Ahogy minden ételnél és italnál, az otthoni bubble tea elkészítésénél is a legnagyobb előny, hogy pontosan tudod, milyen alapanyagok kerülnek bele, valamint a saját ízlésed szerint tudod alakítani, hogy mennyire édes a végeredmény. Ezért mi csak ajánlani tudjuk, hogy készíts magadnak otthon tápiókából bobba teát, ráadásul az alábbi 6 tipp segítségével biztosan büszke lehetsz majd a végeredményre!
Válaszd a megfelelő tápiókagyöngyöt!
Fontos, hogy a teljesen alap, egyszerű tápiókagyöngyöt válaszd a teádhoz. Noha a gyorsan elkészíthető és az instant gyöngyök egy pillanat alatt elkészülnek, nem olyan rágósak, mint a hagyományos tápiókagyöngy, és könnyen túlfőnek. A nagy bobbának puhának kell lennie, ugyanakkor ruganyosnak és rágósnak.
Ne főzd túl a tápiókát
Az elkészítéshez a szakértők az alábbi módszert ajánlják az Epicurious cikkében:
forrald a tápiókát 15-20 percig, kevergesd rendszeresen, hogy ne tapadjanak össze, egészen addig, amíg félig átlátszóvá nem kezdenek válni. Ezután vedd le az edényt a tűzről, és még 20 percig hagyd, hogy a gyöngyök lefedve párolódjanak.
Nyers állapotban a gyöngyök szilárd állagúak, mivel tápiókakeményítő bevonat veszi körbe őket, de a teljesen megfőtt gyöngynek puhának, rágósnak és áttetszőnek kell lennie. A legfontosabb, hogy ne főzd őket túl.
Készítsd el a szirupodat barna cukorral
Miután a tápióka megfőtt, lecsepegtesd le a gyöngyöket, és helyezd a barna cukorból készült szirupfürdőbe, amely gazdag melaszszerű ízzel itatja át a bobbát. A karamellszerű szirup örvényei drámai, igazán mutatós mintákat hoznak létre az italban.
A tanácsok alapján a tápiókát legalább 30 percig (de legfeljebb négy órán keresztül) érdemes áztatni, és ajánlott kísérletezni a különböző cukrokkal a szirup elkészítésénél. A szirupot egyébként akár egy hónapig is el lehet tartani a hűtőben, ezért érdemes nagy adagot készíteni belőle, ha rendszeresen innál bubble teát.
Használj nagyon erős teát
Az erőteljesebb és koncentráltabb tea ízű italhoz készíts erősebb teát: áztasd hosszabb ideig, vagy használj több teát. Sok teakalauz azt ajánlja, hogy legfeljebb négy percig áztasd a teát, hogy ne legyen túl erős benne a csersav. Van, aki azt ajánlja, hogy addig áztasd a teát, amíg ki nem hűl, ez akár 20-30 percet is igénybe vehet, vagy akár két-három teafiltert is használhatsz, mivel a tejjel utána amúgy is felhígítod. Alternatívaként tealeveleket és finom porrá őrölt teát is használhatsz.
Az, hogy milyen teából készíted az italod, csak rajtad múlik, akár zöld tea vagy oolong, de a fekete teák, így a ceyloni vagy assam is alkalmas erre a célra.
Készítsd frissen
Sajnos a tápióka nem olyasmi, amit nagy adagban előre el lehetne készíteni és a hűtőszekrényben tárolni. Legjobb frissen fogyasztani, ugyanis a főtt tápiókagyöngy már néhány óra elteltével elveszíti ruganyos állagát: a közepe megkeményedik, míg a külső rétege pépes lesz. Nem túl guszta!
Élvezd!
A bubble teát könnyen lehet alakítani, kerülhet bele tej vagy növényi ital is. Variálhatod a teát benne, és akár matchapudinggal vagy fekete ragacsos rizzsel is felturbózhatod, hogy még gazdagabb textúrákat kapj. A következő adagból akár koktélt is varázsolhatsz, ha a szirupot megbolondítod kedvenc szeszes italoddal.
Még több finomság: