8 tanács, amit egy profi szakács is megfogadna, mielőtt nekilát főzni

Te az vagy, aki durrbele kezd neki a főzésnek esténként, csapongva-kapkodva, vagy nekikészülsz előtte rendesen? Az utóbbit tanácsoljuk, a következők miatt...

Profiktól tanulni nem szégyen - mondjuk mástól sem, ha okosak :) Ha az a típus vagy, aki inkább a rapszodikus, "durrbele-nekilátok-főzni-ahol-érem" típus, akkor azért, ha pedig amúgy is szeretsz rendszerezni, akkor meg azért fontold meg ezeket a tanácsokat. Mert a profi szakácsok is így csinálják, mielőtt nekilátnak a dolgoknak a konyhában...

1. MINDIG olvasd végig a receptet!

Alap, de baromi fontos. Nehogy kiderüljön, hogy a fele nincs meg annak, ami kell, és a majdnem kész kaját a sütőben hagyva rohanhatsz le tejfölért. Vagy a végén látod meg, hogy a sütid csak másnap fogyasztható, egy napos pihentetés után.

2. A vágódeszkád a középpont!

Pakolj el a munkafelületről, és csinálj helyet a vágódeszkádnak. Egyszerűen összezavar, ha nincs rend ott, ahol most időt fogsz eltölteni, pucolni, vágni, keverni-kavarni, főzni. Tiszta udvar, rendes ház. És itt most a vágódeszka legyen az origó.

Főként a vágódeszkán dolgozz!

3. Pakolj el, és legyen tisztaság!

Ha megvan a helye a vágódeszkának, körülötte is legyen rend és tisztaság. Én mondjuk magamról tudom, hogy a mini konyhámban a mosatlanok mellé benyomorított mini vágólapon a tojáshéjak mellett répát szelni például kényelmetlen.

4. Vedd elő, amire szükséged lesz!

Mennyivel jobb, ha elő van készítve minden lábas, turmixgép, tálka vagy keverőkanál, mintha fokhagymás-halas kézzel kellene kikutatnod a folyamat közben, hát nem?

5. Készíts elő egy tálat vagy zacskót a szemétnek!

Tök sokat fog segíteni, hogy lesz egyből hova dobni az üres tejesdobozt, a levágott almahéjat vagy a répa leveleit. Természetesen szelektíven gyűjts, ha megteheted!

Készítsd el például ezeket:

Barackos-tejfölös sütemény

A nagy konyhafelújítás közben került elő pár receptes füzet, közöttük a 2010-es Rama Receptnaptár. Itt találtam ezt a sütikét. Igaz, hogy a Könnyű túrós sütemény tésztája ...

Lusta rétes

A végeredményt kóstolva senki meg nem mondaná, hogy ilyen egyszerű, összedobálós, lusta módon készül ez a süti. Levesek után (esetemben petrezselyemleves) jó kis második fogás, ...

6. Mérd ki előre az alapanyagokat!

A profik tanácsa - tényleg megkönnyíti és gyorsítja a folyamatot. És a sütiknél kiemelten lényeges ez, mert mondjuk jobb, ha nem hagyod állni a készülő tésztát, míg épp a sütőport méricskéled.

7. Melegítsd elő a sütőt!

A sütiknél különösen fontos, de ezt biztos úgyis tudod. Durrantsd be jó előre, hogy a kellő hőfokot elérd, és ne kelljen a nyers tésztát váratnod a sütő mellett. De a rakott krumplinak sem fog megártani az előmelegített sütő.

8. Dolgozz előre!

Amit lehet, állíts előre össze, hogy legyen kezed ügyében. Olvaszd fel a vajat, legyen minden szobahőmérsékletű, ami úgy jó, futtasd fel az élesztőt időben, válaszd szét a tojásokat, stb...

Ezeket olvastad már?

Válaszd ki a legédesebb dinnyét 5 lépésben

A görögdinnye vásárlása mindig nagy dilemma: a boltban hosszasan állhatunk a zöld gömbök előtt, kopogtatva, szagolgatva őket, beszélve hozzájuk, és még ezek után is simán lehet, hogy amit hazaviszünk, nem lesz olyan édes. De akkor mégis mire figyeljünk?

Brecz Judit

via goodhousekeeping

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...