7+1 retró édesség gyerekkorunkból, amit kivételesen UTÁLTUNK

Azért a '80-'90-es évek sem volt fenékig tejfel, ami az édességeket illeti. Volt pár, amit - nosztalgia ide vagy oda - a többség sehogy sem bírt megszeretni.

Rendszerváltás ide vagy oda, a vasfüggyönyt követően sem úsztunk egy csapásra Milkában és Bounty-ban, előtte meg pláne...van pár őskövület édesség, amit a nagymamánk vagy a szüleink előszeretettel vásároltak nekünk, és valahogy mindig volt belőlük a szekrényben is...de bárcsak ne lett volna. Bárcsak.

Most kivételesen olyan retró termékeket kerestünk nektek, amelyeknek ízét és emlékét MÉG A NOSZTALGIA SEM szépíti meg:

1. MEDVECUKOR

Egy emberként szisszentünk fel említésére - a bocskorszíjként is ismert édesgyökeres (illetve ánizsos), fekete, nyúlós édesség a majálisok egyik fő kelléke volt - de valahogy nem gyerekízlésre termett. Ouzoban, na abban oké.

Ezt láttad?

21 retró játék, amitől folyik az örömkönnyünk

2. KRUMPLICUKOR

A burgonyakeményítőből készült igencsak egyszerű és olcsó édesség is ott figyelt minden búcsúban, de a boltokban is elcsíphettük - sőt, még ma is. Már ha akarjuk. Embert nem ismerek, aki szereti.

3. MACICSOKI, AFRICANA, AMERICANA

Többen is rávágták, hogy ezeket nem szerették, és egyetértünk - úgy tűnik, a nálunk elérhető földimogyorós édességek minősége finoman szólva sem volt az igazi a rendszerváltás közeli években. Avas ízű, kifejezetten kellemetlen élményként emlékszünk ezekre.

4. TÖRÖKMÉZ

Annyira nem vonzott sose, hogy szerintem a látványánál sem jutottam tovább, de akik kóstolták sem a rajongói - legalábbis a szerkesztőségben. Tudtátok, hogy az eredetiben méz sincs? Konkrétan szódabikarbónával dúsított cukorszirup!

Ha mégis kipróbálnád, tessék a recept:

5. KONZUM SZALONCUKOR

Eredetileg csokibevonat nélküli, full cukorból álló aromás szaloncukor. "Először a fehérrel, majd a rózsaszínnel végeztünk, a barnák viszont sokáig a dobozban maradtak, és csak igen-igen lassan fogytak. Mivel a szaloncukor nem volt csokoládéba mártva, a kiszáradás ellen semmi nem védte" - olvasható egy visszaemlékezésben.

6. HITLERSZALONNA

A nevét hagyjuk is, de az állag! És az íz! A napközis buktából undorral vegyes értetlenkedéssel borítottam ki az összefüggő, műízű, rózsaszín lekvárrudat.

7. MESESAJT

A csokoládés krémsajt - érthetetlen a jelenség, az ötlet, az egész...ismertek olyat, aki szerette? Kolléganőnk emlékszik rá, hogy a '80-as években az uzsonna mellé adták!

+ 1. TÉLI FAGYI

Én nem szerettem volna ide sorolni, de annyian mondták, hogy elviselni sem tudják, hogy plusz egynek beveszem. Pedig milyen jó volt a kemény csokiréteg a tetején!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...