7 tavaszi vitaminbomba, amit most érdemes enned

Itt a tavasz, végre egy kicsit elfelejthetjük a téli paradicsom vizes ízét, és elkezdhetünk olyan gyümölcsöket és zöldségeket beszerezni, amelyek dúskálnak a vitaminokban. 

A telet remélhetőleg mindenki sikeresen átvészelte naranccsal, almával, sárgarépával, paradicsommal és uborkával, ami az utóbbi hetekben óriási drágulásnak indult. A tavasz beköszöntével szerencsére újra megjelennek a piacon a friss zöldségek és gyümölcsök, a sobors.hu összeállításának mintájára mi is készítettünk egy kis gyűjtést azokról a vitaminbombákról, amiket már most beszerezhetsz frissen!

1. Retkek

Lehet ezjégcsapretek, hónapos vagy sörretek, ezeket a zöldségeket most frissen beszerezheted. Csak olyan retket vásárolj, ami kemény és ráncmentes, ezek valószínűleg frissek, nem fagytak meg, és nem fásak belülről. Az apró fekete foltok nem azt jelentik, hogy romlik a zöldség, valószínűleg csak szállítás közbe érte ütés, az íze viszont ugyanolyan jó lehet, mint hibátlan társainak. A jégcsapreteknek magas az A-, B-, és C-vitamin tartalma, a hónapos retek illóolaja antibiotikus hatással bír, nyákoldó hatásával a köhögés, rekedtség, légúti és megfázásos betegségek gyógyítója.

Sültretek-saláta

A sült reteknek nagyon más íze van a nyers zöldséghez képest: sokkal karakteresebb, kissé diós beütése lesz. Ha még nem próbáltad, akkor ne várj tovább!

2. Hagymafélék

Újhagyma, medvehagyma és tavaszi hagyma, ezek a hagymafélék éppen most kezdenek megjelenni a boltok polcain. A medvehagyma vérnyomáscsökkentő és vérzsírcsökkentő hatása ismert, C-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét. Az újhagymában rengeteg C-vitamin, B-vitaminok, H- és E-vitamin van, valamint folsav, nikotinsav, vas, jód, magnézium, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz, és cink is jelentős mértékben megtalálható benne.

Francia hagymaleves vajas pirítóssal

A kiindulópont Julia Child hagymalevese volt, de az marha alaplével készül, nincs benne szerecsendió, ellenben van brandy, úgyhogy más ez, de mégis nagyon hasonló. A lényeg: szánjunk rá ...

Hagymás tört krumpli

Az ördög a részletekben van elhantolva - mint tudjuk. Egyszer megkértek, hogy tartsak főzőtanfolyamot. Elkezdtem magyarázni a hölgyeknek, ám ők átvették a szót és sorban egymás után ...

Klasszikus hagymás rostélyos

A hagymás rostélyos, azaz pácolt marhahús nagy kazal sült hagymával, az éttermek sztárja, és sok ember nagy kedvence! Ezzel a recepttel pedig Te is elkészítheted otthon, minden ...

3. Rukkola

A kesernyés ízű borsmustárt van, aki marokszámra képes magába tömni, mások pedig ki nem állhatják. A vitaminokban dúskáló salátaféle vitamin- és ásványianyag-tartalma rendkívül magas, egyaránt van benne A-, B2-, B5-, C- és K-vitamin, valamint kalcium, kálium, vas, magnézium, foszfor és szilícium is. Balkonon is nevelhető, de mindig csak annyit mossunk meg belőle, amennyit meg is eszünk!

Rukkolás csicserikrém

Humuszt szerettem volna készíteni, de elfogyott a tahinim. Valamilyen intenzív ízű kiegészítőt kerestem helyette, és akkor eszembe jutott a finom, friss, rukkola, amelyet anyukámtól kaptam ...

4. Erjesztett zöldségek és savanyúságok

Az erjesztett zöldségek hetekig, sőt hónapokig elállnak, ropogósak maradnak, és vitamintartalmuk sem csökken!

Fermentált rókagomba

Több hetes kutakodás után úgy döntöttem, hogy belevágok, és gombát fogok savanyítani. Kiderült, hogy nem éppen a rókagomba a legegyszerűbben fermentálható alapanyag, de végülis ...

5. Gyökerek

Bár a cékla kifejezetten téli zöldség, tavasszal is elérhető áron kapható a boltokban, ráadásul tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, jelentős a kálium, kálcium-, vas-, nátrium-, foszfor- és kéntartalma, valamint remek antioxidáns tulajdonsága is van az A-, B- és C-vitaminoknak köszönhetően.

Céklás ricotta-gnocchi

Igazi krumplis gnocchi készítésére én képtelen vagyok, ez már többször kiderült, úgyhogy kénytelen voltam alternatívákat keresni: ez a recept egy - végre! - jól sikerült darab. ...

Céklás humusz ropogós pitával

Kolléganőmtől kaptam egy nagy fej céklát. Ahhoz kevés volt, hogy savanyúságot készítsek belőle, de a céklás humuszt már régen ki akartam próbálni. Nemcsak a színe gyönyörű, de az ...

+1.

A gyökérzöldségekhez jöhet még a bétakarotinban gazdag sárgarépa is, az egyik legnépszerűbb kultúrnövényünk, aminek fogyasztása nyersen, főve és sülve is napi rendszerességgel ajánlott.

6. Spárga

Legyen szó zöld vagy fehér spárgáról, mindkét növénynek számos pozitív hatása van az emberi szervezetre. Egyre több bolton és piacon kapható, áprilisig azonban még elég borsos áron juthatunk hozzá.Jól emészthető rostok alkotják a növény szárát. A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdagok. Sok értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat is tartalmaz, kalóriatartalma pedig csekély.

A következő időszakban mindenképpen érdemes minél több vitamint bevinnünk a szervezetünkbe, lehetőleg természetes módon. Mivel márciusban még nincsen túl sok frissen termő gyümölcs a piacon, citromot, almát, narancsot, kivit és grapefruitot érdemes magunkhoz venni. Töltsük fel magunkat tavaszra még most annyira, amennyire csak lehet!

7. Csírák

Csírákat akár egy kislakásban is lehet nevelni, csupán sok napra és vízre lesz szükséged. Nemrég a csíranevelés részleteiről mi is írtunk egy remek kis összefoglalót, így nem lesz nehéz dolgod otthon termeszteni ezeket a nagyon egészséges és ízletes kis növényeket.

Ezeket olvastad már?

via sobors, hazipatika.com

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...