7 tipp, hogyan készíts gőzölgő párolt körtét a hideg téli napokra

Szuper egyszerű, mégis elegáns és laktató téli desszert a párolt körte. A vörösborostól a kardamomig mutatjuk a legfinomabb elkészítési változatokat.

A körte nem éppen a legtrendibb gyümölcs, nem fordít rá különösebb figyelmet az ember, pedig remek kiindulási pont egy izgalmas téli desszert elkészítéséhez. Akár magadnak, akár a vacsoravendégeknek is feltálalhatod az egyszerűen és gyorsan elkészíthető párolt körtét, ami könnyű elkészíthetősége ellenére nagyon is jól mutat az asztalon klasszikus eleganciájával.

Így készítsd:

  1. Ha belevágsz apároltkörteelkészítésébe, figyelj, hogy olyan gyümölcsöket válassz, amelyeknek a húsa még kemény, ne legyen túlságosan puha és érett.
  2. Első lépéskénthámozd mega körtéket és magozd ki őket az aljukon keresztül, vagy vágd őket félbe, és úgy távolítsd el a magházat, ha nem egyben szeretnéd feltálalni. A körte alját akár le is vághatod egyenesre, amin szépen meg tud állni a gyümölcs.
  3. Ezután ideje megfürdetni a körtéket. Ehhez általában vizet használnak vagy ha nem sajnálod az italt, akkor vörösborban is megfürösztheted őket. Utóbbi esetében széplilás árnyalatú gyümölcsöket kapszvégeredményként. Emellett a fehérbor és az almaecet is működik. Recepttől függően adj hozzá a folyadékhoz édesítőt, vaníliát, fűszereket, például fahéjat és szegfűszeget. Az egészet forrald fel, majd tedd lassú tűzre, és add hozzá a körtéket, amiket éppen hogy csak lefedjen a folyadékban.{ CKÉP = 1970, 6 }
  4. Hagyd 20 percig párolódni őketa forró fürdőben. Arra figyelj, hogy ötpercenként forgasd meg a szeleteket, így egyenletesen sülnek át ésszép lesz a színük. Amikor úgy érzed elkészültek, egy villával vagy tűvel szúrd meg a körtéket, és ha nem érzel semmilyen ellenállást, akkor elérkezett az ideje, hogy kivedd őket.
  5. Hagyd 20 percig párolódni őketa forró fürdőben. Arra figyelj, hogy ötpercenként forgasd meg a szeleteket, így egyenletesen sülnek át ésszép lesz a színük. Amikor úgy érzed elkészültek, egy villával vagy tűvel szúrd meg a körtéket, és ha nem érzel semmilyen ellenállást, akkor elérkezett az ideje, hogy kivedd őket.

És hogy miként ízesítsd a körtéket? Mutatunk pár ínycsiklandó ötletet:

Ezzel a recepttel elkészítheted a tökéletes vörösborban párolt körtét.

Ha a bort inkább meghagynád a vacsora mellé, akkor adj egy kis kardamomot a körtékhez, ahogy ebben a receptben is látod.

Nincs olyan étel, ami ne lenne még jobb egy kis csokiöntettel! Különösen igaz ez a körtére, úgyhogy a csokiöntetes, fagylaltos változatot se hagyd ki!

Karamellás is, sós is, vaníliás is, mi az? Párolt körte az alábbi módon elkészítve!

Még egyet csavarhatsz a klasszikus párolt körtén, ha valamilyen más étellel kombinálod. Például mézeskalácsba is belesütheted a karácsonyi hangulatért.

Izgalmas párost alkothat a körte a brie sajttal, amit karamellizált gyümölcsökkel töltesz meg. A pontos receptet ezen a linken találod.

Ellenállhatatlanul körtés és ellenállhatatlanul karácsonyi a párolt körtés tart porcukorral megszórva. Mint a havas téli tájképek! Lepd meg vele szeretteidet idén az ünnepekkor!

Neked melyik lesz a kedvenced?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép:

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek