Azokon a napokon, amikor bőven 30 fölé szökik a hőmérő mutatója, az ember bármelyik helyiségben szívesebben tartózkodik a konyhánál. Ilyenkor az amúgy imádott feladatok nyűggé, nehézséggé, a tűzhely és sütő ellenséggé válnak, amelyeket lehetőleg teljesen elkerülnénk. De nem tehetjük, hiszen enni ilyenkor is kell – keressük hát problémánkra a megoldást az alábbi receptekben, amelyek nemcsak az elkészítés során kímélnek minket gyorsaságukkal, hanem az elfogyasztás pillanatában is friss aromájukkal. Jöhetnek?
Nézd meg galériánkban a hét gyors, frissítő fogásait!
Gyors és frissítő étkekkel küzdünk a kánikula ellen
HÉTFŐ: 5 perces csicseriborsós wrap
Egy hétindító, gyors ebéd, amihez szinte alig kell főzni. Mégis elégedetten, teli bendővel dőlhetünk majd hátra étkünk végeztével, hiszen a csicseriborsó laktató ereje dolgozik a tekercsekben. No, meg egy igazán ütős szósz. Harapnád?
KEDD: Egyszerű shakshuka
Nem lecsó, de akár az is lehetne, hiszen végülis nagyjából ugyanazokból az elemekből áll. Paradicsom, paprika, tojás – ezek a közkedvelt nyári alapanyagok valószínűleg úgyis ott lapulnak a konyhánkban, rittyentsünk hát belőlük tunkolós, szaftos, enyhén fűszeres shakshukát.
SZERDA: Marinált paradicsomos tészta
További paradicsomos kalandok várnak ránk, a mai napon épp egy tésztaétel formájában. Persze nem holmi egyszerű, köznapi paradicsomos tészta ez, hanem egy elegáns, nyárias, főzést minimálisra csökkentő verzió. Bejön?
CSÜTÖRTÖK: Könnyed mangós gazpacho
A nyári, hideg levesek koronázatlan királynője a gazpacho, amit klasszikusan, de akár egyéb zöldségekkel, sőt, gyümölcsökkel kiegészítve is megfőzhetünk. Azaz, pardon a megfőzni rossz szó, hiszen a selymes, pikáns leveshez nem kell más eszköz a turmixgépen túl. Viszlát, gázlángok, viszlát izzadás!
PÉNTEK: Sült ananászos burrito
Ha még sosem kóstoltuk a koronás, trópusi gyümölcsöt sütve, mindenképpen adjunk neki egy esélyt. A receptben fűszeres pácba kerül, és egy szorosra tekert burritóban köt ki, olyan ízes kiegészítőkkel, mint a saláta és kétféle(!) salsa. Igazi nyári nyalánkság.
SZOMBAT: Hűsítő zöldbableves kapros joghurttal
Ne feledkezzünk meg a zöldbabról sem! Ilyenkor nyáron minden piac tele van a zöld és sárga hüvelyesekkel, amelyekből főzhetünk olyan klasszikusokat, mint a palócleves vagy babfőzelék...persze csak akkor, ha őrültek vagyunk. Ekkora melegben inkább maradjunk a hűsítő fogásoknál, mint az itt található kapros-joghurtos zöldbablevesnél.
VASÁRNAP: 20 perces teriyaki csirke
No, jó, azért a vasárnap mégis megérdemel egy kiadósabb, elegánsabb ebédet: készítsünk ázsiai ízesítésű csirkét, puhára főzött, gőzölgő rizzsel és a kedvenc idényzöldségeinkkel. Minimális munkaigény és lehengerlő ízek jellemzik vasárnapi receptünket.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Nyári ötletek, amikkel feldobhatod a főztöd: