is vonzónak tűntek. Van valami nagyon nosztalgikus ezekben a kerek kis finomságokban: egyrészt általában a nagymama csinálta a legjobban, másrészt négy-öt darab meg se kottyant belőle, hogy aztán két óra múlva ismét rájárjunk a gombócos fazékra. A titok a szeretettel készítés mellett biztos, hogy a burgonya és finomliszt kombinációban rejlik, ami valljuk be, az egyik legcsábítóbb szénhidrátpáros, ezeket pedig édes, érett gyümölcsökkel megtömve, fahéjas cukorral megszórva nem csoda, hogy nem igazán tudjuk abbahagyni.

A hagyományos gombócoknál fontos, hogy gyorsan dolgozzunk a tészta meggyúrásával, különben az könnyen megkeményedik, és úgy már nem lesz az igazi. Csakis forró, lobogó vízbe dobáljuk a gombócokat, különben szétáznak, és az egész fáradozásunkból semmi nem marad. Sokan variálják már az alapanyagokat, vannak zabpelyhes, vagy éppen édesburgonyával készült édes gombócok is, érdemes valamelyiket kipróbálni.

Tudtad?

A magyar gombóckészítés alapjai a hagyományos osztrák gasztronómiából származnak.

Te melyik receptet készíted el?

  1. 1.

    Könnyű és puha túrógombóc

  2. 2.

    Expressz szilvásgombóc (Szilvásgombóc 2.)

  3. 3.

    Gőzgombóc házi baracklekvárral és dióval

  4. 4.

    Mentes túrógombóc

  5. 5.

    Sárgabarackos édesburgonya gombóc

  6. 6.

    Meggyes gombóc

  7. 7.

    Mákos túrógombóc gyümölcsszósszal

  8. 8.

    Sült almás gombóc

  9. 9.

    Epres túrógombóc

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...