Profiktól tanulni nem szégyen - mondjuk mástól sem, ha okosak :) Ha az a típus vagy, aki inkább a rapszodikus, "durrbele-nekilátok-főzni-ahol-érem" típus, akkor azért, ha pedig amúgy is szeretsz rendszerezni, akkor meg azért fontold meg ezeket a tanácsokat. Mert a profi szakácsok is így csinálják, mielőtt nekilátnak a dolgoknak a konyhában...
1. MINDIG olvasd végig a receptet!
Alap, de baromi fontos. Nehogy kiderüljön, hogy a fele nincs meg annak, ami kell, és a majdnem kész kaját a sütőben hagyva rohanhatsz le tejfölért. Vagy a végén látod meg, hogy a sütid csak másnap fogyasztható, egy napos pihentetés után.
2. A vágódeszkád a középpont!
Pakolj el a munkafelületről, és csinálj helyet a vágódeszkádnak. Egyszerűen összezavar, ha nincs rend ott, ahol most időt fogsz eltölteni, pucolni, vágni, keverni-kavarni, főzni. Tiszta udvar, rendes ház. És itt most a vágódeszka legyen az origó.
3. Pakolj el, és legyen tisztaság!
Ha megvan a helye a vágódeszkának, körülötte is legyen rend és tisztaság. Én mondjuk magamról tudom, hogy a mini konyhámban a mosatlanok mellé benyomorított mini vágólapon a tojáshéjak mellett répát szelni például kényelmetlen.
4. Vedd elő, amire szükséged lesz!
Mennyivel jobb, ha elő van készítve minden lábas, turmixgép, tálka vagy keverőkanál, mintha fokhagymás-halas kézzel kellene kikutatnod a folyamat közben, hát nem?
5. Készíts elő egy tálat vagy zacskót a szemétnek!
Tök sokat fog segíteni, hogy lesz egyből hova dobni az üres tejesdobozt, a levágott almahéjat vagy a répa leveleit. Természetesen szelektíven gyűjts, ha megteheted!
Készítsd el például ezeket:
6. Mérd ki előre az alapanyagokat!
A profik tanácsa - tényleg megkönnyíti és gyorsítja a folyamatot. És a sütiknél kiemelten lényeges ez, mert mondjuk jobb, ha nem hagyod állni a készülő tésztát, míg épp a sütőport méricskéled.
7. Melegítsd elő a sütőt!
A sütiknél különösen fontos, de ezt biztos úgyis tudod. Durrantsd be jó előre, hogy a kellő hőfokot elérd, és ne kelljen a nyers tésztát váratnod a sütő mellett. De a rakott krumplinak sem fog megártani az előmelegített sütő.
8. Dolgozz előre!
Amit lehet, állíts előre össze, hogy legyen kezed ügyében. Olvaszd fel a vajat, legyen minden szobahőmérsékletű, ami úgy jó, futtasd fel az élesztőt időben, válaszd szét a tojásokat, stb...
Ezeket olvastad már?
Ez egy tökéletes fürdőtisztító tipp
Megint egy olyan tisztítópraktika, amihez nem kell semmi extra hozzávaló - valószínűleg mind megtalálható a lakásodban. Ezúttal a fürdőszobának kedvezünk.
Brecz Judit12 irtó furcsa, de létező meló, ha kajákkal akarsz foglalkozni...
Mert nem csak a pincér, a séf és a szakács létezik...furcsa kóstolók, tesztelők, szövegírók is dolgoznak mindennapi betevőnkön. Nézzük!
Brecz JuditTe is megőrülsz a műanyagdoboz-fedőktől? 13 tipp, hogy többet ne...
Műanyagdobozokra minden háztartásban szükség van. Amilyen praktikusak, annyira idegesítő lehet néha a tárolásuk. 13 tipp, hogy egyszerűbb legyen az életed.
adminVálaszd ki a legédesebb dinnyét 5 lépésben
A görögdinnye vásárlása mindig nagy dilemma: a boltban hosszasan állhatunk a zöld gömbök előtt, kopogtatva, szagolgatva őket, beszélve hozzájuk, és még ezek után is simán lehet, hogy amit hazaviszünk, nem lesz olyan édes. De akkor mégis mire figyeljünk?
Brecz Juditvia goodhousekeeping