7 kifejezés, amelyet egyre gyakrabban hallunk a cukrászatban - ismered őket?

Most gyorstalpalónkból megtudhatod, mit jelent valójában a 'curd' vagy a 'sablé'. Cukrászati kifejezéseket magyarázunk meg!

A cukrászatban nem ritka, hogy olyan sütemény-összetevőkről hallunk, hogy hirtelen azt sem tudjuk, milyen országban járunk. A következőkben igyekszünk a leggyakoribb ilyen kifejezéseket megmagyarázni, hogy egyik desszertet se fedje balladai homály.

Tarte:

jelentése: tortácska! Hát nem édes?! De! Ez az a kör alakú sütemény, amelyet egyszemélyes tortának is nevezhetünk (bár ha nagyobb méretben készítik, akár sokszemélyes tortácska is válhat belőle). Lényege, hogy kívül egy finom linzerréteg található, amit megtöltenek valamilyen krémmel. Legismertebb fajtája a citrom tarte.

Curd:

leggyakrabban úgy halljuk, hogy a citrommal együtt emlegetik, ez nem véletlen, hiszen a cukrászatban a lemon curd az egyik legismertebb fajtája. Ez az az isteni citromkrém, ami például a citrom tarte-ba is kerül, de számos más gyümölcsből is készülhet. Angliában abszolút kedvenc, otthon is előszeretettel készítik, és pirítósra is kenik, kekszekkel is fogyasztják.

Meringue:

aggodalomra semmi ok, nem a tánciskolába iratkoztunk be véletlenül. A meringue nem összekeverendő a merengue-gel, ezzel a karibi tánccal, bár legalább olyan élvezetes, az biztos. Ez az a fehér csoda, ami a habverő végén olyan szépen csillog, amikor például habcsókot készítünk. A cukrászatban nagyon alap elem, ez az a cukros tojáshabos csoda, ami többek között a tarte-ok, a pavlova vagy épp a macaron egyik „alapfeltétele”.

Ezt olvastad már?

Idén a legédesebb a Balaton - még a finomságokra sem lesz gondotok!

Sablé:

nem más, mint egy omlós linzer, és rendszerint a torták legalján találkozni vele. Egy keksz-szerű, stabil réteg, amely elbír magán rengeteg krémet vagy más ínyencséget.

Mousse:

ó, az a mennyei mousse. Valószínűleg sokak számára egyáltalán nem idegen ez a francia szó, amely nemes egyszerűséggel habot jelent. De nem akármilyen habról van itt szó. A mousse egy légiesen könnyű, különös textúra, amely pohárdesszertként, monodesszertekben, de tortaként is kiválóan működik. Az íze szinte akármi lehet, de azért az emberiség legnagyobb hányada a „csoki” előtagot szereti a legjobban együtt látni vele.

Ganache:

Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, akkor ez egyfajta csokoládékrém. De miért is akarnánk leegyszerűsíteni, amikor egy ilyen csodálatos összetevőről beszélhetünk? A ganache a cukrászat egyik legfontosabb alapkészítménye, amely csokoládéból és valamilyen folyadékból, rendszerint tejszínből áll. Ez az az olvadó, lágy, krémes csoki, amit leggyakrabban a torták és sütemények külső rétegeként láthatunk.

Coulis:

ezt a francia kifejezést kulinak kell ejteni, és egyre gyakrabban hallhatjuk a cukrászatban. A szó tulajdonképpen szószt jelent, amelyet leggyakrabban valamilyen gyümölcsből készítenek el. A lényege, hogy meglehetősen sűrű, homogén, sőt általában pürésítik és át is passzírozzák.

Popsicle:

a fagylalt és a nyalóka egyvelege, azaz minden, ami a mélyhűtőben tartandó és pálcikás. Érdekesség, hogy már több, mint százéves műfaj, legnagyobb népszerűségét azonban az utóbbi években érte el, amikor már nemcsak a nagyipari gyártók kínálatában érhető el, hanem létezik olyan üzlet, mely kimondottan erre szakosodott, és szinte kézműves módon készíti a pálcikás csodákat. Sőt, ma már létezik az úgynevezett pupsicle is, ami egyenesen a kutyáknak készül.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Édes Város

*A cikk az Édes Város együttműködésével jött létre.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...