6+1 tipp a változókori kilók ellen

Sok nőnek okoznak gondot a változókor tünetei, előre rettegünk a deréktájon lerakódó plusz kilóktól. A jó hír, hogy némi odafigyeléssel az úszógumik kialakulása elkerülhető!

A női változókori hormonváltozás következtében elsősorban az ösztrogén nevű hormon szintje csökken. A kor előrehaladtával lassul az anyagcserénk, kevesebb kalóriát égetünk el, és nem utolsó sorban változhat az életmód, és kevesebb vagy kevésbé intenzív lesz a testmozgás.

A változókori elhízásra jellemző, hogy elsősorban a has köré rakódik le a zsír, ezt alma típusú elhízásnak nevezzük, és rizikófaktora többek között a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek és a cukorbetegség kialakulásának is.

Olvastad már?

Te alma vagy körte alakúra híztál?

A változókor idején átlagosan 200 kalóriával csökken a nők napi energiaigénye. Ez kb. egy zsemle és egy pohár narancslé energiatartalma, de vajon elég-e, ha egyszerűen csak ennyivel kevesebbet eszünk egy nap?

A mennyiség csökkentése mellett arra is nagy figyelmet kell fordítanunk, hogy milyen ételeket részesítsünk előnyben életünk ezen szakaszában.

Az alapvető étrend a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás, de mit is jelent ez a gyakorlatban?

1. Ha eddig még nem tettük, most itt az ideje, hogy étrendünkben lecseréljük, vagy legalább is csökkentsük a fehérlisztből készült termékeket. Keressük a teljes kiőrlésű, rozs-, rozsos kenyereket, péksüteményeket, válasszunk durumtésztát. Vegyük fel az étrendünkbe a zabot, akár a zabpelyhet reggelire zabkásának vagy a zablisztet főzésre, sütésre. Nemcsak sokféleképpen elkészíthető, de nagyon jó rostforrás is.

2. A napi ötszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságával ma már szinte mindenki tisztában van. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalmuk nélkülözhetetlen az egészségünkhöz, rosttartalmuk jóllakottságérzetet biztosít. Nagyobb részük energiatartalma is alacsony, ami szintén segíthet az ideális testsúly megtartásában.

3. Ne felejtkezzünk el a tejről és tejtermékekről! Magas kalciumtartalmuk, a rendszeres testmozgás és a megfelelő D-vitaminbevitel együtt segíthet megelőzni a csontritkulást is, ami a nők 80 százalékát is érintheti a klimax után. Válasszuk az alacsonyabb zsírtartalmú sajtokat és a natúr, ízesítetlen joghurtokat!

Arab tonhalsaláta

Egy finom saláta.  Aki nem szereti a római kömény ízét, nyugodtan kihagyhatja. Fogyasszuk frissen sült lepénykenyérrel.

4. Hetente legalább egyszer együnk halat, lehetőleg tengerit – szerepe nemcsak a jó minőségű fehérjebevitelben van, de mellette jó D-vitaminforrás is.

5. Figyeljünk a só mennyiségére is! A szervezet víztároló képessége ebben az időszakban megnő, de érrendszerünk védelmében is érdemes csökkenteni a sófogyasztást. A félkész-, készételek, mártások, a kenyér, a füstölt húsok és szalámik sok sót tartalmaznak, ezekből együnk mértékkel. Ne sózzuk meg a paradicsomot, paprika, uborkát, és főzésnél használjunk bátran zöldfűszereket!

6. Igyunk sok folyadékot! Napi 1,5-2 liter vizet, ásványvizet, teát cukor nélkül!

+1. Itt az ideje a rendszeres testmozgásnak! Nemcsak a kalóriákat égeti, de segít megelőzni a csontritkulást, és javítja a szív- és az érrendszer működését is. Ne riadjunk meg a fitnessztermektől, ma már számtalan olyan mozgásforma elérhető, amelyet ebben az életkorban nyugodt lelkiismerettel végezhetünk, akár a fitnessztermeken kívül is.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...