Van aki profi a saját konyhájában, mások tapogatóznak és
kísérleteznek, hogy a legízletesebb fogásokat készítsék el, néha azonban bosszantóan egyszerű dolgokon csúszhat el egy-egy étel sikere. A
Taste of Home összegyűjtött pár igazán hasznos és praktikus trükköt, melyeket
séfek és éttermi dolgozók osztottak meg a szélesebb közönséggel, hogy mindenkinek örömet okozhasson az otthoni
sütés-főzés élménye. A hasznos kis bölcsességekből szemezgettünk. A sózott
fokhagymától a jégkockába zárt paradicsompüréig ilyen érdekességeket találni:
1. Szezonális alapanyagok
Azért, hogy a legjobb minőséggel találkozzunk a tányérunkon, érdemes kerülni a konzervek használatát, ha gyümölcsökről és
zöldségekről van szó, és a szezonális alapanyagok felé fordulni. Ősszel és télen ez egy kicsit nagyobb kihívás, de bőven megéri. Egészen mások az ízek és a gondolkodásunkat is átállítja arról, mi mindent készíthetünk, ha a boltban beszerezzük az aktuális élelmiszereket.
2. Mise en place
Ami mindössze annyit tesz, mindent egy helyen tartani, és a főzés előtt
előkészíteni az összes hozzávalót, amire csak szükségünk lehet, kezdve a recepttel, majd annak mentén mindent kimérni, feldarabolni, sorba rendezni a konyhapulton. A
szószok, a használni kívánt edények és konyhai eszközök legyen egy karnyújtásnyira és kikészítve, így nem borulunk ki, ha nem tudjuk mi a következő lépés, miközben éppen leég a
hagymánk. Szóval, mindent a helyére!
3. Új összetevők
Látsz valamit a boltban vagy a piacon, amivel azelőtt sosem találkoztál? Ismerj meg új
alapanyagokat, és ezáltal új ízeket, meg fogsz lepődni, milyen gyorsan tudod bővíteni az ismeretedet a főzésről, ha kicsit jobban körülnézel. Nyugodtan válassz olyat, amit nem ismersz, ezzel ugyanis elkezdhetjük tágítani a fejünkben lévő szakácskönyv határait is. A használatukhoz kereshetsz recepteket is, de először, amit csak lehet ízlelj meg nyersen, gondold át mivel passzolna és figyeld meg a textúráját is.
4. Olívát a kézre!
Ha valamilyen csípős paprikával dolgozol, előtte érdemes egy teáskanálnyi
olívaolaj dörzsölni a kezedre, így a sütés-főzés végeztével sokkal egyszerűbb lesz lemosni azt valamilyen kézmosó habbal, így azt is elkerülhetjük, hogy a órák múlva a szemünkhöz érve nagyobb gond legyen belőle és sírva fakadjunk a konyhában.
5. Sót a fokhagymára!
via GIPHY
A fokhagyma nagyon sok fogás lelke, szinte elképzelhetetlen egy finom tésztaételbe vagy
rizottóba, ha igazán ízletesen akarod vele elkészíteni a vacsorát, az apróra darabolt fokhagymára szórj sót és mindkét oldalával mártsd meg egy kis sóban. Ez a tovább aprítását is segíti, de az ízeket és az illatot is felszabadítja az alapanyagból. Arra azonban ügyelj, hogy így már kevesebb sóra lesz szükség az edényben.
6. Jégkockába zárt paradicsom
via GIPHY
Gondoltál már rá, hogy a
paradicsomlevet, vagy pürét tölts jégkockatartóba és irány a fagyasztó? Nos, ha nem, lehet, hogy hiba volt. Ha nem szeretnénk rögtön elkészíteni a paradicsomszószos pasztát, akkor vágd fel a friss zöldséget, gyűjtsd be a levét egy kiöntőedénybe majd csorgasd a jégkocka formákba. Bármikor egy finom levest, vagy mártást kívánsz meg, csak vedd elő, olvaszd ki, és hajrá!
7. Ismerd az ízkategóriákat!
Fejleszd tökélyre az ízlelésed, ehhez pedig csak négy csoportot kell fejben tartanod. Az első, a húsos ízek, de ide illenek a gombák, a sajt vagy a szója is. Aztán az alapízek, édes, sós savanyú és keserű, talán ezzel lesz a legkevesebb problémánk, ha mégis, akkor erre alaposan gyúrjunk rá. A friss összetevők, saláta,
uborka, egyéb zöldek, és végül a negyedik, az isteni fűszerek!
Gyömbér, citromfű, sáfrány és napestig folytathatnánk a sort! A finom étel kulcsa ennek a négy kategóriának a harmóniájában rejlik.
Ezeket olvastad már?
Család
A Tic Tac és a Coca-Cola együttműködéséből limitált kiadású cukorkák kerülnek hamarosan a boltokba. Szerintetek mentol, vagy inkább kóla ízűek lesznek az ismert édességek?
Macsuga Viktória
Család
Valószínűleg a vendégek kis híján sokkot kaptak, mikor kiderült, hogy mivel díszítették a tortát.
Liptai Lilla
Család
Mára a Tesco és a Spar is elkezdte a szigorítás bevezetését, a hazai termelők viszont nem értenek egyet a döntéssel.
Nosalty
Gasztro
A 107 éves nyugdíjas minden pénteken halat eszik, állítása szerint ez tartja fitten, de ez nem is esik nehezére, hiszen rajongója a fish and chipsnek!
Nosalty
Címlapkép: iStock
via