Garantáltan minden érzékünkre ható, szenvedélyes, pikáns konyhát visznek a szerbek: karakteres húsok, halmozottan édes desszertek – mindezekhez pálinka és isteni borok.
Talán nincs még egy olyan konyha a közelben, ami annyira hasonlítana a magyarhoz, mint a szerbeké. A balkáni, török hatásokat magában hordozó ízvilág nem fél a kalóriáktól és az étel élvezetétől: rengeteg hús, erős fűszerezés, markáns pálinkák jellemzik – a szerbek igazán tudnak élni és élvezni az ízeket, érdemes tőlük tanulnunk!
A szerb konyha nem a könnyű salátákról és szárnyashúsokról híres, bár ez utóbbiakat is használja, elsősorban a vadon élő állatokét. A birkahús a jellegzetes szerb húspogácsák alapanyaga, szabad, hegyvidéki állattartásból fakadóan ugyanis rengeteg, egészséges húsú birka él a magaslatokon, húsuk így viszonylag könnyen beszerezhető. Készülhet belőle marha- és sertéshús hozzáadásával csevap, ami az egyik legjellegzetesebb szerb étel, sikere a megfelelő húsokban és azok arányában rejlik: a darált húsokat keverd össze sok fokhagymával, pirospaprikával, sóval, borssal, csöpp szódabikarbónával – tedd félre a hűtőbe, s takard le, másnap csak elő kell kapni és mehetnek is a grillre az apró rudakká formázott húshengerek. A pljeskavica elkészítési módja kísértetiesen hasonlít a csevapra, annyi különbséggel, hogy ezt húspogácsa formában készítik, de abban megegyeznek, hogy mindkettőhöz bőségesen kínálnak ajvárt és hagymát.
Minden sülthöz kínálnak friss salátákat, a zsíros húsokat ezekkel próbálják kompenzálni, étvágygerjesztőként pedig a már-már nemzeti jelképnek tekintett sligovicával, azaz szilvapálinkával ágyaznak meg az ételnek, de készül házi pálinka körtéből, almából is. Az egyik leglaktatóbb egytálétel a gyuvecs, ami hasonló alappal készül, mint a mi lecsónk, a sok paradicsom és paprika megegyezik, de a szerbek hússal és rizzsel gazdagítják, ami így leginkább valamilyen rakott ételhez hasonlít, s az biztos, hogy gyomor nem marad félig üresen utána. Használnak olívaolajat és a birkatenyésztés termékeként sok-sok juhtúrót zöldfűszerekkel, akár reggelire vagy előételként is.
Gyakran kerül az asztalra tartalmas zöldségleves, szerencsére bőséggel terem mindenhol az alapvető idényzöldségekből. Bureket húsos, zöldséges és édes verzióban is sütnek, ha desszertre kerül a sor, nem wellness irányelvek vezérlik őket: a baklava az elképzelhető egyik legcukrosabb, omlós tésztalapokból álló édesség, a gibanica pedig a szerb túrós rétest takarja, rengeteg túrós tésztaréteget egymásra lapolva.
Ízutazás: imádjuk a thai konyhát ! >>
Mindezekhez szuper borokat, gyümölcsöket, mézeket párosítanak, a tradicionális szerb konyha kiaknázza a természeti adottságokban rejlő opciókat. S mivel a magyar szájízhez nagyon is hasonló ételeket főznek, az újdonság erejével hathat, ha kipróbálunk pár fogást, a jó idő beálltával például a kerti sütögetés jegyében az egyik legismertebbet, a csevapot!