8 étel, amiről gyerekként GŐZÜNK se volt, ma pedig imádjuk

Vannak ételek, amikkel nap mint nap találkozunk, és szemrebbenés nélkül esszük őket. Pedig kiskorunkban ez nagyon nem így volt!

Nézzük azokat az ételeket, amelyekről a '80, '90-es években eltöltött gyerekkorunkban azt se tudtuk, mi fán teremnek, vagy hogy hol lehetne őket beszerezni (egész biztosan nem a sarki boltban, de a nagyobb közértekben vagy a piacokon sem, még a rendszerváltás után sem), ma pedig már a mindennapjaink részét képezik. Sokunknak. (Oké, a nagyszüleinknek és a szüleinknek még nem biztos.)

via GIPHY

1. AVOKÁDÓ

A trendi superfood, a híresen csak "jó zsírokat" tartalmazó avokádó, aminek magját többen (sokszor sikertelenül) próbálták már kicsíráztatni, és ami miatt sajnos erdőket irtanak ki. Szóval guacamole ide, avokádós pirítós oda, csínján vele!

Avokádós toast buggyantott tojással

És íme a recept, amelynél kevés egyszerűbbet találunk vasárnap reggelire. Négy hozzávaló, kis odafigyelés, és az egyik legjobb tavaszi, szinte hivatalos Húsvéti reggelit ehetjük a ...

2. KORIANDER, MENTA, BAZSALIKOM, ROZMARING, stb.

A friss zöldfűszerek egyszerűen szóba sem jöttek - a petrezselymen kívül, amit főleg gombapaprikásba, levesekbe főztünk, hadd illanjon el belőle minden illat és frissesség. A szárított változatok után a friss különlegességek térhódítása azonban hálisten' betört és marad is. A koriander nálunk viszi a menőségi rangsort!

3. BULGUR, QUINOA, DURUMTÉSZTÁK, KUSZKUSZ, stb.

A lassabb felszívódású, egészségesebb alternatív gabonák manapság már egy átlag boltban is mind fellelhetőek, akár kimérve is. Régen bezzeg, ha köretet ettünk, akkor csak a rizibizi meg a krumpli jött szóba!

4. HUMMUSZ

A szerkesztőség a rabja, már házilag is készítjük, és hetente többször is esszük, komolyan. A magas fehérjetartalmú közel-keleti, csicseriborsós kence annyira jó reggeli, uzsonna, vacsora hús nélkül, hogy csak imádni lehet! Néhány éve elég nagy teret hódít, a fővárosi gasztróban mindenképp.

Humusz gyorsan

A hummusz az egyik legnagyobb, gyors kedvencem télen-nyáron, melegben rengeteg paradicsommal és petrezselyemmel. Általában  nagy mennyiségű olívaolajjal készítik, ezen akartam egy kicsit ...

5. ZÖLDSÉGCSIPSZEK

Ha csipsz, a Chio és a Lay's volt az egyetlen lehetőségünk - nem mintha panaszkodtunk volna. A burgonyacsipszek sokáig szinte luxuscikknek számítottak, nem ehettük minden nap. Ma viszont már szinte uncsik (és hizlalók), váltottunk trendi zöldségcsipszekre - bár kiderült, ezek esetében sincs kolbászból a kerítés. Készítsd házilag!

6. RUCCOLA, CSÍRA, RÓMAI SALÁTA, JÉGSALÁTA

Hogy m? Nálunk annak idején csak fejessaláta volt, az is rengeteg cukros-ecetes vízben! De hogy rendszeresen együk az egészséges(nek mondott) zöldeket és csírákat, mint a nyulak...ráadásul pont a füstös ruccolát?! Azt se tudtuk, mi az! Másképp van ez ma már...

Sült feta ruccola és cékla ágyon

Sülve, főve, nyersen, ecetesen, turmixolva, levesnek, mindenhogyan szeretjük a céklát. Náthás, influenzás időszakban kiemelten ajánlatos fogyasztani, többek között jótékony hatású a ...

7. GABONATEJEK

Hiába itatták velünk kötelező jelleggel anno a cukros tejet, az egyik legelterjedtebb "újdonság" manapság a gabonatej, melyre egyre többen szoknak át a sima tejről. Vegánok, előre! Kókusz, zab, rizs, szója? Nekünk kávéban a zab, a sütikben, ételekben a kókusz a favorit.

8. PHO

A marhahúsleves után levesfronton talán a Smack-leves volt a legnagyobb menőség, abszolút Ázsiában éreztük magunkat tőle - na most azért ehhez képest a saccra tíz éve hozzánk érkezett vietnami levestrend egyre jobban virágzik, egy valamire való fiatal felnőtt hetente bekanalaz egy adagot. A világ legjobb levese, szerintünk.

Phở bò

Ennek a levesnek már igazi kultusza van, nemcsak a nagyvilágban, már itthon is. Sikerének titka talán, hogy elképesztően tartalmas és némileg felidézi bennünk a megszokott húsleves ...

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...