6,5 milliárd forintnyi élelmiszer menekült meg a kidobástól

Sokkoló adat, hogy csak Magyarországon évente kb. 1,8 millió tonna élelmiszert dobnak ki. Az Élelmiszerbank becslése szerint ebből 80-100 ezer tonnányi megmenthető lenne.

2018-ban minden eddiginél eredményesebb évet zárt az Élelmiszerbank: 6,5 milliárd forint értékben több mint 11 ezer tonnányi élelmiszer-felesleget mentettek meg a megsemmisítéstől, és juttattak el a rászorulókhoz – ez 20 százalékkal haladja meg az előző év eredményét. A begyűjtött élelmiszerek azonban nem csak a nélkülözőknek jelentenek segítséget. Talán nem gondolunk rá, de megmentésükkel bolygónkat is mentesítjük a megsemmisítésük okozta környezeti terheléstől.

Az Élelmiszerbank partnereivel együtt azon munkálkodik, hogy az évente keletkező közel 2 tonnányi élelmiszerfeleslegből egyre többet tudjon begyűjteni. Az egyesület jelenleg négy nagy élelmiszerlánccal és több mint 70 élelmiszeripari gyártóval dolgozik az élelmiszerek megmentésén, s ezzel 180 ezer ember – gyermekek, családok, idősek, fogyatékkal élők, hajléktalanok – rendszeres ellátását, illetve további közel 120 ezer rászoruló negyedéves támogatását biztosítja.

Ez is érdekelhet!

Mostantól így kéne étkezned, hogy neked, a gyermekeidnek és a Földnek is jó legyen

A megmentett élelmiszerek nagyon változatos képet mutatnak: pékáru, zöldség-gyümölcs, tejtermékek, húsáru, konzervek, édességek és egyéb hosszú lejáratú élelmiszerek egyaránt vannak az adományként összeállított csomagokban.

Maradékmentő fogások:

„Sokat dolgozunk azon, hogy újabb és újabb ezer tonnákkal tudjuk növelni a mentett élelmiszerek mennyiségét. Idén ez sikerült, azonban sokszor találkozunk anyagi és emberi erőforráshiánnyal, ami nem csak minket, de a partnerszervezeteinket is érinti, és határt szab a növekedésnek. Hiszünk abban, hogy ezek a hiányok megszüntethetők, és abban is, hogy csak összefogással tudunk tovább fejlődni. Szerencsére vannak pozitív példák. 2018-ban indítottuk el az első helyi Élelmiszerbankot Hajdú-Bihar megyében, ahol az önkormányzat, a vállalati és a civil szféra példaértékű összefogása valósult meg. Ezúton is köszönjük nekik és valamennyi partnerünknek, támogatónknak, önkéntesünknek a segítséget” – nyilatkozta Cseh Balázs, az Egyesület elnöke.

LEGYEN TE IS ÉLELMISZERMENTŐ! Támogasd a magyar Élelmiszerbank Egyesület munkáját!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...