Tél van, továbbra is hideg az idő odakint, gyakoribbak a megfázások, betegségek. Kivéve persze akkor, ha szinten tartjuk az immunrendszerünket, mozgunk, egészségesen táplálkozunk. Igen, még akkor is, ha rohanni kell, ha a hétköznapok nem engednek minket órákig a konyhában állni: az alábbi gyors, zöldséges ebédekkel a család minden tagja jóllakhat és egészséges maradhat. Lássuk, mit ad a hét!
Nézd meg galériánkban a hétre szánt gyors, zöldséges ebédeket, a receptekért kattints a képre!
Gyors, zöldségekkel teli ebédek adnak energiát a januárhoz
HÉTFŐ: Krémes gombapaprikás galuskával
Kezdjük magyarosan a hetet: igen, ezt megtehetjük húsmentesen is, cseppet sem fog hiányozni az ebédből se a szalonna, se a kolbász. Egyik legnépszerűbb vegetáriánus pörköltünk, a gombapaprikás most nokedlivel kerül az asztalra.
KEDD: Fellah köfte, a török vega bulgurgolyók
Persze kalandozunk majd az országhatáron túl is: Törökországból például szaftos bulgurgolyókat kóstolhatunk meg, amelyeket sokkal könnyebb elkészíteni, mint amilyennek tűnnek. Hűsítő, fokhagymás joghurttal lesz tökéletes.
SZERDA: Csicseripörkölt
Ismét egy pörkölt, most már kevésbé magyaros felhanggal: laktató csicseri kerül a paprikás szaftba, ami azért különösen jó választás, mert egyszerre laktató és egészséges ebédet kapunk így. A hüvelyesek fogyasztása különösen fontos.
CSÜTÖRTÖK: Görög töltött paprika
Színes töltött paprikákkal telik majd a csütörtök: ez nem a nyári, napfényes, magyar recept, de ugyanolyan szaftos és isteni. A görög verzióba rizs, egyszerű, télen is megvásárolható zöldség és sok-sok fűszer kerül.
PÉNTEK: Dupla sajtos rizottó rukkolával, szárított paradicsommal
Kényeztessük magunkat pénteken szaftos rizottóval, ami mindig csak elsőre tűnik sok munkának, macerának – amikor már benne vagyunk a kavargatásban, seperc alatt elkészül a komfortos ebéd. A szárított paradicsom minden falatja nyarat idéz, csukjuk be a szemünket és álmodjunk napfényről.
SZOMBAT: Kelkáposztapesztós lasagne
Dolgozzunk azzal, ami télen adatik: a fodros kel vagy kelkáposzta például kiváló pesztóalapanyaggá válhat olyan időkben, amikor viszonylag ritka a bokros bazsalikom. Szerencsére így nem kell lemondanunk a szaftos, gazdag lasagnéról.
VASÁRNAP: Vegán "húsgolyós" spagetti
Ahogy a húsgolyós spaghettiről sem: babból és gombából formázhatunk dundi, fűszeres fasírtokat, amelyek kényelmesen megülnek a szaftos paradicsomszószban lubickoló tésztaszálak tetején. Jó étvágyat mindenkinek!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További kreatív konyhai ötletek, receptek várnak itt: