2018-ban minden eddiginél eredményesebb évet zárt az Élelmiszerbank: 6,5 milliárd forint értékben több mint 11 ezer tonnányi élelmiszer-felesleget mentettek meg a megsemmisítéstől, és juttattak el a rászorulókhoz – ez 20 százalékkal haladja meg az előző év eredményét. A begyűjtött élelmiszerek azonban nem csak a nélkülözőknek jelentenek segítséget. Talán nem gondolunk rá, de megmentésükkel bolygónkat is mentesítjük a megsemmisítésük okozta környezeti terheléstől.
Az Élelmiszerbank partnereivel együtt azon munkálkodik, hogy az évente keletkező közel 2 tonnányi élelmiszerfeleslegből egyre többet tudjon begyűjteni. Az egyesület jelenleg négy nagy élelmiszerlánccal és több mint 70 élelmiszeripari gyártóval dolgozik az élelmiszerek megmentésén, s ezzel 180 ezer ember – gyermekek, családok, idősek, fogyatékkal élők, hajléktalanok – rendszeres ellátását, illetve további közel 120 ezer rászoruló negyedéves támogatását biztosítja.
Ez is érdekelhet!
Mostantól így kéne étkezned, hogy neked, a gyermekeidnek és a Földnek is jó legyen
A megmentett élelmiszerek nagyon változatos képet mutatnak: pékáru, zöldség-gyümölcs, tejtermékek, húsáru, konzervek, édességek és egyéb hosszú lejáratú élelmiszerek egyaránt vannak az adományként összeállított csomagokban.
Maradékmentő fogások:
„Sokat dolgozunk azon, hogy újabb és újabb ezer tonnákkal tudjuk növelni a mentett élelmiszerek mennyiségét. Idén ez sikerült, azonban sokszor találkozunk anyagi és emberi erőforráshiánnyal, ami nem csak minket, de a partnerszervezeteinket is érinti, és határt szab a növekedésnek. Hiszünk abban, hogy ezek a hiányok megszüntethetők, és abban is, hogy csak összefogással tudunk tovább fejlődni. Szerencsére vannak pozitív példák. 2018-ban indítottuk el az első helyi Élelmiszerbankot Hajdú-Bihar megyében, ahol az önkormányzat, a vállalati és a civil szféra példaértékű összefogása valósult meg. Ezúton is köszönjük nekik és valamennyi partnerünknek, támogatónknak, önkéntesünknek a segítséget” – nyilatkozta Cseh Balázs, az Egyesület elnöke.
LEGYEN TE IS ÉLELMISZERMENTŐ! Támogasd a magyar Élelmiszerbank Egyesület munkáját!
Ezeket olvastad már?
Mostantól így kéne étkezned, hogy neked, a gyermekeidnek és a...
2019-ben az egyik legfontosabb téma a Föld fenntarthatóságának kérdése lesz. Sokat tehetünk mi magunk is azért, hogy minél jobb legyen a bolygónknak - pl. a táplálkozásunkkal.
Bodon Judit dietetikus209 ezer milliárd forintnyi étel végzi a szemétben évente, pedig...
A legkönnyebben úgy tehetsz a pazarlás ellen, ha újrahasznosítod a megmaradt ételeket.
Nosalty50 ezer forintot dobhatnak a szemétbe évente a családok anélkül,...
Egy átlagos magyar fogyasztó évente 33 kilogramm élelmiszert dob ki csak azért, mert a nem megfelelő tárolás miatt megromlott, vagy csak mert feleslegesen vásárolta meg.
NosaltyÍgy tárold a zöldségeidet és gyümölcseidet, hogy ne a szemetes...
Nyáron egy csomó zöldség és gyümölcs érik be. Helyes tárolásukra fontos odafigyelni. A tudatosság növelésével sokkal több élelmiszer kerülhet az asztalra a kuka helyett.
Nosalty