7 nap, 7 étel – Zöld színben pompázó, gyors tavaszi fogásokat főzhetünk

Nemsokára a kinti világ is elkezd zöldülni, addig is színezzük be a konyhát, a tányérokat: készítsük el a héten az alábbi gyors ebédeket, amelyek mindegyike különböző ízes és egészséges alapanyagoktól színeződik.

A napsütés már azt hirdeti, hogy hamarosan teljes mellszélességgel ránk ront a tavasz, virágokkal és friss rügyekkel díszítve a természetet. Mi is csatlakozhatunk ehhez a megújuláshoz azáltal, ha kiszínezzük a heti étrendünket. Az alábbi receptválogatásból válogatva nemcsak szép, zöld színben pompázó fogásokkal ehetjük magunkat egészségesre, de a mindennapos főzést is gyorsan letudhatjuk. Kellemeset a hasznossal, nemde? Lássuk hát, milyen zöld ebédekben lesz részünk a következő hét napban!

HÉTFŐ: Zöld, tavaszi tojáspörkölt

Zöld tojáspörkölt, friss zöldfűszerekkel, kaláccsal és savanyított retekkel tálalva
Zöld tojáspörkölt hétfőre

Ugyan a tojáspörkölt sokaknak pirosan paprikás, így tavasszal bátran átszínezhetjük ezt is. Kicsit már húsvétias hangulatot kelt majd a spenóttól, újhagymától és retek zöldjétől kizöldült egytálétel, ami kiadós ebédnek, de akár reggelinek is készíthető.

KEDD: Szezámos-gyömbéres csirke

Szezámmagos sült csirkemell és brokkoli serpenyőben
Brokkolis csirkemell keddre

A gyors csirkeebédek is pofonegyszerűen válhatnak zölddé, ha az ízesre pirított filék mellé valamilyen harsány színű zöldségköretet is készítünk. Keddi receptünkben ráadásul hús és zöldség egy serpenyőben sülnek tökéletesre, így egy csepp íz sem vész majd kárba.

SZERDA: Szuperzöld vegán orzórizottó

Vegán orzórizottó: apró tésztából főzött, krémes, zöldséges rizottó, magvakkal tálalva
Zöld orzórizottó szerdára

Nem kell, hogy a rizottó kötelezően hosszadalmas és körülményes étel legyen: ha gyorsan puhuló aprótésztából készítjük, a főzési időt töredékére csökkenthetjük. Az orzó kiváló tésztafajta erre a célra: tegyük krémessé harsány árnyalatú, tavaszi zöldségekkel!

CSÜTÖRTÖK: Villámgyors török pide

Török pide: spenótos, sajtos lepény leveles tésztából, tükörtojással tálalva
Spenótos-sajtos lepény csütörtökre

Leveles tészta adja csütörtöki spenótos piténknek az alapot és a komfortos gyorsaságot is. A párolt levelek mellé karakteres sajt és tojás is kerül, hogy ez a pikk-pakk összedobható ebéd/vacsora tényleg izgalmassá és laktatóvá válhasson.

PÉNTEK: 20 perces zöldborsópörkölt

Magyaros zöldborsópörkölt tarhonyával, tejföllel és friss petrezselyemmel tálalva
Magyaros borsópörkölt péntekre

Ne higgyük, hogy a magyaros konyha nem tud ám zöld lenni: az otthonos, jól ismert ízek felhasználásával is főzhetünk olyan ebédet, ami közben nem terheli meg túlzottan a gyomrot, ellenben kellően laktat. Nem véletlen, hogy a zöldborsós az egyik legkedveltebb húsmentes pörkölt.

SZOMBAT: Kapros-tejfölös cukkinifőzelék

Kapros cukkinifőzelék fasírtgolyókkal tálalva
Kapros cukkinifőzelék szombatra

Tegye a szombatot komfortossá egy krémes, ízekben gazdag főzelék: a zsenge, közkedvelt cukkini biztosíthat nekünk gyors jóllakást. Ha önmagában nem lenne elég, a főzelékhez elkészíthetjük kedvenc feltétünket is, legyen az fasírt, falafel vagy tükörtojás.

VASÁRNAP: Zöldfűszeres rántott hús spenótos pestóval

Zöldfűszeres rántott hús pestóval és főtt burgonyával tálalva
Zöldfűszeres rántott hús vasárnapra

Igen, még a vasárnapi rántott hús is lehet zöld, csak egy ízes, pikáns házi pestót kell készítenünk hozzá. Izgalmasan felfrissíti majd a bundás húst és a mellé tálalt burgonyaköretet is, mindenképpen érdemes így tavasziasítani ezt a megszokott klasszikust!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Zöldítsd tovább az étrended alábbi tavaszi ötleteink segítségével:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...