7 tipp savanyú káposztához

Tudjuk, a savanyú káposzta roppantul egészséges - de mégis mit lehet még belőle készíteni? Magában nem mindenki szereti, a töltött káposzta meg már uncsi. 

Székelykáposzta, ahogy Tomatotree készíti

Semmi sem jobb vitaminforrás télen, mint a savanyú káposzta. Olcsó, szezonális, nagyon finom - simán belecsipegetek bármikor, de akár harminc dekát is képes vagyok befalni belőle. Az mindenkinek megvan, hogyan fedezték föl a C-vitamintartalmát? Egykoron a tengerészek hosszú útjaik során megromlott egészségi állapotukat is ezzel az immunerősítővel javították, többek között a skorbut ellen is hatásosnak bizonyult, ami a teljesen egyoldalú táplálkozás és az elégtelen vitaminbevitel miatt alakul ki.

Ezeket olvastad már?

Felhasználás előtt sokan átmossák a káposztát, főleg, ha nagyon savanyú - én mondjuk annál jobban szeretem, minél savanyúbb, de persze sokaknál ez kiverné a biztosítékot, szóval hideg vízzel tanácsos átöblíteni főzés előtt. Ha töltött káposztát készítenénk, akkor egész leveleket leginkább a piacon kaphatunk, ezt amúgy is sokkal inkább ajánlom - meg is kóstolhatjuk a káposztát, mielőtt döntenénk.

Káposztás paszuly

A régi szomszédunktól, Piri nénitől  hallottam először erről a levesről, aztán a férjem nagymamája meg is főzte. Most már ha akarunk enni nekem kell megfőznöm, persze az enyém nem ...

Nem kell leragadni kizárólag a klasszikusoknál, tésztához, sonkával, rakott ételként is mindenféle finomságot lehet belőle tálalni, ehhez meg még társul a kreativitás és az újdonság élménye, mert tényleg bármivel lehet párosítani (jó, nem csokira gondolunk), de füstölt húsokkal, kolbásszal, sonkával, szalonnával nem lehet tévedni. De levesként is közkedvelt, elég csak a korhelylevesre gondolni, amit nem csak szilveszterkor ehetünk vagy éppen az ukrán céklaleves, amiben tökéletes harmóniába keveredik a cékla és a savanyú káposzta.

Sváb káposztás karaj

Évekkel ezelőtt főztem először, azóta bevonult a család állandó ételei közé. A reszelt krumpli egészen különös zamatot ad az ételnek, besűrűsödik tőle. Már régóta ...

Disznótoroshoz is szokták kínálni, sült hurka, kolbász savanyú káposztával, de kevésbé savanyú változatában sertéshúsok mellé is szokták kínálni némi párolás után vagy a köretet kiegészítendő. A káposztás ételhez javallott szép, erőteljes színű pirospaprikát választani, mert önmagában nagyon halovány benyomást kelt bármilyen savanyú káposztás étel, nem árt azt egy kicsit megszínezni. A sok-sok bors, frissen őrölt fekete bors viszont univerzális: bármelyik receptet választod, őrölj bele minél többet!

Még több savanyú káposztás recept

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...