7 dolog, amit a tofuról tudnod érdemes

A növényi alapú étrend egyik legfontosabb alapanyaga a szója. Ebből a növényből készül a tofu - fusd át, mit kell tudni róla!

Az idei év egyik legforróbb trendje a vegán étrend. Népszerűsége fokozottan nőtt az elmúlt években, ennek köszönhetően mára már egyértelműen rárepült a trendre az élelmiszeripar is, itthon is egyre több és több húspótló élelmiszert találunk az üzletekben. Ebben a cikkben azonban nem ezekről lesz most szó, hanem az egyik legklasszikusabb vegán alapanyagról: a tofuról.

A tofu szójababból készül speciális - egyébként évezredekkel ezelőtt kifejlesztett - élelmiszeripari eljárás során, a vízben elkevert, ledarált szójabab fehérjéit ásványi sók segítségével koagulálják, majd lepréselik. Külsőre és állagában leginkább egy sajthoz hasonlít, kicsit zselés, lágyabb (“soft”), keményebb (“firm”), extra kemény (“extra firm”) változatban is kapható. Ezek között a termékek között az egyik fő eltérés az eltérő víztartalom (minél keményebb, annál kevesebb benne a víz), ezért ennek függvényében alakul az energia- és tápanyagtartalmuk is.

Teriyaki tofu

Szeretem az ételeket, amelyek gyorsan elkészülnek. Itt csak 15 percre volt szükségem. Mivel előző nap megfőztem a rizst, így valóban, munkáról hazaérve, 15 perc után ebéd volt az ...

Csak úgy, mint más szójaalapú élelmiszerek, a tofu is Ázsiából származik, az ázsiai konyha egyik főszereplője. Alapvetően semleges ízű, a nyugati országokban kaphatóak egyértelműen, míg Ázsiában jobban kedvelik a karakteresebb, a szójabab ízét jobban megjelenítő termékeket. Ennek a semleges ízének köszönhetően rengetegféle fűszerezést jól bír, itthon is kapható már ízesített (pl. füstölt, fűszeres) formában, az ázsiai üzletekben pedig rendkívül széles a tofutermékek kínálata. 

Mit kell tudni róla?

  1. Kitűnő növényi fehérjeforrás - azaz tofu nélkül nincs kiegyensúlyozott vegán étrend, hiszen az állati eredetű termékek teljes kizárásával kevés alapanyag marad, amivel biztosíthatjuk fehérjebevitelünket. Ezek közül az egyik a tofu, amelynek fehérjetartalma 5-15 g/100 g.
  2. Alacsony szénhidráttartalmú: 1-4 g/100 g (minél keményebb a tofu, annál magasabb ez az érték), így jól beilleszthető mind a fogyókúrás, mind az IR-étrendekbe is.
  3. Alacsony zsírtartalmú, értékes telítetlen zsírsavakban gazdag, magas a folsav-, a kálium-, a kalcium-, a vas- és a magnéziumtartalma.
  4. A tofu alapjául szolgáló szója biológiailag aktív, antioxidáns hatású vegyületeket, ún. izoflavonokat tartalmaz, ugyanakkor
  5. tartalmaz olyan anyagokat is, amelyek kedvezőtlenül hatnak szervezetünk működésére, mint pl. az ásványi anyagok felszívódását akadályozó fitátok, a fehérjék emésztését gátló tripszin-inhibitorok, vagy a vérrögök képződését elősegítő hemagglutinint
  6. Szójaallergiások nem fogyaszthatják.
  7. Változatosan felhasználható: tehetjük levesekbe, curry-kbe, elkészíthetjük bundázva, vagy piríthatjuk wok-ban, de grillezve akár vegán hamburgereink alkotója is lehet.

Ezeket olvastad már?

Szerző: Bodon Judit

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...