6 tipp, mire használd a megmaradt narancshéjat

Itt a narancsszezon, de vétek lenne a sok megmaradt, csodás illatú narancshéjat kidobni. Figyelj, mennyi mindenre használhatod! 

Itt a narancsszezon, és halomszámra esszük a lédús citrusokat. Nem mindig sikerül kifogni a legfinomabbakat, de a narancstól illatozó szoba az egyik legjobb dolog a télben – és ezzel a lendülettel már hajítanád is a kukába, miután nagy boldogan betoltad a gerezdeket. Hiba lenne!0

Figyelj csak, mutatunk 6 módot, ahogyan felhasználhatod a narancshéjat!

1. Frissítsd fel a hűtőd

Ha a hűtődre ráférne egy kis illatosítás, először (nyilván) egy alapos átmosásban érdemes gondolkodni, de ha ez nem lenne elég, extraként érdemes bevetni a következő trükköt:egy kis felespohárba szórj sót, és helyezz bele némi narancshéjat – a só elnyeli a nedvességet, a citrus illatosít. Ha a só nedves lesz, cseréld le az egészet, jöhet az újabb kör!

Ez is érdekelhet:

7 háztartási probléma, amire a só a megoldás

2. Felülettisztító fillérekből

Klóros vegyszerek helyett próbáld ki, hogy a narancshéjat egy hétig 20%-os ecetben áztatod: ezután vedd ki a héjakat, öntsd a keveréket szórófejes flakonba, és voilá! Kész a fafelületekre, asztalokra használható általános konyhai tisztítószered!

3. Csillogó kések

Ha igazán csillogó késeket, evőeszközöket szeretnél, jó, ha tudod, egy narancshéj a természetesen jelen lévő illóolajaival simán eltávolítja a mosogatás után visszamaradt vízfoltokat a rozsdamentes acélról. Bármilyen ilyen anyagú felületen használhatod fényesítésre.!

4. Illatos ruhásszekrény

Narancsozás után fogd a héjakat, tedd őket valamilyen könnyen szellőző zsákba, és mehet egy kis szalaggal felkötve a vállfákra! Ha kiszáradnak, jöhet az újabb adag - csodásan megszünteti a jellegzetes “szekrényszagot”.

5. Csomós cukor ellen

Fogadjunk, veled is rendszeresen előfordul, hogy a cukor csomókban áll össze a kamrában, különösen, ha sokáig nem használod fel. Na, ez ellen is kiváló a narancshéj, mert vastag rostszálai megkötik a nedvességet, és magukba is szívják – ne lepődj meg, ha eltűnnek a cukorcsomók a tartályból, a citrushéj ugyanis néhány órán belül visszalágyítja a cukrot!

Narancsos receptajánló:

6. Minél nagyobb tüzet!

Ha őszi sütögetést terveztek a kertben, talán soha nem jutott eszedbe, hogy a narancshéjakkal indítsd be a lángokat, pedig többre képesek, mint a gallyak és a sima újságpapír! Szuper nagy lángokat eredményeznek, ráadásul isteni illatot okoznak!

Ezeket olvastad már?

via Rd.com

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...