7 gyógyító élelmiszer, amelyekkel kimászhatsz a megfázásból

Nemcsak a koronavírus cirkulál a közösségekben, de most már az egyéb fertőzések is megjelentek. Ezeknek a tünetein a megfelelő élelmiszerek fogyasztásával is enyhíthetünk.

Ha nem az újkoronavírustól betegedünk meg, hanem "csupán" náthásak, influenzásak lettünk, számíthatunk rá, hogy levertnek érezzük majd magunkat, esetleg belázasodunk, és folyik az orrunk. Ezek sem éppen felemelő állapotok, de van néhány házi módszer, melyekkel enyhítünk a szenvedéseinken.

via GIPHY

1. Gyógynövényes teák

Helyenként ezek klasszikusnak számítanak, mégsem mindenki alkalmazza őket, holott érdemes. Már azzal is sokat segítünk magunkon, ha elegendő folyadékot fogyasztunk, amihez ugye alapból nem sok kedvünk szokott lenni, ha meg vagyunk fázva, és nem kapunk levegőt, de a gyógynövényes teákban sokszor található kamilla, aminek gyulladáscsökkentő hatása van, illetve menta, mely viszont segít szabaddá tenni a légutakat. A (mézes) bodza- és a hársfatea pedig kiválóak köhögésre is.

2. Gyömbér

Ez a növény azzal segít, hogy csíp, azaz rendesen felfűti az az ember fejét, ezen belül is az eldugult orrot. A gyömbér egyébként gyulladáscsökkentő, és izzadást is okoz, ami szintén jót tesz, ha megfázással kínlódunk. Ezt is lehet tea formájában fogyasztani, de az is segít, ha belekarikázzuk a limonádénkba, sőt, a húslevesünkbe is!

Gyömbér szirup

Az aktuális adag kandírozott gyömbéremet készítettem el. Mindig féltve rakosgatom a kis megmaradó aromás szirupot, mert sütemények ízesítésére kiváló. Készítek is belőle egy jó ...

3. Méz

Ha képesek vagyunk relatíve nagy mennyiségben fogyasztani, például teaízesítőként, akkor a méznek is élvezhetjük az antibakteriális hatásait. A méz támogatja az immunrendszert a vírusok és a baktériumok megölésével és ezáltal a száraz köhögést enyhíti. Ha azonban nem száraz köhögéstől szenvedünk, hanem váladékot köhögünk fel, a méz nem alkalmas gyógymód, mert felerősítheti a váladékozást.

4. Tyúkhúsleves

Erre a gyógymódra nagyanyáink is esküsznek. Ennek az az oka, hogy nemcsak egészséges alapanyagokat tartalmaz és sok kollagént, de gyulladáscsökkentőket is. Minél több szezonális zöldséget tartalmaz, annál jobban tud segíteni a megfázás kezelésében.

Tyúkhúsleves

A legklasszikusabb vasárnapi ebéd...pofonegyszerű, csak türelem kell hozzá, meg egy kis gyakorlat. Minden háznál máshogy készítik, a mienk nem szentírás, de szerintünk így a ...

Gyömbéres-kurkumás csirkeleves

Szuper egyszerű leves, ami ízében különleges, mégsem kell hozzá semmilyen extra, beszerezhetetlen hozzávaló! Ha rapid üzemmódban szeretnénk elkészíteni, dobjuk kuktába!

Gyömbéres-citromos csirkeleves

Egy valódi energiabomba ez a csirke erőleves. Ilyenkor télen tehetünk bele egy kis darab kurkumagyökeret, mely gyulladáscsökkentő hatású, és csodás nyáridéző napsárga színt ad a ...

5. Joghurt

A benne található probiotikumok nemcsak a bélflórára vannak jó hatással, de az egész immunrendszert erősítik azon keresztül. Kísérletek igazolták, hogy a probiotikumok fogyasztása lerövidítheti a megfázás időtartamát. Kerüljük az édesített fajtákat, az élőflórás natúr a legjobb választás!

6. Fokhagyma

Büdös, de antibakteriális és antivirális hatása van. A benne található, kórokozókat megölő szulfidok akkor vannak benne a legnagyobb mennyiségben, ha frissen és nyersen fogyasztjuk. Megfázás esetén úgysem élünk társasági életet, így érdemes kipróbálni.

Sült fokhagyma

Van egy kedvenc turkálóm,. Azon a koncepción alapszik, hogy minden számunkra felesleges cuccot, legyen az ruha, bútor, játék, könyv, konyhai eszköz, konyhai kiegészítő, vagy elektronikai ...

Csipkebogyó tea Fahéj konyhájából

Nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy  ne csipkebogyó teát igyunk -mondta a hitvesem. Nem egészen értettem, mi ennek a lényege. Elmondta, hogy ő ezzel arra gondolt, hogy inkább ...

7. Hagymafélék

Érdekes módon ennek a zöldségnek fájdalomcsillapító hatása is van az antibakteriális és antivirális tulajdonságai mellett. A gyógyulást elősegítő keveréket a következőképpen kell elkészíteni: egy hagymát apróra vágunk, azt leöntjük két evőkanál mézzel és néhány óráig állni hagyjuk, ezután a felesleges folyadékot leöntjük a masszáról, és naponta többször fogyasztunk belőle egy keveset.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...