7+1 ok, amin elbukhat a fogyásod

Egészségesen étkezel napi hatszor, keresed a light termékeket, mégis állandóan éhes vagy, és a mérleg mutatója sem mozdul a kívánt irányba. Mi lehet az oka?

Úgy tűnik, mindent jól csinálsz, de mégsem mozdul lefelé a mérleg nyelve. Nézzünk pár tipikus okot, ami miatt nem haladsz megfelelően a célod felé!

1. Állandóan éhes vagy

Gyakori hiba, hogy ugyan kb. sikerül belőni a megfelelő napi kalóriamennyiséget, de ehhez nem a megfelelő ételeket választjuk. Annak érdekében, hogy fogyókúránk ne járjon demoralizáló állandósult éhségérzettel, válasszunk nagy telítőértékű alapanyagokat, ételeket. Ezek elsősorban az alacsony energia-, de magas élelmi rosttartalmú zöldségek (zöldköretek, saláták), és az alacsony zsír-, de magas fehérjetartalmú húsrészek (csirkemell, pulykamell, sertésszűz, -karaj stb.) és halak. Ez a két csoport legyen étkezéseink alapja.

Olvasd el!

Így végezhetsz a falásrohamokkal!

2. Unatkozol

Ezzel nem hiszem, hogy nagy újdonságot mondanék, hogy unatkozás esetén a leggyakoribb pótcselekvés az evés. Lehet, hogy csak csipegetünk ezt-azt, gondolván, hogy ennyi úgy sem árt, nem számít. Sajnos számít. Unatkozás esetén inkább sétáljunk, gyalogoljunk, fussunk, ha már van edzésrutinunk, eddzünk! Ezzel nemcsak a fogyókúránknak teszünk jót, hanem az egészségünknek is, ráadásul a termelődő endorfin még az unalmat is garantáltan elűzi!

Olvasd el!

A tuti zsírégetés titkai

3. Rákattantál az alacsony zsírtartalmú kajákra

A kalóriákkal meg nem foglalkozol. Mindig olvasd el a címkét, mert gyakori, hogy az alacsony zsírtartalmú kész-, félkészételek, termékek magas szénhidráttartalmúak.

Persze ugyanez igaz az alacsony szénhidráttartalmú termékekre is, azok esetében pedig nagyon gyakori a magas zsírtartalom.

Olvasd el!

A sikeres fogyás 10 pontja

4. Túl gyakran eszel egy nap. Vagy túl ritkán.

Én a napi 4-6-szori étkezés híve vagyok testsúlycsökkentés idején is, hiszen így elkerülhetőek az éhségből fakadó kontrollálatlan bekajálások. De fontos, hogy ezek a gyakori, kisebb étkezések is felügyelet alatt maradjanak, meghatározott energia- és tápanyagtartalmúak legyenek. Az nyilván nem jó irány, hogy ha hátradőlünk, és napi hatszor megesszük, ami belénk fér.

Olvasd el!

Fogyni szeretnél? Egyél gyakrabban!

5. Nyugira vágysz

Már megint felidegesített a főnököd, a párod sem vette fel a telefont, hetek óta nem bírsz időt szakítani a barátnőddel való kávézásra, és ismét késni fogsz a villanyszámla befizetésével. Ezen aztán tényleg nem segít más, csak egy fagyi, vagy egy jó nagy tejeskávé, és ma a büfében épp a kedvenc csokigolyód van, nem fogod kihagyni.

Stresszhelyzetekben is gyakran kényeztetjük magunkat kedvenc nasijainkkal, kinek az édes, kinek a sós, mindenesetre ritkán kezdünk el ilyenkor jégsalátacafatokat ropogtatni. A tipikus kényeztető falatok legfőbb tulajdonsága, hogy kis mennyiségben sok kalóriát tartalmaznak. És nem szoktunk megállni a kis mennyiségeknél.

Tereljünk, relaxáljunk, sétáljunk a friss levegőn. 15 perc pihenéstől a munkahely sem fog fejre állni, és a betolt tábla csokitól a villanyszámládat sem fogod tudni előbb befizetni.

Ha általánosságban jellemző az életedre a stressz, keress fel szakembert, aki segíthet a helyzet komplex kezelésében.

6. Fáradt vagy

Délutáni "lecsukódik a szemed állapot", nagyokat ásítasz: egyértelmű, hogy kell egy kis energia – azaz némi kalória. Vagy mégsem?

Válasszuk meg jól az ebédet, sok színes, vitamindús zöldséggel legyen tele a tányér, igyunk egy zöld teát vagy akár csak egy nagy pohár vizet, és sétáljunk egyet! Mozgassuk meg a testünket, ez segít az energiaszint megemelésében!

7. Magyar adag a francia helyett

Nálunk hagyományosan az az igazi étkezés, ha jó nagy adag ételek vannak a tányérunkon. Ráadásul – legalábbis az én generációmban – sokunkat úgy neveltek, hogy ételt nem hagyunk a tányéron.

Saját tapasztalataim azt igazolják, hogy a túlsúly, az elhízás egyik leggyakoribb oka még ma is az, hogy egyszerűen túl sokat eszünk. Túl nagy a szendvics, túl sok benne a feltét, nagy adag ebédre a leves és aztán a főétel is, ráadásul háromfogásos menüben a piskótaszelettel akciós is, a gyorséttermekben ugyanannyiba kerül egy közepes burgonya, mint a kicsi, naná, hogy azt választjuk.

Ne válasszuk azt! Kérjünk zónaadagot, kisadagot, együnk egy vagy két fogást ebédre (desszert nélkül)! Ha sikerül beállnunk a napi 4-6-szori étkezésre – nem fogunk éhen maradni. Ráadásul tele vagyunk tartalékokkal, és épp az a cél, hogy ezek megcsappanjanak.

7+1. Kizárólag egészséges ételeket eszel

Legalábbis olyanokat, amelyekre a gyártó, a forgalmazó, az árus, a büfés rátapasztja ezt a bélyeget. Csak azért, mert valami magán viseli a „fittness", „wellness", „light", „cukormentes", „gluténmentes", „paleo", „egészséges" jelzőket, még nem jelenti azt, hogy stabil, állandó helyük lehet a testsúlycsökkentő étrendben. Ezeknél a termékeknél gyakori a magas zsír- vagy szénhidráttartalom (ld. 3. pont), gyakran energiadúsak – azaz kis mennyiségükben sok kalória van, ráadásul mivel abba a hitbe ringatnak minket, hogy szuper-egészségesek, lelkiismeret-furdalás nélkül duplázunk belőlük.

Emellett persze van, hogy sikerül jól választanunk, és tényleg élettanilag kedvező hatású alapanyagokkal töltjük fel a konyhát, pl. dióval, mandulával, avokádóval, de azzal már nem számolunk, hogy ezek tipikusan magas energiatartalmú élelmiszerek, nem ehetünk ezekből sem számolatlan mennyiségeket.

Én gyakran szoktam arra gondolni, hogy a sikeres testsúlycsökkentés alapvetően egy elég egyszerű folyamat, hiszen olyan triviálisak az alapelvek. Aztán rájövök, hogy inkább mégiscsak komplex folyamat, mert hiába egyszerűek az alapelvek, a siker rengeteg tényezőn múlik. És ez a rengeteg tényező, amire laikusként esetleg nem is gondolnánk, indokolja azt (szerintem), hogy érdemes szakemberhez fordulni, aki átlátja ezt a komplexitást, és egészében tudja segíteni a fogyni vágyót.

(via about.health)

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...