Mi a finomabb egy érett, friss gyümölcsnél, most éppen a banánnál? Oké, a csoki meg a süti, esetleg a banános csoki, de valljuk be, ez a gyümölcs sokunk kedvence önmagában is. Sokszor veszünk belőle többet egyszerre, ami aztán a gyümölcsöskosárban könnyen romlásnak indul - na, a következő tippekkel ennek vége, banánmentő ötleteket hoztunk!
Az édes banán az egyik legfinomabb dolog (fájó, hogy allergia miatt már sajnos nem ehetem), sportolás előtt pedig hasznos, mert gyors szénhidráttal látja el a szervezetet, amire edzés előtt szükségünk van. De hogyan nem romlik meg szobahőmérsékleten még akkor se, ha már az indián nyárba lépünk?
Akaszd fel őket!
Itt arra gondolunk, hogy keress olyan gyümölcsöskosarat, amibe egy kampót is építettek, és amiről le lehet lógatni a ráakasztott gyümölcsöt (a lógatás történhet persze bárhol máshol is). Tudtad, hogy leszedésük után a banánok szárai azonnal fokozott érési folyamatokat indítanak be, mely során etiléngázt szabadítanak fel? A fellógatott gyümölcsben ez a folyamat viszont lelassul, tovább marad friss, és lassabban érik be.
Vedd meg zölden!
Ahelyett, hogy a legérettebb példányokat vadásznád le a szupermarketben, keresd a zöldeket! A banánt mindig éretlenül szüretelik éppen azért, hogy az utaztatás és a megvásárlásig eltelt időben ne menjen tönkre, viszont még így is van, hogy zölden kerül a boltok polcaira. Nyugodtan megveheted, ugyanis otthon is szépen, lassan megérik, és akkor fogyaszthatod, amikor a számodra legérettebb állapotát mutatja!
A szárakra figyelj!
Az első pontban megírtuk, hogy a banán szárában termelődő gáz felelős a gyümölcs érési folyamataiért - a kis szárakat be is fedheted fóliával vagy alufóliával, ezzel is lassítva a procedúrát. A boltokban is alkalmazzák ezt a módszert, még jobb, ha egyenként bugyolálod be őket.
Az érett banán mehet a hűtőbe
Fontos aranyszabály, hogy az éretlen banánokat távol kell tartani a hűtőtől - semmi estere se tedd őket a frigóba! Viszont a szükség törvényt bont, az érett banánok élettartamát meghosszabbíthatod, ha hűvösre teszed őket - legalábbis pár plusz napot kapnak, mielőtt megromlanának.
Fagyaszd!
Gondoltál már rá, hogy a megmaradt banánokat fagyasztóba tedd? Simán lehetséges, csak arra figyelj, hogy ne egy egész köteget tegyél a mélyhűtőbe, mert a héjuk meg fog barnulni, és nagyon macerás lesz felolvasztani őket… ehelyett egyesével, vagy szépen felszeletelve, műanyag tasakokba helyezve érdemes őket eltenni, és bármikor kiengedni, amikor szükség van rájuk.
Banántartót!
Ez az egyik legpraktikusabb megoldás, kis banántartó dobozokban ráadásul bárhova magaddal viheted a gyümölcsöt úgy, hogy nem fog szétnyomódni, megnyomódni, és ugyanabban az állapotban veszed ki majd a táskádból, mint ahogyan kivetted. Keress rá a neten!
Ezeket olvastad már?
Ez a mirelit pizzafajta a legnépszerűbb a magyaroknál – és...
Nem véletlenül a pizza az egyik legnépszerűbb a mirelit termékek közül, hiszen gyors vacsora lehet egy nehéz nap után, így nem véletlen, hogy ennyit ettünk belőle 1 év alatt.
Nosalty12 fantasztikus édesség, amibe ZABPEHELY került
A zabpehely nemcsak a reggelidet dobja fel, hanem a desszertedet is. Mutatunk is pár variációt!
NosaltyEzért ne edd meg a megmaradt főtt rizst
Ha te is azt gondoltad, hogy simán meg lehet enni a maradék főtt rizst, mivel nehezen romlandó élelmiszer, akkor nagyot tévedsz!
Liptai LillaItt a szezon sztárja, a SZILVA – mit kell tudni...
Imádjuk a szilvát, és már itt is van a szezonja! Eláruljuk, mitől olyan finom, mit készíts belőle, és miért hasznos a szervezetednek!
Országh Kittivia RD