6 tipp, hogy legközelebb ne barnuljon meg a BANÁN

Te is jártál már úgy, hogy egy egész kötegnyi banán maradt a nyakadon megbarnulva, túléretten? Többé nem fog!

Mi a finomabb egy érett, friss gyümölcsnél, most éppen a banánnál? Oké, a csoki meg a süti, esetleg a banános csoki, de valljuk be, ez a gyümölcs sokunk kedvence önmagában is. Sokszor veszünk belőle többet egyszerre, ami aztán a gyümölcsöskosárban könnyen romlásnak indul - na, a következő tippekkel ennek vége, banánmentő ötleteket hoztunk!

Az édes banán az egyik legfinomabb dolog (fájó, hogy allergia miatt már sajnos nem ehetem), sportolás előtt pedig hasznos, mert gyors szénhidráttal látja el a szervezetet, amire edzés előtt szükségünk van. De hogyan nem romlik meg szobahőmérsékleten még akkor se, ha már az indián nyárba lépünk?

Akaszd fel őket!

Itt arra gondolunk, hogy keress olyan gyümölcsöskosarat, amibe egy kampót is építettek, és amiről le lehet lógatni a ráakasztott gyümölcsöt (a lógatás történhet persze bárhol máshol is). Tudtad, hogy leszedésük után a banánok szárai azonnal fokozott érési folyamatokat indítanak be, mely során etiléngázt szabadítanak fel? A fellógatott gyümölcsben ez a folyamat viszont lelassul, tovább marad friss, és lassabban érik be.

Vedd meg zölden!

Ahelyett, hogy a legérettebb példányokat vadásznád le a szupermarketben, keresd a zöldeket! A banánt mindig éretlenül szüretelik éppen azért, hogy az utaztatás és a megvásárlásig eltelt időben ne menjen tönkre, viszont még így is van, hogy zölden kerül a boltok polcaira. Nyugodtan megveheted, ugyanis otthon is szépen, lassan megérik, és akkor fogyaszthatod, amikor a számodra legérettebb állapotát mutatja!

A szárakra figyelj!

Az első pontban megírtuk, hogy a banán szárában termelődő gáz felelős a gyümölcs érési folyamataiért - a kis szárakat be is fedheted fóliával vagy alufóliával, ezzel is lassítva a procedúrát. A boltokban is alkalmazzák ezt a módszert, még jobb, ha egyenként bugyolálod be őket.

Az érett banán mehet a hűtőbe

Fontos aranyszabály, hogy az éretlen banánokat távol kell tartani a hűtőtől - semmi estere se tedd őket a frigóba! Viszont a szükség törvényt bont, az érett banánok élettartamát meghosszabbíthatod, ha hűvösre teszed őket - legalábbis pár plusz napot kapnak, mielőtt megromlanának.

Fagyaszd!

Gondoltál már rá, hogy a megmaradt banánokat fagyasztóba tedd? Simán lehetséges, csak arra figyelj, hogy ne egy egész köteget tegyél a mélyhűtőbe, mert a héjuk meg fog barnulni, és nagyon macerás lesz felolvasztani őket… ehelyett egyesével, vagy szépen felszeletelve, műanyag tasakokba helyezve érdemes őket eltenni, és bármikor kiengedni, amikor szükség van rájuk.

Banántartót!

Ez az egyik legpraktikusabb megoldás, kis banántartó dobozokban ráadásul bárhova magaddal viheted a gyümölcsöt úgy, hogy nem fog szétnyomódni, megnyomódni, és ugyanabban az állapotban veszed ki majd a táskádból, mint ahogyan kivetted. Keress rá a neten!

Ezeket olvastad már?

via RD

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...