Nyáron megfigyelhető, hogy még a táplálkozási szokásaikban megingathatatlan húsevők is gyakrabban átkóstolnak a húsmentes oldalra: nem csoda, ha egyszer ekkora melegben nem kívánja a gyomor a zsírosat, nehezet, eltelítőt. Szerencsére a kánikula hónapjai alatt megannyi olyan szezonális étel kínálja fel magát nekünk, ami alkalmazkodik az időjárás okozta érzetekhez. Könnyű, nagyrészt vegetáriánus egytálak, levesek és raguk kerülnek terítékre – ezekből áll a most következő heti menüajánlat is.
Nézd meg galériánkban a hétre szánt nyári vega fogásokat, a receptekért kattints a képre!
Nyári vega fogásokkal könnyítünk a gyomrokon
HÉTFŐ: 20 perces zöldborsópörkölt
Nyáron sem kell lemondanunk a pörkölt tunkolásáról és szaftos élvezetéről, azonban a húst ilyenkor érdemes valamilyen laktató zöldségre cserélni. Például borsóra: az aprószemű, zöld hüvelyes amúgyis ilyenkor szezonális, a legédesebb, friss cukorbórsót főzhetjük bele a sűrű, paprikás alapba.
KEDD: Tönkölybúzaleves
A vegetáriánus levesekről általában az a vélekedés, högy könnyűek ugyan, de egyáltalán nem laktatóak. Nos, a keddre szánt tönkölybúzaleves esetében semmi ilyesmiről nem beszélhetünk, a gabonával megdúsított leves ugyanis kellemes teltségérzetet hoz magával – utána már nem is kívánunk majd mást.
SZERDA: Ratatouille levendulával
Kivételesen ne a saját lecsónkat főzzük meg nyári vega fogás gyanánt, hanem kérjük kölcsön a franciáktól az övékét, a ratatouille-t. Ebbe pluszban kerül cukkini és padlizsán is, valamint aromás zöldfűszerek...na, és ha igazán bátrak vagyunk, egy leheletnyi levendula is.
CSÜTÖRTÖK: Manestra, a görög paradicsomos tészta
Ha valakik tudják, hogyan kell a nyári kánikulában eltelni, de nem kidurranni, akkor azok a mediterrán népek. Görögországból például az alábbi tésztaételt készíthetjük el, amelynek paradicsomszószos alapját bármilyen nekünk szimpatikus extrával kiegészíthetjük.
PÉNTEK: Cukkinis nokedli olasz paradicsomszósszal
További mediterrán kalandok is várnak ránk a héten, nevesen ez az olasz cukkinis nokedli, ami talán a legkönnyebb házi tészták közé sorolható. Bíbelődjünk el vele, tényleg nem lesz nehéz, a végeredmény pedig kétszeresen megfizeti majd fáradozásainkat.
SZOMBAT: Zöldséges vajbableves
Használjuk ki, hogy jelenleg tele vannak a piacok zsenge zöldbabbal és vajbabbal – főzzünk levest jó tejfölösen, mert ez könnyedebb, mint a liszttel nehezített főzelék. Egészítsük ki még több nyári zöldséggel, ezzel emelve laktató erején. Ha pedig mégis nagyon vágynánk valamire a leves után, hát süssünk egy tepsi gyümölcsös piskótát.
VASÁRNAP: Töltött kínai kel
Töltött káposztát nyáron? Na, attól biztos mindenki menten kidurranna, legalábbis a klasszikus verziótól. De nem ettől: a kínai kel levelei alapból könnyedebbek, mint savanyított rokonaik, ráadásul ennél a fogásnál sem a töltelék, sem az elkészítés módja nem nehezíti el a töltött káposztát. Vasárnapra tökéletes választás.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több nyári ötlet, recept és finomság vár: