Szerencsére télen sem kell azon aggódnunk, milyen zöldségekből készítsünk laktató és egészséges ételeket. Ezen a héten – továbbra is a vegaunár húsmentes napjait betartva –minden napra egy-egy laktató, gyorsan elkészíthető zöldséges ételt ajánlunk nektek.
HÉTFŐ
Cheddar sajtos őszi zöldségrakottas
Ne tévesszen meg a név, ez az étel szeptembertől áprilisig bármikor elkészíthető, könnyed, gyors, elképesztően finom, és a jóllakottság is garantálható. A színes zöldségekből épített koszorú már magában is új szintre emeli a rakott zöldségfogások fogalmát, a forró, olvadt cheddar sajtbuborékai és nyúlóssága tetőzi az izgalmakat.
KEDD
Misottó, a gombás-misós rizottó
Ebben receptben nemcsak gomba és parmezán kerül a fazékba, hanem a komplex aromájú misopaszta is jelen van, ami azon túl, hogy fantasztikus ízt ad a rizottónak, azt is lehetővé teszi, hogy a fogás ezentúl „misottó” néven fusson.
SZERDA
Cukkinis nokedli olasz paradicsomszósszal
Nagyon laktató étel, amelyhez semmit sem kell nagyon aprólékosan elkészíteni, fő a gyorsaság! Rusztikust rusztikussal, a darabos paradicsomhoz a kézzel szaggatott, duci galuskák illenek, így ez a fogás a nokedli méretében különbözik a másik kettőtől. Teljesen más élmény, egyáltalán nem hasonlít a gnocchira. Magyar-olasz fúzió a javából.
CSÜTÖRTÖK
Téli minestrone Anna konyhájából
Az olasz konyhában nincsenek kőbe vésett szabályok, így a minestrone levesnek sem lehet csak és kizárólag egyetlen receptje. Merd bátran variálni az alapanyagokat, és készíts mennyei téli zöldséglevest pillanatok alatt.
PÉNTEK
Muhammara, a szír diós sültpaprikakrém
A muhammara egy gazdag, diós-paprikás, közel-keleti mártogatós, ami egyszerre sós és édes, enyhén füstös, és kellően fűszeres. Akik ismerik a spanyol romesco-szószt, azok annak egy távolabbi rokonát fedezhetik fel benne.
Ezt a muhammarát szuperkönnyű elkészíteni, és nagyon változatosan fogyasztható: friss idényzöldségekkel vagy langyos pitával mártogatva, szendvicsre kenve, sőt, grillezett csirke vagy hal tetejére kanalazva is kínálhatjuk. Tálalhatjuk akár egy mezzetál részeként, már maga a látvány is önmagáért fog beszélni.
SZOMBAT
Marinált céklasaláta dióval, kecskesajttal, radicchioval
Íme egy kiadós sültcékla-saláta, amelynek elkészítése nem igényel túl sok figyelmet, de különösebb szakértői tudást sem, cserébe baromi látványosan néz ki, és elképesztően finom, harmonikus ízvilágú fogás. Céklaimádók, figyelem, ez lesz az új kedvenc receptetek!
VASÁRNAP
Extra sajtos krumplipüré sütőben sütve
A cheddar- és parmezánsajttal sült krumplipüré csak papíron nevezhető köretnek, hiszen extra „sajtosságától", valamint a zsíros tejtől, tejföltől és vajtól krémes állagától valójában főételként, egy kiadós egytálételként is működik. A fogás titka, hogy ne sajnáljuk a sajtot: bőven reszeljük és kockázzuk bele a cheddart (ezek a sajtbombák sütés közben majd szépen megolvadnak, és mennyi meglepetést okoznak a kanalazásukkor), a tetejére reszelt parmezántól pedig egy ropogós textúrát (kérget) is kapunk.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Színes, változatos és leleményes főzés minden évszakban: