A januári, egészséges étkezésre vonatkozó fogadalmaink között szerintem dobogós helyen van, hogy megpróbálunk kevesebb cukrot enni. Persze az édes ízről nem mindenki tud lemondani, ezért egyre többen fordulnak az alternatív édesítőszerek felé. Ezek között is az egyik legnépszerűbb termék az eritrit (eritritol, erythritol), aminek a használatával kapcsolatban az alábbiakat érdemes tudni.
- Az eritrit egy biztonságos édesítőszer, kémiai szerkezetét tekintve, a xilithez hasonlóan ún. cukoralkohol. Kis mennyiségben megtalálható például a dinnyében, a szőlőben, a körtében, különböző gombákban, illetve olyan erjesztéssel készült ételekben és italokban, mint a sajt, a szójaszósz vagy éppen a bor.
- A xilittel szemben azonban gyakorlatilag energiamentesnek (100 g eritrit ~20 kcal) és szénhidrátmentesnek (1g /100 g) tekinthető, glikémiás indexe 0, azaz nincs vércukorszintemelő hatása.
- Ennek megfelelően tökéletesen beilleszthető mind a cukorbeteg, mind az inzulinrezisztencia, mind a testtömegcsökkentő étrendbe.
- Ugyanakkor, más cukoralkoholokkal ellentétben nem jellemző rá, hogy negatív hatással lenne az emésztőrendszerünkre, nem puffaszt, nem okoz hasmenést.
- Édesítőereje valamivel kevésbé erős, mint a cukoré (~60-80%), és enyhe, fémes utóíz jellemezheti.
- Jól bírja a hőközlést, ezért felhasználható sütemények készítésére is.
- Jól alkalmazható tojásfehérje felveréséhez is, de más édesítőszerekhez hasonlóan, karamellizálni nem lehet.
A fenti tulajdonságaira tekintettel egyértelműen helye van az eritritnek, mint édesítőszernek számos étrendben. Ugyanakkor nem csodaszer, tehát, ha az étrendünk egyébként nem kiegyensúlyozott, vagy nem megfelelő energiatartalmú, akkor attól még, hogy a kávénkba vagy alkalmi süteményeinkbe eritritet teszünk, nem leszünk sem egészségesebbek, sem vékonyabbak.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket olvastad már?
Fogyni szeretnél? Megmondjuk, hány kalóriát egyél egy nap!
A sikeres testsúlycsökkentésnek szükséges (bár nem elégséges) feltétele a kalóriák számolása. Nézzük át az alapokat, és hogy mire kell velük kapcsolatban figyelni!
Bodon Judit dietetikusÍgy rakd össze a salátád, hogy ne halj éhen utána
A saláták a fogyókúrás étrend nélkülözhetetlen elemei. Persze nem mindegy, hogy készítjük el őket!
Bodon Judit dietetikus3+2 fontos tényező, ami nélkül tutira nem fogsz lefogyni
Fogyni szeretnél, de nem tudod, hogy kezdj neki? Elvesztél a sok információ között? Olvasd el tanácsainkat: a sikeres fogyáshoz ezeket kell mindenképpen szem előtt tartanod!
Bodon Judit dietetikus10 ok, amiért muszáj lefogynod, és 5, amiért nem
Nagyon sokan azért vágnak bele a fogyókúrába, mert csinosabbak szeretnének lenni. Pedig vannak ennél fontosabb okok is.
Bodon Judit dietetikus