7 tuti hely, ahova el kell látogatnod: kirándulással egybekötött gasztrotúra

A kirándulás jót tesz a testnek és a léleknek, és ha egy kellemes ebédre vagy vacsorára vágyunk, ezeket a Budapest környéki éttermeket érdemes útba ejteni!

Csodaszép őszünk van, így érdemes kihasználni a jó időt, amíg lehet, és valamelyik hétvégén kirándulni egyet. Nem kell messzire menni, Pest megyében megszámlálhatatlan lélegzetelállító táj van a kezdő és a haladó kirándulók számára, ahol elmerülhetnek és feltöltődhetnek a természetben. A testmozgástól és a friss levegőtől gyorsan megéhezik az ember, ezért az előre elkészített és környezetbarát csomagolásokban elvitt harapnivaló mellé jó, ha egy kiadósabb étkezés is társul, ezért összeszedtük azokat a Budapest környéki városokban található éttermeket, ahol egy kellemesen fárasztó kirándulás után még enni is lehet egy jót.

Natura Hill – Zebegény

Fenséges panorámával és helyi, természetes alapanyagokkal a Natura Hill Zebegényben a legfinnyásabb budapesti vendégek álla is garantáltan a tányérban végzi. A Natura Hill egy hétvégi zebegényi kirándulás pihenő- vagy végállomása is lehet (azonban előzetesen mindenképp asztalt kell foglalni), de a vendégházban akár egy pár csendes napot is el lehet tölteni, távol a város ezernyi stresszforrásától. Menüjük nincs, helyette a slow food jegyében a séf, Szilvási Mihály a foglalások alapján friss és szezonális alapanyagokból készít bistro ebédet (3 fogásos), vacsorára pedig degusztációs menüt (4 fogásos) tálalnak azoknak, akik csúcsminőségű ételeket akarnak kipróbálni exkluzív környezetben.

Monarchia Rétesház – Zebegény

Meleg, omlós tészta, forró töltelék szimfóniája – épp most vágták fel a rétest a Zebegény főutcájának végén található Monarchia Rétesházban. Az aprócska házban folyamatosan mennek a sütők, készülnek az almás, meggyes, túrós rétesek, amiket aztán haza lehet vinni, de a legjobb a kis patakparti tisztáson felállított padokon azon melegében elfogyasztani.

Panificio il Basilico Szentendre – Szentendre

Valószínűleg senkinek sem kell arról mesélni, hogy milyen jól el lehetett tölteni egy hétvégi napot Szentendrén, és ugyanilyen valószínű, hogy a Panificio il Basilicót sem kell bemutatni senkinek. A látogatók magas száma miatt rengeteg hely van a Pest megyei városban, de ezzel párhuzamosan sok a beugratós hely is, ahol csak alacsony színvonalat kap az ember a pénzéért. Ha biztosra szeretnél menni ha Szentendrén jársz, akkor a Panificio a legjobb választás, ami a budapesti helyeikkel ellentétben nemcsak egy pékség, de egyben étterem is, ahol megkóstolhatod Szabi, a pék világhírű pizzáját (a világbajnokságon harmadik helyet ért el a gluténmentes korongja), de az olaszos vonalat követve spagettit, lasagne-t továbbá különféle szárnyas ételeket is letesznek a vendégek elé az asztalra.

Rókusfalvy Fogadó - Etyek

Etyek mindig jó ötlet, és ha épp nem valamilyen fesztiválra érkezel ide, akkor is lehet jót enni-inni a községben. 2002 óta működik a felújított parasztházban Etyeken a Rókusfaly Fogadó, ahol filozófiájuk, hogy egyszerű ételeket, de a lehető legjobban készítenek. A legkiválóbb alapanyagokból modern köntösben felszolgált hagyományos fogások között olyanokat találhatsz, mint a konfitált kacsacomb vagy a szalontüdő, de a helyi sajtokból összeállított sajttál is egy különlegessége a menünek. Az ételek mellé pedig akár a ház saját, minden negatív konnotációt nélkülöző borát lehet kortyolni, de más etyeki borászatok nedűi is szerepelnek az itallapon. Az à la carte mellett a folyamatosan változó heti menü miatt rendszeresen el lehet látogatni a Fogadóba, hiszen mindig új élményt fog nyújtani.

Rosinante étterem- Szigetmonostor

Esküvők, csapatépítők, főzőtanfolyamok, nyugodt hétvégi kirándulások helyszíne a Szentendrei-szigeten található Rosinante Fogadó. A szigetmonostori családi vállalkozás századfordulós enteriőrje romantikus hangulatot áraszt, ami a konyhán is tetten érhető. A nagyi rántott csirkecombja mellett azonban jól megfér a vegetáriánusok örömére a zöldséges pad thai, de a helyi adottságokat kihasználva tahitótfalusi pisztrángot is lehet találni az étlapon. Bár nem szorosan az étteremhez kapcsolódik, de ha valaki egy pár napos kirándulás keretében megszáll a Rosinante-ban, az akár a nemrég megnyitott buborék dómban is álomra hajthatja a fejét egy egészen új alvási élményt megtapasztalva.

Galopp Major – Gyál

A rusztikus miliő elsőre megtévesztő lehet, a konyhát ugyanis az ízig-vérig modern szemlélet jellemzi. Ehhez a minőségi, hazai alapanyagokat modern eljárással készítik el, de közben hűek maradnak a hagyományos magyar ízvilághoz. A három évtizede működő lovastanya étlapjának szintlépését a Costes-ből igazolt Bötz-Gál Tamás vezényelte le, sikeresen. A klasszikus harcsapaprikás vagy kijevi csirkemell modern élt kapott, a tálalás esztétikus és letisztult, magyarán egyedülálló hangulat és vendéglátás vár a Galopp Majorba látogatókra.

V4 Bisztró – Nagymaros

A Duna túloldalán a Visegrádi vár tekint le azokra, akik ellátogatnak a nagymarosi V4 bisztróba, hogy egy Mátyás-korabeli gasztromúltidézésen vegyen részt. Persze itt nem a pincehelyiségek homályos, rönkpados, kézzel evős lovagi éttermekre kell gondolni, hanem egy modern, letisztult vendéglátóhelyre olyan ételekkel, mint a modern festményre hajazó paradicsomleves vagy a füstölt visegrádi pisztráng kapros vajtökkel, tejfölhabbal.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép:Panificio il Basilico Szentendre/Facebook

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...