Ha nem az újkoronavírustól betegedünk meg, hanem "csupán" náthásak, influenzásak lettünk, számíthatunk rá, hogy levertnek érezzük majd magunkat, esetleg belázasodunk, és folyik az orrunk. Ezek sem éppen felemelő állapotok, de van néhány házi módszer, melyekkel enyhítünk a szenvedéseinken.
1. Gyógynövényes teák
Helyenként ezek klasszikusnak számítanak, mégsem mindenki alkalmazza őket, holott érdemes. Már azzal is sokat segítünk magunkon, ha elegendő folyadékot fogyasztunk, amihez ugye alapból nem sok kedvünk szokott lenni, ha meg vagyunk fázva, és nem kapunk levegőt, de a gyógynövényes teákban sokszor található kamilla, aminek gyulladáscsökkentő hatása van, illetve menta, mely viszont segít szabaddá tenni a légutakat. A (mézes) bodza- és a hársfatea pedig kiválóak köhögésre is.
2. Gyömbér
Ez a növény azzal segít, hogy csíp, azaz rendesen felfűti az az ember fejét, ezen belül is az eldugult orrot. A gyömbér egyébként gyulladáscsökkentő, és izzadást is okoz, ami szintén jót tesz, ha megfázással kínlódunk. Ezt is lehet tea formájában fogyasztani, de az is segít, ha belekarikázzuk a limonádénkba, sőt, a húslevesünkbe is!
3. Méz
Ha képesek vagyunk relatíve nagy mennyiségben fogyasztani, például teaízesítőként, akkor a méznek is élvezhetjük az antibakteriális hatásait. A méz támogatja az immunrendszert a vírusok és a baktériumok megölésével és ezáltal a száraz köhögést enyhíti. Ha azonban nem száraz köhögéstől szenvedünk, hanem váladékot köhögünk fel, a méz nem alkalmas gyógymód, mert felerősítheti a váladékozást.
4. Tyúkhúsleves
Erre a gyógymódra nagyanyáink is esküsznek. Ennek az az oka, hogy nemcsak egészséges alapanyagokat tartalmaz és sok kollagént, de gyulladáscsökkentőket is. Minél több szezonális zöldséget tartalmaz, annál jobban tud segíteni a megfázás kezelésében.
5. Joghurt
A benne található probiotikumok nemcsak a bélflórára vannak jó hatással, de az egész immunrendszert erősítik azon keresztül. Kísérletek igazolták, hogy a probiotikumok fogyasztása lerövidítheti a megfázás időtartamát. Kerüljük az édesített fajtákat, az élőflórás natúr a legjobb választás!
6. Fokhagyma
Büdös, de antibakteriális és antivirális hatása van. A benne található, kórokozókat megölő szulfidok akkor vannak benne a legnagyobb mennyiségben, ha frissen és nyersen fogyasztjuk. Megfázás esetén úgysem élünk társasági életet, így érdemes kipróbálni.
7. Hagymafélék
Érdekes módon ennek a zöldségnek fájdalomcsillapító hatása is van az antibakteriális és antivirális tulajdonságai mellett. A gyógyulást elősegítő keveréket a következőképpen kell elkészíteni: egy hagymát apróra vágunk, azt leöntjük két evőkanál mézzel és néhány óráig állni hagyjuk, ezután a felesleges folyadékot leöntjük a masszáról, és naponta többször fogyasztunk belőle egy keveset.
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
Nagy bajban a magyar MÉZ: jobb, ha már most megveszed...
Az elmúlt ötven év legrosszabb méztermése várható idén, a magyar méz januárra eltűnhet a boltok polcairól, jelentette be az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.
NosaltyMelyik hússal a legjobb a húsleves? Most megmutatjuk!
A leggyakrabban készített fajták: a csirke- és a marhahúsleves. Az egyik az olcsóságával, a másik az erejével hódít, de mutatjuk, mi van még a tarsolyban!
GrétiTényleg jó a méz a megfázásra?
Régóta természetes gyógymódként ajánlják, ezért a kutatók most rengeteg tanulmányt néztek át, hogy rájöjjenek: tényleg hatásos-e.
Stuth-Nagy NikiHivatalos: a húsleves gyógyír a betegségekre
A húsleves lélekmelegítő hatásait már ismerjük. Egy most megjelent tanulmány szerint azonban bizonyos betegségek gyógyításában is segítségünkre lehet.
Nosalty