Nem véletlen egybeesés, hogy minden év első hónapjában zajlik az állati élelmiszereket mellőző, vegán táplálkozást népszerűsítő Veganuár: egy új év kezdete sokakban fellobbanthatja az egészségesebb, tudatosabb táplálkozás vágyának lángját, ilyenkor talán többen nyitottak is ennek kipróbálására. Erre ad lehetőséget a heti menüajánló is – ugyan nem szigorúan vegán receptekkel, de minden nap húsmentesen érkezik, természetesen a már megszokott gyors, praktikus módon. Ki éhes?
Nézd meg galériánkban a hét gyors, húsmentes ebédötleteit!
Gyors és színes ebédeket alkotunk...ráadásul hús nélkül
HÉTFŐ: Gazdag tortellinisaláta
Kezdődjön a hét gazdagon, egy villámgyors és laktató ebéddel. A tortellinit most rendhagyó módon nem szószba forgatjuk, hanem egy rakás friss és harsány alapanyaggal salátává keverjük. A maradékból juthat vacsorára is, de akár a másnapi irodaebédet is kipipálhatjuk vele.
KEDD: Palak tofu
Ugyan a híres indiai spenótos egytál, a palak paneer önmagában is húsmentes, ezt a tofus verziót azonban még azok is élvezhetik majd, akik semmilyen állati eredetű élelmiszert nem fogyasztanak. Az indiai ebéd mellé természetesen ugyanúgy dukál a rizs, de akár egy vegán lepénykenyérrel is megpróbálkozhatunk.
SZERDA: Olasz burgonyagombócok 4 ízben
Tovább kalandozunk a nagyvilág ízeinek tengerén: a mai napra épp egy olasz fogás lett kitűzve. Formázzunk kis krumpligombócokat, majd ízesítsük őket tetszésünk és ízlésünk szerint négy különböző ízben.
CSÜTÖRTÖK: Meleg céklasaláta rukkolával és márványsajttal
Igenis jól lehet lakni salátával, csupán jól kell megkomponálni hozzá a receptet. Ez a céklás-rukkolás-sajtos verzió biztosan nem hagy majd csalódást maga után, ahogy üres gyomrokat sem: fogyasszuk ebédre melegen, az esetleges maradékokat pedig majd később... hidegen is isteni lesz.
PÉNTEK: Ropogós rántott karfiollal pakolt taco
Sok vendéglátóegységnek (és háztartásnak is) a rántott zöldség a válasz a vegetáriánus emberek ellátására. Ez alapvetően nem is kifogásolható, de azért nem árt néha csavarni egy kicsit a prezentáláson. Például készülhet a rántott karfiol fűszeres, ropogós bundában, majd tálalás előtt landolhat némi zöldséggel egy puha tortillában.
SZOMBAT: Cheddar sajtos őszi zöldségrakottas
Ugyan az ősztől már messze járunk, az évszak legszínesebb gyökérzöldségeivel továbbra is szabadon alkothatunk, még mindig ott lapulnak a piacok zöldségesstandjain. Készüljön el belőlük például ez a csodásan sajtos rakottas, ami megkoronázza majd a szombati napot.
VASÁRNAP: Vegán spenótos lasagne
Igen, vegánul is lehet ízes, szaftos lasagnét sütni, mégpedig az alábbi módon. Érdemes kipróbálni így is, spenótosan, hogy minden értelemben zöld legyen a tésztaétel. Erre a hétre engedjük el a vasárnapi ebéd rántott csirkéit, lakjunk jól a hét utolsó napján könnyedebben, zöldségesebben, tudatosabban!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Indíts zöldebben az új évet, íme, a segítség hozzá: