7 tipp, hogyan készíts gőzölgő párolt körtét a hideg téli napokra

Szuper egyszerű, mégis elegáns és laktató téli desszert a párolt körte. A vörösborostól a kardamomig mutatjuk a legfinomabb elkészítési változatokat.

A körte nem éppen a legtrendibb gyümölcs, nem fordít rá különösebb figyelmet az ember, pedig remek kiindulási pont egy izgalmas téli desszert elkészítéséhez. Akár magadnak, akár a vacsoravendégeknek is feltálalhatod az egyszerűen és gyorsan elkészíthető párolt körtét, ami könnyű elkészíthetősége ellenére nagyon is jól mutat az asztalon klasszikus eleganciájával.

Sáfrányos szirupban párolt körte

Gyors, fűszeres körtekompót, ami önmagában tejszínhabbal is isteni, de mehet amerikai palacsintához, brownie-hoz vaníliafagyival, vagy akár még sült húsok kísérőjének is.

Így készítsd:

  1. Ha belevágsz apároltkörteelkészítésébe, figyelj, hogy olyan gyümölcsöket válassz, amelyeknek a húsa még kemény, ne legyen túlságosan puha és érett.
  2. Első lépéskénthámozd mega körtéket és magozd ki őket az aljukon keresztül, vagy vágd őket félbe, és úgy távolítsd el a magházat, ha nem egyben szeretnéd feltálalni. A körte alját akár le is vághatod egyenesre, amin szépen meg tud állni a gyümölcs.
  3. Ezután ideje megfürdetni a körtéket. Ehhez általában vizet használnak vagy ha nem sajnálod az italt, akkor vörösborban is megfürösztheted őket. Utóbbi esetében széplilás árnyalatú gyümölcsöket kapszvégeredményként. Emellett a fehérbor és az almaecet is működik. Recepttől függően adj hozzá a folyadékhoz édesítőt, vaníliát, fűszereket, például fahéjat és szegfűszeget. Az egészet forrald fel, majd tedd lassú tűzre, és add hozzá a körtéket, amiket éppen hogy csak lefedjen a folyadékban.{ CKÉP = 1970, 6 }
  4. Hagyd 20 percig párolódni őketa forró fürdőben. Arra figyelj, hogy ötpercenként forgasd meg a szeleteket, így egyenletesen sülnek át ésszép lesz a színük. Amikor úgy érzed elkészültek, egy villával vagy tűvel szúrd meg a körtéket, és ha nem érzel semmilyen ellenállást, akkor elérkezett az ideje, hogy kivedd őket.
  5. Hagyd 20 percig párolódni őketa forró fürdőben. Arra figyelj, hogy ötpercenként forgasd meg a szeleteket, így egyenletesen sülnek át ésszép lesz a színük. Amikor úgy érzed elkészültek, egy villával vagy tűvel szúrd meg a körtéket, és ha nem érzel semmilyen ellenállást, akkor elérkezett az ideje, hogy kivedd őket.

És hogy miként ízesítsd a körtéket? Mutatunk pár ínycsiklandó ötletet:

Ezzel a recepttel elkészítheted a tökéletes vörösborban párolt körtét.

Ha a bort inkább meghagynád a vacsora mellé, akkor adj egy kis kardamomot a körtékhez, ahogy ebben a receptben is látod.

Nincs olyan étel, ami ne lenne még jobb egy kis csokiöntettel! Különösen igaz ez a körtére, úgyhogy a csokiöntetes, fagylaltos változatot se hagyd ki!

Karamellás is, sós is, vaníliás is, mi az? Párolt körte az alábbi módon elkészítve!

Még egyet csavarhatsz a klasszikus párolt körtén, ha valamilyen más étellel kombinálod. Például mézeskalácsba is belesütheted a karácsonyi hangulatért.

Izgalmas párost alkothat a körte a brie sajttal, amit karamellizált gyümölcsökkel töltesz meg. A pontos receptet ezen a linken találod.

Ellenállhatatlanul körtés és ellenállhatatlanul karácsonyi a párolt körtés tart porcukorral megszórva. Mint a havas téli tájképek! Lepd meg vele szeretteidet idén az ünnepekkor!

Neked melyik lesz a kedvenced?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép:

via

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...