8 étel, amiről gyerekként GŐZÜNK se volt, ma pedig imádjuk

Vannak ételek, amikkel nap mint nap találkozunk, és szemrebbenés nélkül esszük őket. Pedig kiskorunkban ez nagyon nem így volt!

Nézzük azokat az ételeket, amelyekről a '80, '90-es években eltöltött gyerekkorunkban azt se tudtuk, mi fán teremnek, vagy hogy hol lehetne őket beszerezni (egész biztosan nem a sarki boltban, de a nagyobb közértekben vagy a piacokon sem, még a rendszerváltás után sem), ma pedig már a mindennapjaink részét képezik. Sokunknak. (Oké, a nagyszüleinknek és a szüleinknek még nem biztos.)

via GIPHY

1. AVOKÁDÓ

A trendi superfood, a híresen csak "jó zsírokat" tartalmazó avokádó, aminek magját többen (sokszor sikertelenül) próbálták már kicsíráztatni, és ami miatt sajnos erdőket irtanak ki. Szóval guacamole ide, avokádós pirítós oda, csínján vele!

2. KORIANDER, MENTA, BAZSALIKOM, ROZMARING, stb.

A friss zöldfűszerek egyszerűen szóba sem jöttek - a petrezselymen kívül, amit főleg gombapaprikásba, levesekbe főztünk, hadd illanjon el belőle minden illat és frissesség. A szárított változatok után a friss különlegességek térhódítása azonban hálisten' betört és marad is. A koriander nálunk viszi a menőségi rangsort!

3. BULGUR, QUINOA, DURUMTÉSZTÁK, KUSZKUSZ, stb.

A lassabb felszívódású, egészségesebb alternatív gabonák manapság már egy átlag boltban is mind fellelhetőek, akár kimérve is. Régen bezzeg, ha köretet ettünk, akkor csak a rizibizi meg a krumpli jött szóba!

4. HUMMUSZ

A szerkesztőség a rabja, már házilag is készítjük, és hetente többször is esszük, komolyan. A magas fehérjetartalmú közel-keleti, csicseriborsós kence annyira jó reggeli, uzsonna, vacsora hús nélkül, hogy csak imádni lehet! Néhány éve elég nagy teret hódít, a fővárosi gasztróban mindenképp.

5. ZÖLDSÉGCSIPSZEK

Ha csipsz, a Chio és a Lay's volt az egyetlen lehetőségünk - nem mintha panaszkodtunk volna. A burgonyacsipszek sokáig szinte luxuscikknek számítottak, nem ehettük minden nap. Ma viszont már szinte uncsik (és hizlalók), váltottunk trendi zöldségcsipszekre - bár kiderült, ezek esetében sincs kolbászból a kerítés. Készítsd házilag!

6. RUCCOLA, CSÍRA, RÓMAI SALÁTA, JÉGSALÁTA

Hogy m? Nálunk annak idején csak fejessaláta volt, az is rengeteg cukros-ecetes vízben! De hogy rendszeresen együk az egészséges(nek mondott) zöldeket és csírákat, mint a nyulak...ráadásul pont a füstös ruccolát?! Azt se tudtuk, mi az! Másképp van ez ma már...

7. GABONATEJEK

Hiába itatták velünk kötelező jelleggel anno a cukros tejet, az egyik legelterjedtebb "újdonság" manapság a gabonatej, melyre egyre többen szoknak át a sima tejről. Vegánok, előre! Kókusz, zab, rizs, szója? Nekünk kávéban a zab, a sütikben, ételekben a kókusz a favorit.

8. PHO

A marhahúsleves után levesfronton talán a Smack-leves volt a legnagyobb menőség, abszolút Ázsiában éreztük magunkat tőle - na most azért ehhez képest a saccra tíz éve hozzánk érkezett vietnami levestrend egyre jobban virágzik, egy valamire való fiatal felnőtt hetente bekanalaz egy adagot. A világ legjobb levese, szerintünk.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek