Az őszi időszakban az ember gyomra a következő komfortos ízekhez van hozzászokva: sütőtökös levesek, gombás tészták, szaftos-sajtos húsételek, céklás kencék. Ennek nyilván az egyik oka a szezonalitás: nagyon helyesen tesszük, ha az éppen aktuálisan kapható, legfrissebb és legzamatosabb alapanyagokat vetjük be a konyhában. Persze azért mindezek mellett is kijárhat nekünk némi változatosság: ezen a héten kísérletezzünk, gyors ebédeinket készítsük újító receptek mentén, vagány fűszerezéssel, formabontó ízekkel. Pánikra semmi ok, minden nagyon finom lesz!
Nézd meg galériánkban a hétre szánt gyors, formabontó őszi ebédeket:
Gyors receptek várnak, formabontó őszi ízekkel
HÉTFŐ: Gombás lencsetál
Mindössze 30 perc főzést igényel tőlünk a hétfői ebéd, ez is inkább passzívan történő serpenyőben rotyogás, semmint komoly munka. Az őszi gomba mellé társul még hagyma és répa, valamint konzerv lencse is, amelynek nagy előnye, hogy nem kell sem beáztatni, sem külön megfőzni.
KEDD: Sütőtökös tócsni joghurttal
Az intenzív krémlevesezés után végre alkossunk valami mást a sütőtökkel: például reszeljünk belőle tócsnikat. A burgonyáshoz hasonlóan ezek a kis kerek lepénykék is gyorsan sülnek, fogyasztásuk pedig elsősorban frissen, melegen ajánlott, némi joghurtos öntettel.
SZERDA: Martha Stewart kedvenc tonhalsalátája
Ha szerda van, már tudhatjuk, hogy lassan érkezik a hétvége, és a munkanapok nagyját már magunk mögött tudhatjuk. Persze a teendők még itt is egymást érik, néha olyannyira, hogy főzni sincs időnk/erőnk. Ilyenkor jöhet jól egy kiadós tonhalsaláta, például a híres Martha Stewarté, akinek receptje semmihez sem fogható ízekkel támad.
CSÜTÖRTÖK: Currys sárgaborsó-főzelék
Ősszel, amikor kint zaklat minket a zordon időjárás, semmi nem esik jobban hazatérve, mint egy nagy tál főzelék. Választhatjuk persze a klasszikusok egyikét, például a sárgaborsót, de jóval feljebb csavarhatjuk annak melengető faktorát némi formabontó fűszerezéssel. Szórjunk egy nagy kanál curryport a szemek közé, és élvezzük az egzotikus ízesítők komfortos hatását!
PÉNTEK: Paradicsomos tészta vodkával bolondítva
Bolonduljunk meg egy kicsit péntekre, hisz' a hét nehéz részén már túl vagyunk. Készítsünk ünneplés gyanánt egy adag paradicsomos tésztát, az örök klasszikust, mert azt mindenki szereti, ráadásul gyorsan és olcsó alapanyagokból összedobható. No de! Itt jön a csavar: löttyintsünk a szószba egy kevés vodkát, amitől ezerszer selymesebb végeredményt kapunk majd. És ne aggódjunk... az alkohol mind elpárolog.
SZOMBAT: Virslis hentestokány
Gyorsítsuk fel a szombati ebédfőzést egy csomag virslivel: kerüljön ez a tokányba. Az oly' sokszínűen elkészíthető (borsosan, borsósan, hentesen, gombásan) húsétel talán így még a család kisebb tagjai számára is szimpatikusabbá válik. A nagyok meg úgyis mindent megesznek.
VASÁRNAP: Lassú főzésű "fehérkrémleves" hullámos burgonyacsipsszel és cheddarral
Ne riadjunk el a receptben leírt 8 órás főzési időtől. Egyrészt azért, mert bátran le is csökkenthetjük (ezzel együtt azonban az ízből is veszítünk valamennyit), de akár tervezhetünk is úgy vele, hogy egy kései ebédre épp elkészüljön. Másrészt leginkább azért tartsunk ki mellette, mert ez lesz életünk leglenyűgözőbb krémlevese, amire ráadásul még chipset is tehetünk feltétként.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Vesd bele magad az őszbe az alábbi cikkekkel: