7 mutatós karácsonyi lakásdíszítő trükk, amivel olcsón megúszhatod a dekorálást

December közeledtével egy kicsit mindenki rááll az ünnepi készülődésre, első körben saját otthonunkban próbálunk meghitt, karácsonyi hangulatot teremteni.

Az előző évekhez képest idén mindenki több időt töltött el a négy fal között otthonában, még fontosabbá vált, hogy életterünk komfortos legyen, meghitt és hangulatos. A téli hideg, a korai sötétedés, az egyre több szürke hétköznap és a karácsony közeledte sokunkat sarkallhat arra, hogy ünnepi díszbe öltöztessük a lakást. Mi most arra mutatunk ötleteket, hogyan lehet saját kézzel, praktikusan és költséghatékonyan nekiállni a dekorálásnak.

Az ötletek begyűjtése mellé egy kis háttérzenét is ajánlunk, ami sosem lehet eléggé elcsépelt:

1. Hangulatvilágítás egy papírkúppal

Elsőként kétféle hangulatvilágítást mutatunk, mindkettőhöz egy papírkúpra lesz szükséged, amit egy nagyobb méretű kartonpapír, egy vonalzó, egy ceruza, egy darab madzag, valamint egy olló segítségével könnyen elkészíthetsz.

Az elkészült kúpon egy ceruza, olló vagy kötőtű segítségével fúrj lyukakat, majd fesd le a papírt fehér, bordó, sötétzöld vagy sötétkék festékkel. Ma már rengeteg üzlet árul párszáz forintért kicsi, ledfényes "gyertyákat", amelyekre a kúpot rátéve egy igazán hangulatos világítást kaphatsz. (Ez az a dekor, amit igazi gyertyával TILOS kiegészíteni!)

Fotó: Housebeautiful

Készíthetsz a kúpból karácsonyfaszerű díszvilágítást is, a kúp mellé szükséged lesz még egy tetszőleges színű gombolyagra, valamint folyékony ragasztóra vagy ragasztópisztolyra. A kúp alsó részét ragasztózd be, és tekerd rá a fonalat egy rétegben. Ezután már csak a kúp tetején kell majd ragasztó, szorosan tekerd fel a fonalat a csúcsig, majd ragaszd le a fonal végét. Az elkészült díszt körbetekerheted égősorral is, így szinte egy új lámpát kapsz majd a lakásba! Minél magasabb a kúp, annál látványosabb lesz a végeredmény!

2. Süss díszeket!

Az egyik klasszikus, kikapcsolódásként is elkészíthető dekoráció a mézeskalácsdíszek készítése, melyet sosem lehet elég korán elkezdeni. Lehet, hogy még egy hónap van hátra karácsonyig, a sütés és a díszítés azonban mindenkinek kedves és szórakoztató elfoglaltság lehet.

Szerezz be kék, piros és sárga ételfestéket (ezekből a színekből szinte minden szín kikeverhető), vegyél valami szép, színes cukorszórást, ehető gyöngyöket, virágokat, és kezdődhet is a díszgyártás! A mézeskalácsok nemcsak a fára lesznek majd jók, dekoráció is készíthető belőlük, a lényeg, hogy sütés előtt minden formát lyukassz ki a tetején!

3. Gyümölcskoszorú

A karácsonyi vásárok egyik legnépszerűbb árucikke a szárított gyümölcsös koszorú. Ezerféleképpen elkészíthető, gyümölcsöket és egész fűszereket is felhasználhatunk. Vegyél néhány darab narancsot, almát, citromot, diót, fahéjat, szárított csillagánizst, és szerezz be kreatív hobbiboltból vagy virágárustól egy fűzfa-, nyírfa- vagy vesszőkoszorút. A gyümölcsöket vágd egységesen 4-6 milliméteres szeletekre, majd szárítsd őket a sütőben 5-6 órán keresztül 50-60 fokon. Tudjuk, nem ez a legtakarékosabb dekoráció, de cserébe több éven át fel tudod használni.

Etsy.com

A felfüggesztéshez vastag tűt és erős cérnát használj, amivel a gyümölcsöket erősen a koszorú ágaihoz tudod hurkolni, varrni (a képen látható koszorúval ellentétben a boltban valószínűleg egymásba fonódó vesszős koszorút fogsz találni). A gyümölcskarikákat ne középen, hanem a gyümölcshéjaknál szúrd át, kicsit ugyan nehezebb, mintha csak átdugnád a cérnát a középső lyukon, de tartósabb marad a rögzítés. Ha egész gyümölcsöket szeretnél a koszorúra rögzíteni, használj kis mennyiségben ragasztópisztolyt.

4. Girlandok természetesen

Költöztesd be a természetet a nappalidba! Néhány fenyőág kifejezetten mutatós tud lenni a könyves polc tetején vagy az ajtófélfán. Az ágakra felhúzhatsz pár karácsonyfadíszt, köthetsz rá masnikat vagy tekerhetsz köré égősort, vagy a minimalista vonalon haladva az sem baj, ha nem raksz rá semmit, így is nagyon hangulatos és bohém lesz!

Fotó: Mike Garten

5. Virágok helyett ágakat a vázába!

Az elmúlt évek egyik legegyszerűbb és talán legmutatósabb 'Csináld Magad!' trendje az ágas csokor, melyen már akár 3-4 visszafogott dísz is nagyszerűen tud mutatni.

Fotó: The Lovely Drawer

6. Sólisztgyurma

Díszek sólisztgyurmából? Igen! Ez a kicsit múltidéző, egyszerű és nagyszerű játék a család legkisebb tagjait is elképesztően jól fogja szórakoztatni, nem is beszélve arról, hogy a gyurmával való játék fejleszti a kisgyerekek finommotoros készségeit, térlátását és kreativitását is.

Fotó: Countryliving.com

A tökéletes gyurmát tökéletes arányokkal lehet meggyúrni, ehhez csak néhány konyhai alapanyagra lesz szükséged: 250 g sóra, 250 g finomlisztre, 1 dl vízre és 2 evőkanál napraforgóolajra.

A masszát addig gyúrd, amíg teljesen homogén nem lesz, ezután jöhet a formázás, sütőformák segítségével könnyen készíthettek szebbnél szebb díszeket.
A sólisztgyurma a levegőn is megszárad és megkeményedik, a sütőben azonban felgyorsítható ez a folyamat. 135°C-on a vékonyabb figurák 40 perc, a vastagabb figurák 1-2 óra alatt átsülnek, megkeményednek.

7. Tobozok

Dísznek a fára, a korábban említett fenyőgirlandra, de igazából télen bárhol, bármilyen mennyiségben jó dekoráció lehet a fenyőtoboz! Ha van otthon egy átlátszó, szélesebb szájú vázád, a képen látható módon halmozhatod egymásra őket, esetleg egy rövidebb ledlámpás fénysorral teheted még hangulatosabbá a díszítést.

Fotó: Art and Home

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...