7-féle rántott hús a nagyvilágból - szerinted hol készítik a legjobban?

Szinte minden országnak a világon megvan a maga rántott húsa. A tökéletes fogás hol csirkéből, hol borjúból készül. Szerintetek melyik a legfinomabb?

A vasárnapi ebéd szinte elképzelhetetlen rántott hús nélkül. Ahány ország és család, annyiféleképpen készülhet ez a fogás. Íme, a legnépszerűbb változatok a nagyvilágból:

1. Tonkatsu

Sokak szerint a japánoknak van a legjobb rántott húsa a világon. A tonkatsut általában sertéskarajból készítik. A panírja lisztből, tojásból és roppanós, könnyedpankomorzsából áll. A panírozott húst szigorúan sertészsírban készítik, ettől lesz olyan szaftos és ropogós.

Miután elkészült a hús, apró falatokra szeletelik, hogy pálcikával is könnyedén fogyasztható legyen. A hús mellől sosem hiányozhat a gyalult káposzta, a rizs és a tonkatsu szósz, ami a boltban megvásárolható, de otthon is könnyen elkészíthető.

2.Wiener Schnitzel

Az osztrákok legfinomabb rántott húsa a bécsi szelet, ami hasonló a magyar változathoz, de csak és kizárólag borjúhúsból készülhet. Elmaradhatatlan kísérője az olajos-ecetes osztrák krumplisaláta.

3. Amerikai rántott csirke

Az Egyesült Államokban a rántott hús legtöbbször csirkéből készül. Ahány állam, a rántott csirkét annyiféleképp készítik. Nehéz lenne egyet kiemelni. Talán aKFC rántott csirkéjét mindenki jól ismeri, de a déli államokban például a fenti képen látható fűszeres változatot kedvelik. Sok helyen a húsokat íróban pácolják (az Egyesült Királyságban is így szokás), ettől lesznek puhák és omlósak. A rántott hús kísérője legtöbbször a hasábburgonya.

4. Ayam goreng

Az indonézek rántott húsa jelentősen eltér a jól ismert lisztes, tojásos morzsás változattól, ezért egy kicsit kilóg a felsorolásból, de forró zsiradékban sütik ki, ezért soroltuk ide. Az ételt csirkéből készítik, különlegessége a fűszerekben rejlik, amely régiónként eltérhet, de általában a következő alapanyagok elegyéből áll: mogyoróhagyma, fokhagyma, indiai babérlevél, kurkuma, citromfű, tamarind szósz, indiai dió, galangál só és cukor. Ezek valamilyen elegyébe pácolják a húst, majd forró kókusz- vagy pálmazsírban sütik ki.

5. Cotoletta alla milanese

A milánói borda az észak-olaszok válasza a bécsi szeletre, a tévhitekkel ellentétben nem sertésből, hanem borjúból készül. A legnagyobb különbség a két változat között, hogy az olaszok a vastagabb hússzeletet a csonttal együtt sütik ki, általában vajban, szemben az osztrákokkal, akik legtöbbször zsírt használnak.

6. Cordon Bleu

A svájci-francia rántott hús, ami itthon egy kicsit mellékvágányra került az utóbbi időben. Nálunk ráadásul legtöbbször csirke- vagy pulykamellből szokás készíteni, miközben az eredeti változatnak inkább borjúhús az alapja. Ebbe kerül a sonka és a sajt töltelékként.

Sokféle variációja létezik, a spanyolok például Serrano sonkával és sajttal töltik. A borjúból készült változatot cachopo-nak, a csirkéből készültet san jacobonak nevezik.

7. Magyar rántott szelet

Végezetül jöjjön a mi rántott szeletünk petrezselymes krumplival. A vasárnapi ebédek elmaradhatatlan sztárja, aminek tökéletes receptje nincs kőbe vésve. Készülhet sertéskarajból vagy tarjából, csirkéből, esetleg borjúból, a lényeg ugyan az: ropogós panír legyen rajtuk.

Ezeket olvastad már?

via, via

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...