8 dolog a hűtődben, amitől jobb, ha most azonnal megválsz

Bár el kell kerülni mindenfajta élelmiszerpazarlást, néha eljön az a pont, amikor nincs visszaút, és ki kell dobni a hűtőben feltornyosult zöldséget, és egyéb alapanyagokat.

Gyakran uralkodik el a hűtőnkön a káosz, ilyenkor pedig olyan dolgok is előkerülhetnek, amiknek már rég nem kellene ott lenniük. A romlott ételek kidobálásával, újrahasznosításával, és egy kis odafigyeléssel elkerülheted, hogy minden hónapban hűtőt kelljen takarítanod. Adunk néhány tippet ehhez:

1. Nyálkás, fonnyadt saláta

A salátákat csak néhány napig lehet a hűtőben tárolni. Az előrecsomagolt salátákon általában ott a lejárati dátum, de velem is gyakran előfordult, hogy előbb megfonnyadt a zöldség. Ilyenkor pedig vagy kukába dobjuk, vagy komposztáljuk, ha tudjuk.

2. Citrom

Gyakran veszek több citromot a boltban, hogy legyen otthon, ilyenkor pedig én is hűtőbe rakom. Aztán jól megfeledkezek róla, hogy ott van. Ilyenkor megfonnyadhat, de meg is penészesedhet. Érdemes tehát annyit venni belőlük, amennyire tényleg szükségünk van.

3. Kiszáradt gyömbér

Teljesen mindegy, milyen spéci módszerekkel tárolod a gyömbért, egy ponton romlásnak indul a hűtőben is. Ha elkezd kiszáradni, akkor ideje megválnod tőle.

4. Szószok és mártások

Majonéz, mustár, ketchup és egyéb szószok, szeretjük őket felhalmozni a hűtőben. Néha viszont felbukkanhat egy-egy tavaly vásárolt mártás is. Ezektől jobb megválni.

5. Kajaajándékok, amiket soha nem használsz fel

Buli volt nálad, és a barátaid rengeteg kajával leptek meg az este? Ilyenkor vagy csomagold el nekik, vagy add rászorulóknak a rengeteg ételt! A kukába azért ne dobd ki!

6. Gyanús maradékok

Itt egy doboz, ott egy doboz, de vajon mi van bennük? Már nem is emlékszel, mit tettél az ételtárolóba? Ilyenkor jobb, ha kukában landol a beazonosíthatatlan kaja, mert ha arra sem emlékszel, mikor főzted, aligha ehető már.

7. Bármi, ami penészes

Ezt nem kell túlgondolni. Amelyik étel penészes, az kuka. A penészes ételek a többi dolognak sem tesznek jót a hűtőben.

8. Nyers hús

Napközben eltervezted, hogy este csirkét sütsz. Megveszed a húst hozzá, de végül valami közbejön, ezért berakod a húst a hűtőbe. Ilyenkor maximum két napon belül használd fel a húst, vagy mehet az egész a kukába, ami nem lenne jó. Ha tudod, hogy nem lesz időd az elkövetkezendő napokban főzni, akkor inkább tedd a fagyasztóba az ételt.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

A szavatossági időn túl

Megvásárolt élelmiszereink jelentős része a kukában végzi, pedig a szavatossági idő lejárta után legtöbbjük még egy jó ideig fogyasztható lenne.

admin

via The Kitchn.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...