Ételek-italok és rossz szokások, amelyek miatt felfúvódhatsz

Ételek-italok, de rossz szokások is okozhatnak puffadt hasat. Ha ezeket elhagyod, akkor könnyen elmúlhat ez a kellemetlenség.

A puffadás akkor lép fel, amikor gáz gyűlik össze a bél egy kis szakaszában. Különbséget kell tenni a távozó gázok - amelyek egyébként egy teljesen természetes és egészséges folyamat eredményei - illetve a puffadást okozó beszorult gázok közt.

Jöjjön egy pár trükk és tanács a puffadás elkerülésére:

Válts növényi alapú tejekre!

Az emberek 68%-a laktózérzékeny - ha te is közéjük tartozol, könnyen és gyorsan megszüntetheted a panaszaidat mandula-, szója-, zab- vagy bármely más tejpótló ital fogyasztásával.

Mogyorós-paszternákos sütemény

Először is: mi az a paszternák? Egy fehérrépához hasonlító gyökérzöldség, az íze azonban a fehérrépáénál édeskésebb, és rendkívül jól harmonizál a vaníliával. Alapvetően ...

Egyél lassabban!

Minél gyorsabban erőlteted le a falatokat a nyelőcsöveden, annál több levegőt nyelsz le közben. Próbálj meg több időt szakítani az étkezésekre, dőlj hátra, és kicsit lassíts a tempón.

Felejtsd el a rágózást!

A rágózás fokozott nyáltermeléssel jár, és minden nyeléssel levegő kerül a bélrendszerbe. Ha nem muszáj, ne rágózz.

Kérj inkább mentest!

A buborékos folyadékokból a szén-dioxid egyenesen a gyomrodba kerül. Válts valamilyen finom, szénsavmentes italra, de leginkább tiszta vízre.

Válogasd meg, milyen szénhidrátokat viszel be!

Ha már tapasztaltál puffadást, miután brokkolit vagy hagymát ettél, lehet, hogy érzékeny vagy a rövid láncú szénhidrátokra. Ezek nem szívódnak fel túl hatékonyan a vékonybélben, hanem fermentálódás útján gázt termelnek. Próbáld ki, hogy pár hétig nem eszel többek közt almát, cseresznyét, barackot, szilvát, mézet, szorbitolt, xylitolt, kelbimbót, fokhagymát, spárgát és hüvelyeseket.

Egyél több rostot a székrekedés ellen!

Köztudott, hogy az egészséges bélmozgást elősegíti a rostos ételek fogyasztása, és ha könnyítünk magunkon, a puffadás is általában megszűnik. Az édesburgonya, a mandula, a friss zöldségek-gyümölcsök és teljes kiőrlésű pékáruk mind nagyon jó rostforrások. Melléjük viszont nagyon sok folyadékot érdemes inni!

Pásztorpite édesburgonyával

Az angolok egyik híres egytálétele a Shepherd's pie, azaz pásztorpite. Nincs vele sok cécó, készítünk egy húsos ragut, amit majd beburkolunk burgonyapürével, és összesütjük a ...

Zabkeksz 4 összetevőből

Ez a zabkeksz baromi egyszerű, de fontos, hogy tényleg maglisztet használjon hozzá az ember. Viszont se tojás, se olaj, se tej nem kell bele, és gyorsabban elfogy, mint ameddig elállna. 2 ...

Havi problémák

Menstruáció alatt általános a vízvisszatartással és görcsökkel járó puffadásos állapot. Magnézium tartalmú táplálékkiegészítők segíthetnek a tüneteken!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...