Ha az ember éttterembe megy, hajlamos azt hinni, ott tutifixre garantált a jó minőség is - bárcsak így lenne, de naív gondolat. A legtöbb étterem kulisszái mögé nézve valószínűleg durva kihágásokat találnánk, kevés a valóban minőségi hely.
Ezeket ne rendeld a sokat látott séfek szerint:
1. Well-done /jól átsült/ steak
Anthony Bourdarin tapasztalata szerint sok konyhán, ha a szakács talál egy keményebb, szárazabb, nem éppen friss darab steak-et, sokszor a kikukázás helyett inkább eladja well-done steakként!
2. Lazac-sushi
Állítólag ezt is tanácsos elkerülni, ha édesvízi lazaccal készült, mert ez jó melegágya a parazitáknak. Ennek ellentmond, hogy a mostani halfagyasztási eljárásoknak köszönhetően a veszélyes mikroorganizmusok kipusztulnak. De meg is kérdezheted a pincért, hogy friss vagy fagyasztott volt a felhasznált hal, hogy biztosra menj!
3. Vegetáriánus fogások
Egy amerikai séfek által kitöltött anoním kérdőívben 15% gondolta úgy, hogy az éttermek echte vegetáriánus fogásaiban valójában általában nem pontosan az van, amit amit az étlap felsorol - ha a vendég az a tipikus kardoskodó vega, aki percekig sorolja, hogy mit nem eszik, sokszor kap ajándékba az ételébe némi tonhalat vagy akár bacont...Anthony Bourdain szerint is a vegánok és a vegetáriánusok azok, akik a séfeket leginkább fel tudják idegesíteni - ez van.
4. Jég-, fejessaláta
Kevés konyhai dolgozó van, aki ha étterembe megy, jégsalátát rendel, mert tudja, hogy elég nehézkes megtisztítani minden kosztól, földtől, kórokozótól, amik beleülnek a nedves levelekbe. Gondoljunk csak a fogunk alatt sercegő homokra, mikor ecetes salátát rendelünk - nem ritka ügy.
5. Osztriga
Ne rendeljünk oszrigát olyan helyről, ami nem szakosodott tengeri ételekre - igen kényes étel, kizárólag frissen jó, és hamar ételmérgezést okozhat, ha nem megfelelő a frissessége.
6. Profiltól eltérő ételek
Ragaszkodjunk az étterem profiljához, ha rendelünk, azaz
magyaros kockás terítős étteremtől ne rendeljünk olasz négysajtos tésztát, pizzériában steaket, steakházban halat.
Alapszabály ez is.
7. Kenyér
Ne feltétlen vessük rá magunkat a kenyereskosárra az éttermekben, míg várjuk a kaját - ez a séfek tanácsa. Az ok, hogy állítólag elég sűrűn kerülnek az alul maradó száraz darabok újra és újra más és más kosárba, esetleges újramelegítés után.
Ezeket olvastad már?
9 étel, amit betiltottak az USA-ban
Számos étel van, ami az USA-ban tiltólistán szerepel, a világ más részein viszont teljesen megszokott. Ezek közül mutatunk be kilencet, és azt, hogy miért is tiltottak.
adminDurvulj be Elvis 7000 kalóriás szendvicsével
Itt a szendvics, ami ugyan Elvis veszte lett, de ha te okosan tolod magadba, a legütősebb szendód lesz egy elfuserált nap után.
Hering AndrásA legretróbb magyar reklámok
A reklámok ma már annyira a mindennapjaink részei, hogy sokszor észre sem vesszük őket. A régi reklámoknak sokszor még a szövegére is emlékszünk - nézzük a leghíresebbeket!
DacotaItt a 10 legjobb vidéki étterem
Nehogy azt higgyétek, csak a budapesti éttermek teljesítettek jól az idei legjobbak listáján. Itt jönnek a vidéki menők, ezeket a helyeket kell végiglátogatnod az év során!
Nosaltyvia brightside