Ma már jobbnál jobb éttermek, bisztrók és sütizők közül lehet válogatni Budapesten, de most megmutatjuk, milyen gasztro-tanfolyamokon sajátíthatod el te is a tudást!
L'École de Grande Pâtisserie
Pontosabb, ha nem főző, hanem sütőtanfolyamokról beszélünk a L'École de Grande Pâtisserie esetében, hiszen itt elsősorban cukrászati remekművek elkészítését sajátíthatják el a résztvevők. Ahogy azt már a név is sugallja, francia desszertek specializálódott iskoláról van szó, ahol az omlós madeleine és az egyik legbonyolultabb édesség, a macaron elkészítésének titkaiba avatják be a cukrásztanoncokat. A tematikus alkalmakon mindig elismert szakemberek adnak iránymutatást és segítenek a tanulásba, hogy aztán bárki otthon, a konyhájában újra tudja kreálni az elsajátított recepteket.
Morzsa kurzus
Szintén sütik, mégis egy egészen másfajta vonalat képvisel a Morzsa, aminek alapítója a nagyvállalati szférát hagyta ott, hogy cukrász legyen, és most országszerte tartson kurzusokat. Itt a szuper szaftos kakaóscsiga workshop mellett tökéletesen megfér a glutént, cukrot, és laktózt nélkülöző gyümölcskosárka készítő foglalkozás is, így lehet válogatni, kihez mi áll közelebb, mi az a terület, ahol szeretne új ismeretekkel gazdagodni.
Negura Cooking
A maga nemében páratlan a Negura Cooking, hiszen egy japán és Srí Lanka-i főzőiskoláról van szó Budapest szívében. Ahogy az oldalukon írják, a "negura" szó japánul fészket jelent, ami egyaránt utal arra az országra, ahol sok évig éltek, illetve az otthonos, kis lakásra, ahol főzőiskolájukat kialakították. Óráikon itthon beszerezhető, de a japán és Srí Lanka-i gasztronómiára jellemző autentikus, házias ételeket mutatnak be, miközben ügyelnek a szezonalitásra is. A szushi elkészítésén túl itt bemutatják a bento dobozok titkait, van külön házi rámen workshop, de az itthon kevésbé elterjedt Srí Lanka-i ízvilággal is megismertetik a közönséget.
Napfényes Főzőiskola
A Napfényes Étteremről már többször is írtunk, legyen szó egy ebédről vagy vegán desszertekről, de emellett főzőtanfolyamokat is tartanak egészen az alapoktól, így aki szeret náluk enni, az a kurzus elvégzése után akár otthon is újrakreálhatja a megszokott ízeket. A vegán alapokra fókuszáló tanfolyamon olyan fogásokat lehet megtanulni elkészíteni, mint a gabonafasírt vagy a lebbencsleves, de palacsinta is van a végén. Ezen felül pedig kimondottan gluténmentes és vegán tanfolyam is van, az édesszájúak nagy örömére pedig a desszertkészítés sem marad ki a repertoárból.
Kertkonyha
Szintén a vegán étrenddel való ismerkedésben és elmélyülésben nyújtanak segítséget a Kertkonyha tanfolyamai. Szintén van lehetőség az alapoktól kezdeni a tanulást, ilyenkor egy közös főzés keretében főznek meg a jelenlévők egy teljes menüsort, miközben számos praktikával ismerkednek meg és hasznos tanácsokat kapnak. Ami igazán izgalmas, hogy a Kertkonyha növényitejtermék-készítő workshopot is tart, ahol állati tej felhasználása nélkül, gabonából és magokból csinálnak nemcsak tejet, de sajtot, krémsajtot, túrót, tejfölt a résztvevők. Szintén egyedülálló program a budapesti felhozatalban a görög vegán főzőtanfolyam.
Panelpék – Konyhai péktanfolyam
A kovász reneszánszát éli, így már Budapesten sem kell vadászni a valódi kovásszal dolgozó pékségeket. Otthoni sütésre is van lehetőség, de lássuk be, a kovász életben tartása és a kenyér elkészítése nem magától értetődő, és az internetes sem iránymutatások sem feltétlenül segítenek a megoldásban. Az egyik legrégebbi kovásszal dolgozó pékségnél, Panelpéknél az alapoktól a profi szintig lehet megismerkedni az egyik legősibb étel elkészítésével. A tanfolyamokon betekintést kapnak a résztvevők a lisztek rejtelmeibe, megismerkednek közelebbről a kovásszal, de természetesen a kenyéren kívül más pékáruk, így kalács és kakaós csiga is kerül elő a kemencéből.
Studio Italia
A Studio Italia főzőiskola kimondottan az olasz gasztronómiára szakosodott, itt aztán mindent meg lehet tudni a csizmában fogyasztott ételekről, hogy bármikor egy kis mediterrán hangulatot csempészhess az otthonodba. Pizza, pasta, tiramisu, esetleg olasz péktermékek? Mindegyikre létezik egy külön tanfolyama a Studio Italiánál, így bárki folyékonyan megtanulhat a gasztronómia nyelvén olaszul!
Ezeket olvastad már?
8+1 tipp, hogy a házi BROWNIE művészi szintre emelkedjen
A brownie az egyik legelterjedtebb édesség, de amennyire könnyűnek tűnik elkészíteni, annyira könnyű elrontani. Íme azok a trükkök és fogások, amelyekkel atombiztos lesz!
Szász NóriA tökéletesség nyomában: ellátogattunk az újbudai Non Plus Ultra Bistroba
Megnyitott a Non Plus Ultra Bistro, egyedülálló szimbiózisban a mellette működő látásközponttal és optikával. Dr. Domsa Patríciával, az egyik tulajdonossal beszélgettünk.
Szász NóriEgy férfi szerint eddig az egész világ rosszul ette a...
Egy ismert ételkritikus egész eddigi világát megrengette, amikor egyik olvasója felhívta a figyelmét: eddig teljesen elhibázott fogalmaink voltak a rántotthal-evés módjáról!
Szász Nóri„A legfontosabb az őszinteség” – vallja Varga Sári, a gasztromarketingre...
Varga Sárival, a Socially alapítójával többek között a vásárlói élmény maximalizálásáról beszélgettünk.
Szász NóriCímlapkép: Getty Images