Az idei év egyik legforróbb trendje a vegán étrend. Népszerűsége fokozottan nőtt az elmúlt években, ennek köszönhetően mára már egyértelműen rárepült a trendre az élelmiszeripar is, itthon is egyre több és több húspótló élelmiszert találunk az üzletekben. Ebben a cikkben azonban nem ezekről lesz most szó, hanem az egyik legklasszikusabb vegán alapanyagról: a tofuról.
A tofu szójababból készül speciális - egyébként évezredekkel ezelőtt kifejlesztett - élelmiszeripari eljárás során, a vízben elkevert, ledarált szójabab fehérjéit ásványi sók segítségével koagulálják, majd lepréselik. Külsőre és állagában leginkább egy sajthoz hasonlít, kicsit zselés, lágyabb (“soft”), keményebb (“firm”), extra kemény (“extra firm”) változatban is kapható. Ezek között a termékek között az egyik fő eltérés az eltérő víztartalom (minél keményebb, annál kevesebb benne a víz), ezért ennek függvényében alakul az energia- és tápanyagtartalmuk is.
Csak úgy, mint más szójaalapú élelmiszerek, a tofu is Ázsiából származik, az ázsiai konyha egyik főszereplője. Alapvetően semleges ízű, a nyugati országokban kaphatóak egyértelműen, míg Ázsiában jobban kedvelik a karakteresebb, a szójabab ízét jobban megjelenítő termékeket. Ennek a semleges ízének köszönhetően rengetegféle fűszerezést jól bír, itthon is kapható már ízesített (pl. füstölt, fűszeres) formában, az ázsiai üzletekben pedig rendkívül széles a tofutermékek kínálata.
Mit kell tudni róla?
- Kitűnő növényi fehérjeforrás - azaz tofu nélkül nincs kiegyensúlyozott vegán étrend, hiszen az állati eredetű termékek teljes kizárásával kevés alapanyag marad, amivel biztosíthatjuk fehérjebevitelünket. Ezek közül az egyik a tofu, amelynek fehérjetartalma 5-15 g/100 g.
- Alacsony szénhidráttartalmú: 1-4 g/100 g (minél keményebb a tofu, annál magasabb ez az érték), így jól beilleszthető mind a fogyókúrás, mind az IR-étrendekbe is.
- Alacsony zsírtartalmú, értékes telítetlen zsírsavakban gazdag, magas a folsav-, a kálium-, a kalcium-, a vas- és a magnéziumtartalma.
- A tofu alapjául szolgáló szója biológiailag aktív, antioxidáns hatású vegyületeket, ún. izoflavonokat tartalmaz, ugyanakkor
- tartalmaz olyan anyagokat is, amelyek kedvezőtlenül hatnak szervezetünk működésére, mint pl. az ásványi anyagok felszívódását akadályozó fitátok, a fehérjék emésztését gátló tripszin-inhibitorok, vagy a vérrögök képződését elősegítő hemagglutinint
- Szójaallergiások nem fogyaszthatják.
- Változatosan felhasználható: tehetjük levesekbe, curry-kbe, elkészíthetjük bundázva, vagy piríthatjuk wok-ban, de grillezve akár vegán hamburgereink alkotója is lehet.
Ezeket olvastad már?
Felejtsd el a fehérjeporokat! Ezektől az élelmiszerektől lesz igazán fehérjedús...
Izmosodni szeretnél, ezért napi szinten iszod a fehérjeshake-t? Pedig nagy valószínűséggel nincs rá szükséged - inkább ezeket az élelmiszereket vedd fel a mindennapi listádra!
Bodon Judit dietetikusHa másért nem is, ezért lehet, hogy érdemes vegetáriánusnak lenned
A vegetáriánus étrendnek számos jótékony hatása lehet, itt egy újabb érv, hogy te is növeld a zöldségbeviteled.
Bodon Judit dietetikusA vegán étrend hátránya - erre NAGYON figyelj, ha szeretnéd...
Alapvetően nincs azzal baj, ha valaki úgy dönt, hogy áttér a vegán étrendre, csak előtte érdemes tájékozódni, hogy mik azok a tápanyagok, amiknek a bevitelére ügyelni kell.
Bodon Judit dietetikusGyulladásgátló ételek - edd ezeket minden nap egészséged megőrzése érdekében!
A krónikus gyulladások mögött számos ok állhat, amelyek egy része a megfelelő étrenddel megelőzhető. Mutatjuk, mit kell enned rendszeresen ennek érdekében.
Bodon Judit dietetikusSzerző: Bodon Judit