Valószínűleg mind boldogan tekintünk vissza azokra a vasárnapi ebédekre, amelyeket a nagymamánál költöttünk el: a gazdag húslevesek, aranyló rántott húsok és mámorító madártejek világában soha nem volt kétség afelől, hogy jól fogunk lakni, sőt, néha még a túltraktálás veszélye is fennforgott. Ebbe a nosztalgikus világba térünk vissza valamelyest a héten, ugyanis csupa olyan fogást készítünk hétfőtől-vasárnapig, ami után a nagymama is megnyalná mind a tíz ujját.
Nézd meg galériánkban a gyors, nosztalgikus nagymamarecepteket!
A nagyi receptkönyvéből főzünk, gyorsan, ízesen
HÉTFŐ: Rusztikus tócsni
Ha a nagyi valami gyorsat, de laktatót akart készíteni az éhezőknek, bizony tócsnit sütött a kamrában árválkodó burgonyákból. Kövessük mi is a példáját, tegyünk hétfőn az asztalra egy nagy tállal a rusztikus finomságból. Tejföl, sajt le ne maradjon!
KEDD: Egyszerű almaleves
Ezek a rendes főételnek álcázott édességek, mint például az almaleves, gyerekként a kedvenceink voltak, hisz így már az ebéd elején is valami nyalánkságot kanalazhattunk. Ajándékozzuk meg magunkat felnőttként is egy tál fűszeres, selymes levessel, mellé pedig készítsünk egy gyors tésztát, húsételt.
SZERDA: A legkrémesebb spenótfőzelék 7 perces tojással
Ha a menzán volt, eltoltuk magunk elől, de ha a nagyi keze munkáját tudhattuk a dologban, már annál szívesebben faltuk az élénkzöld krémet. Tojás is akadt hozzá (ha nem is hétpercesnek hívták), no meg sós főtt krumplikockák – ezektől teljesedett ki az amúgy szerény főzelék.
CSÜTÖRTÖK: Vegán kelkáposztaleves
A nagyi biztos nem hívta vegánnak és nem is tudatosan így főzte, de azért nála is előfordult olykor, hogy nem került hús a levesekbe. Ha épp hónap vége volt, vagy csak zárva volt a piac, készülhetett a kelkáposztaleves kolbász nélkül is... ahogy készülhet ma is úgyanígy.
PÉNTEK: Kolbászos krumplileves
Persze az étel, amiből semmi szín alatt nem lehetne kihagyni a ropogósra pirított kolbászkarikákat, az a tejföllel gazdagított burgonyaleves. Aranyozzuk be vele a pénteket, legyen ez ma gyors, de telítő lakománk!
SZOMBAT: Rántott csirkecomb
Klasszikusan hétvégi fogás a rántott hús: a szeletek, combok ropogós panírban landoltak a szépen megterített asztal kellős közepén. Volt hozzájuk mindenféle ízes köret az ecetes burgonyasalátától a tartárig. A szombat kiváló nap a húsok rántására, lepjük meg a családot egy nagy tál combbal!
VASÁRNAP: Barátfüle
Zárjuk édes módon a hetet, morzsába forgatott, lekvárral töltött, porcukorral hintett barátfülék társaságában. Maximum egy levessel kísérjük a derelyét, hadd maradjon neki elég hely a gyomrokban.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több segítség az ízes, színes főzéshez: