1. Brigadeiros
csokigolyó
Nemzeti édesség Brazíliában, többféle változata közül ez az egyik legismertebb.
Igazi nyalánkság, bár főként édesszájúaknak ajánlom a sűrített tej cukortartalma miatt:).
A brigadeirost leginkább a kókuszgolyóhoz hasonlítható, hiszen ezekbe a golyócskákba is kakaó, tej és vaj kerül. Nyilván ennek nem keksz az alapja, hanem maga a kakaópor, amit összegyúrás után csokiforgácsban hempergetnek meg.
2. Moqueca
A moqueca sokkal több egy egyszerű hallevesnél: a tenger gyümölcseiből, kókusztejből, paradicsomból, paprikából készülő fogás egy pörköltszerű étek, ami rizzsel összekeverve laktató főétel.
3. Pão de queijo
A pão de queijo nem más, mint egy sajtos kenyérféle, amit általában reggelire fogyasztanak, de gyakorlatilag uzsonnára és vacsorára is kiváló. A kívül ropogós, belül puha és rágós kis bucik tápiókalisztből, tojásból és Minasból készülnek. Elég jól hangzik, igaz?!
4. Acarajé
Ez egy olajban sült pogácsaféle fekete szemű borsóval,
pálmaolajjal és hagymával, valamint garnélarákkal, amit általában valamilyen fűszeres szósszal vagy pürével tálalnak. Igen, igazi kalóriabomba!
5. Quindim
A quindim több, mint egy puding. A fényes, sárga édesség egy
tojásból, cukorból, kókuszból és vajból készülő pirított finomság, neve pedig szó szerint 'csemegét' jelent.
6. Feijoada
A fejioada egy fekete babból, kolbászból és sertéshúsból – csülökből, fülből és egyéb disznóságokból – összeállított egytálétel, amit 24 órán keresztül készítenek, ugyanis a babot be kell áztatni, a sertéshúst pedig sótalanítani kell hozzá.
via