7 dolog, amit a tofuról tudnod érdemes

A növényi alapú étrend egyik legfontosabb alapanyaga a szója. Ebből a növényből készül a tofu - fusd át, mit kell tudni róla!

Az idei év egyik legforróbb trendje a vegán étrend. Népszerűsége fokozottan nőtt az elmúlt években, ennek köszönhetően mára már egyértelműen rárepült a trendre az élelmiszeripar is, itthon is egyre több és több húspótló élelmiszert találunk az üzletekben. Ebben a cikkben azonban nem ezekről lesz most szó, hanem az egyik legklasszikusabb vegán alapanyagról: a tofuról.

A tofu szójababból készül speciális - egyébként évezredekkel ezelőtt kifejlesztett - élelmiszeripari eljárás során, a vízben elkevert, ledarált szójabab fehérjéit ásványi sók segítségével koagulálják, majd lepréselik. Külsőre és állagában leginkább egy sajthoz hasonlít, kicsit zselés, lágyabb (“soft”), keményebb (“firm”), extra kemény (“extra firm”) változatban is kapható. Ezek között a termékek között az egyik fő eltérés az eltérő víztartalom (minél keményebb, annál kevesebb benne a víz), ezért ennek függvényében alakul az energia- és tápanyagtartalmuk is.

Teriyaki tofu

Szeretem az ételeket, amelyek gyorsan elkészülnek. Itt csak 15 percre volt szükségem. Mivel előző nap megfőztem a rizst, így valóban, munkáról hazaérve, 15 perc után ebéd volt az ...

Csak úgy, mint más szójaalapú élelmiszerek, a tofu is Ázsiából származik, az ázsiai konyha egyik főszereplője. Alapvetően semleges ízű, a nyugati országokban kaphatóak egyértelműen, míg Ázsiában jobban kedvelik a karakteresebb, a szójabab ízét jobban megjelenítő termékeket. Ennek a semleges ízének köszönhetően rengetegféle fűszerezést jól bír, itthon is kapható már ízesített (pl. füstölt, fűszeres) formában, az ázsiai üzletekben pedig rendkívül széles a tofutermékek kínálata. 

Mit kell tudni róla?

  1. Kitűnő növényi fehérjeforrás - azaz tofu nélkül nincs kiegyensúlyozott vegán étrend, hiszen az állati eredetű termékek teljes kizárásával kevés alapanyag marad, amivel biztosíthatjuk fehérjebevitelünket. Ezek közül az egyik a tofu, amelynek fehérjetartalma 5-15 g/100 g.
  2. Alacsony szénhidráttartalmú: 1-4 g/100 g (minél keményebb a tofu, annál magasabb ez az érték), így jól beilleszthető mind a fogyókúrás, mind az IR-étrendekbe is.
  3. Alacsony zsírtartalmú, értékes telítetlen zsírsavakban gazdag, magas a folsav-, a kálium-, a kalcium-, a vas- és a magnéziumtartalma.
  4. A tofu alapjául szolgáló szója biológiailag aktív, antioxidáns hatású vegyületeket, ún. izoflavonokat tartalmaz, ugyanakkor
  5. tartalmaz olyan anyagokat is, amelyek kedvezőtlenül hatnak szervezetünk működésére, mint pl. az ásványi anyagok felszívódását akadályozó fitátok, a fehérjék emésztését gátló tripszin-inhibitorok, vagy a vérrögök képződését elősegítő hemagglutinint
  6. Szójaallergiások nem fogyaszthatják.
  7. Változatosan felhasználható: tehetjük levesekbe, curry-kbe, elkészíthetjük bundázva, vagy piríthatjuk wok-ban, de grillezve akár vegán hamburgereink alkotója is lehet.

Ezeket olvastad már?

Szerző: Bodon Judit

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...