7 dolog, amit az eritritről tudnod érdemes

Egyre többen próbálják meg elhagyni a hagyományos cukrot az étrendjükből, és keresnek édes ízű alternatívát. Az egyik legkedveltebb helyettesítő az eritrit, lássuk, mit kell tudni róla!

A januári, egészséges étkezésre vonatkozó fogadalmaink között szerintem dobogós helyen van, hogy megpróbálunk kevesebb cukrot enni. Persze az édes ízről nem mindenki tud lemondani, ezért egyre többen fordulnak az alternatív édesítőszerek felé. Ezek között is az egyik legnépszerűbb termék az eritrit (eritritol, erythritol), aminek a használatával kapcsolatban az alábbiakat érdemes tudni.

  1. Az eritrit egy biztonságos édesítőszer, kémiai szerkezetét tekintve, a xilithez hasonlóan ún. cukoralkohol. Kis mennyiségben megtalálható például a dinnyében, a szőlőben, a körtében, különböző gombákban, illetve olyan erjesztéssel készült ételekben és italokban, mint a sajt, a szójaszósz vagy éppen a bor. 
  2. A xilittel szemben azonban gyakorlatilag energiamentesnek (100 g eritrit ~20 kcal) és szénhidrátmentesnek (1g /100 g) tekinthető, glikémiás indexe 0, azaz nincs vércukorszintemelő hatása.
  3. Ennek megfelelően tökéletesen beilleszthető mind a cukorbeteg, mind az inzulinrezisztencia, mind a testtömegcsökkentő étrendbe.
  4. Ugyanakkor, más cukoralkoholokkal ellentétben nem jellemző rá, hogy negatív hatással lenne az emésztőrendszerünkre, nem puffaszt, nem okoz hasmenést.
  5. Édesítőereje valamivel kevésbé erős, mint a cukoré (~60-80%), és enyhe, fémes utóíz jellemezheti. 
  6. Jól bírja a hőközlést, ezért felhasználható sütemények készítésére is. 
  7. Jól alkalmazható tojásfehérje felveréséhez is, de más édesítőszerekhez hasonlóan, karamellizálni nem lehet. 

Nyers csupa csoki torta

Egészséges csokitortát keresel? Ez lesz a te recepted! Az avokádó, a mangó, a mandula, a datolya és a kesudió nem csak finommá, de táplálóvá is teszi, miközben gazdag és ízletes is ...

A fenti tulajdonságaira tekintettel egyértelműen helye van az eritritnek, mint édesítőszernek számos étrendben. Ugyanakkor nem csodaszer, tehát, ha az étrendünk egyébként nem kiegyensúlyozott, vagy nem megfelelő energiatartalmú, akkor attól még, hogy a kávénkba vagy alkalmi süteményeinkbe eritritet teszünk, nem leszünk sem egészségesebbek, sem vékonyabbak.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...