Még át sem értünk az évszakhatáron, még oda sem lapoztunk az utolsó, a tizenkettedik naptároldalhoz, máris berobbant a hideg idő, ráadásul olyan hirtelenjében, hogy eddig talán még alkalmunk sem volt előásni a téli kabátunkat. A bunda csak egy hatásos módja a hideg elleni védekezésnek, érdekes módon például az ebédre fogyasztott fogások is hozzájárulhatnak a melegítésünkhöz, még ha csak rövid ideig is.
Készítsünk fűszeresebb, komfortosabb leveseket, egytálakat és húsételeket, hogy boldogabb legyen a gyomrunk, de a lelkünk is. Ha pedig mindezt gyorsan meg tudjuk oldani, még az egyéb teendőink sem állhatnak majd az utunkba!
Nézd meg galériánkban a hétre szánt fűszeres, melengető fogásokat!
Fűszeres fogások melegítenek fel a fagyban
HÉTFŐ: Curry-s fasírtgolyók
Akkor is adjunk egy esélyt ennek a receptnek, ha általában a klasszikus ízesítésű húsgolyókért rajongunk. Mert a paprikán és köményen kívül bizony más ízesítők is beköltözhetnek a darált húsos masszába, a currypaszta ezek közül csak egy kiváló példa. Gurigassuk, süssük: magában, salátával, szendvicsben, főzelék mellé kiváló lesz.
KEDD: Sokhagyma-krémleves
A legtöbb levessel ellentétben egy hagyma nem lesz elég ehhez a krémes-selymes fogáshoz. Mind a mennyiség, mind a fajták terén a hívószó nem más, mint a sok. Rengeteg és sokféle hagyma landol a fazékban, ettől lesz a végeredmény igazán lélegzetelállító... és természetesen szívmelengető.
SZERDA: Laktató chilis bab
Ha csak egy ételt kéne mondanunk, ami fűszeres ízével, sűrű szaftjával, laktató hozzávalóival kihívó nélkül pályázhatna „a legkomfortosabb téli étel” címére, akkor nem is kérdés, hogy a chilis babot mondanánk. Készítsük el ezen a héten is, gyorsan, mégis ízesen, ahogy kell.
CSÜTÖRTÖK: Mézes-mustáros csicsókafőzelék
Főzelékezzünk, mégpedig a különleges és karakteres csicsóka közreműködésével. A gumós zöldség íze mellett kifejezetten találó párként jelenhet meg a méz és a mustár: tegyünk ezekből bőven a kondérba, hadd fűtsön majd minket édesen csípős aromájuk.
PÉNTEK: Csirkés "caprese"
Nemcsak „télies” fűszerekkel melegíthetjük át magunkat, hanem például a (rég tovatűnt) nyár megidézésével is. Épp erre képes a most következő csirkés caprese, ami a napfényes Itália legzamatosabb aromáit (és legszínesebb trikolórját) varázsolja a tányérra. Mindezt meglepő gyorsasággal.
SZOMBAT: Tepsis csirkecombok vele sült hagymával, almával és sütőtökkel
Szombaton még egy utolsó búcsút intünk a lombhullató ősz felé, klasszikus alapanyagaival és ízeivel alkotunk egy utolsót, mielőtt odaadnánk magunkat a tél ölelésének. Aranybarna, ropogós bőrű csirkecombok készülnek a hétvége első napján, zamatos és puha zöldségek-gyümölcsök társaságában.
VASÁRNAP: Enchilada, a csirkehússal töltött mexikói palacsinta
A hét utolsó napján szintén a sütőnket kell majd bekapcsolnunk az ebédkészítéshez, az étkezés középpontjában azonban egy merően más jellegű fogás áll majd. Akár vadnak is mondható, mexikói aromákkal fogunk dolgozni: jalapenóval, korianderrel, chilivel... aki ezután éhes (vagy fázós) marad, az magára vessen!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több ízes megoldás a hideg idő ellen: