Nézzük azokat az ételeket, amelyekről a '80, '90-es években eltöltött gyerekkorunkban azt se tudtuk, mi fán teremnek, vagy hogy hol lehetne őket beszerezni (egész biztosan nem a sarki boltban, de a nagyobb közértekben vagy a piacokon sem, még a rendszerváltás után sem), ma pedig már a mindennapjaink részét képezik. Sokunknak. (Oké, a nagyszüleinknek és a szüleinknek még nem biztos.)
1. AVOKÁDÓ
A trendi superfood, a híresen csak "jó zsírokat" tartalmazó avokádó, aminek magját többen (sokszor sikertelenül) próbálták már kicsíráztatni, és ami miatt sajnos erdőket irtanak ki. Szóval guacamole ide, avokádós pirítós oda, csínján vele!
2. KORIANDER, MENTA, BAZSALIKOM, ROZMARING, stb.
A friss zöldfűszerek egyszerűen szóba sem jöttek - a petrezselymen kívül, amit főleg gombapaprikásba, levesekbe főztünk, hadd illanjon el belőle minden illat és frissesség. A szárított változatok után a friss különlegességek térhódítása azonban hálisten' betört és marad is. A koriander nálunk viszi a menőségi rangsort!
3. BULGUR, QUINOA, DURUMTÉSZTÁK, KUSZKUSZ, stb.
A lassabb felszívódású, egészségesebb alternatív gabonák manapság már egy átlag boltban is mind fellelhetőek, akár kimérve is. Régen bezzeg, ha köretet ettünk, akkor csak a rizibizi meg a krumpli jött szóba!
4. HUMMUSZ
A szerkesztőség a rabja, már házilag is készítjük, és hetente többször is esszük, komolyan. A magas fehérjetartalmú közel-keleti, csicseriborsós kence annyira jó reggeli, uzsonna, vacsora hús nélkül, hogy csak imádni lehet! Néhány éve elég nagy teret hódít, a fővárosi gasztróban mindenképp.
5. ZÖLDSÉGCSIPSZEK
Ha csipsz, a Chio és a Lay's volt az egyetlen lehetőségünk - nem mintha panaszkodtunk volna. A burgonyacsipszek sokáig szinte luxuscikknek számítottak, nem ehettük minden nap. Ma viszont már szinte uncsik (és hizlalók), váltottunk trendi zöldségcsipszekre - bár kiderült, ezek esetében sincs kolbászból a kerítés. Készítsd házilag!
6. RUCCOLA, CSÍRA, RÓMAI SALÁTA, JÉGSALÁTA
Hogy m? Nálunk annak idején csak fejessaláta volt, az is rengeteg cukros-ecetes vízben! De hogy rendszeresen együk az egészséges(nek mondott) zöldeket és csírákat, mint a nyulak...ráadásul pont a füstös ruccolát?! Azt se tudtuk, mi az! Másképp van ez ma már...
7. GABONATEJEK
Hiába itatták velünk kötelező jelleggel anno a cukros tejet, az egyik legelterjedtebb "újdonság" manapság a gabonatej, melyre egyre többen szoknak át a sima tejről. Vegánok, előre! Kókusz, zab, rizs, szója? Nekünk kávéban a zab, a sütikben, ételekben a kókusz a favorit.
8. PHO
A marhahúsleves után levesfronton talán a Smack-leves volt a legnagyobb menőség, abszolút Ázsiában éreztük magunkat tőle - na most azért ehhez képest a saccra tíz éve hozzánk érkezett vietnami levestrend egyre jobban virágzik, egy valamire való fiatal felnőtt hetente bekanalaz egy adagot. A világ legjobb levese, szerintünk.
Ezeket olvastad már?
Már betegesen sovány a Bridget Jones színésznője – meglepően néz...
A színésznő tényleg egyre vékonyabb, legújabb képein megdöbbentően néz ki.
Liptai LillaÍgy még senkit nem láttál kukoricát szemezni!
Egy amerikai farmer úgy szemezi le a törökbúzát, mint valószínűleg senki más.
Masszi- Rigó Csilla5 izgalmas tradicionális étel Norvégiából
Ne gyertek haza Norvégiából addig, míg meg nem kóstoltátok a következő ételeket, de azt nem garantáljuk, hogy mindegyik ízleni fog!
Németh OrsiRákattantál a zöldségchipsekre? Dietetikus szakértőnk most lerántja róluk a leplet
A zöldségekből készült snackek, chipszek népszerűsége rohamosan nő napjainkban. De vajon tényleg jó választások ezek, ha egészséges uzsonnát szeretnénk?
Bodon Judit dietetikus