Főzési szokásaink sokat változtak az elmúlt 50 évben. A konyháinkban megjelentek új alapanyagok, és néhány régi, jól bevált a háttérbe szorult. Összegyűjtöttünk néhány retró alapanyagot, amit manapság egyre kevesebbet látni a konyhában, pedig jó lenne őket újra használni.
1. Sertészsír
Manapság többen főznek napraforgóolajjal, mint sertészsírral. Ennek egyik oka valószínűleg az, hogy míg régen sok vidéki háznál volt divat a disznóvágás, addig mára ez a hagyomány visszaszorulóban van. A másik ok, hogy sokak szerint a sertészsír egészségtelen, ezért inkább más zsiradékot használnak. Itthon is nagy népszerűségnek örvend például a kókuszzsír vagy az olívaolaj, de a klasszikus ételek még mindig sertészsírral a legfinomabbak.
2. Csont
A csontot egyre többen dobják a szemétbe, vagy adják a kutyának. Nem szabad! A csontokat főzd össze zöldségekkel, és már kész is az alaplé, amit nyugodtan le is fagyaszthatsz, vagy akár barnamártás készítéséhez is használhatod.
3. Vaj
A vaj nagyon sok háztartásból kiszorult, és a margarin vette át a helyét. Ennek fő oka, hogy a vaj évről évre egyre drágább a boltokban, ezért kevesen engedhetik meg maguknak. Vannak, akik a laktózérzékenységük vagy a vegánságuk miatt búcsúztak el tőle. Sajnálatos, mert néhány desszert vagy krém vajjal készítve a legfinomabb.
4. Író
Az írót egyre kevesebben ismerik, pedig Gordon Ramsay szerint a tökéletes rántott hús ennek felhasználásával készül. Savanykás ízű, híg, opálos folyadék, a túró- és vajkészítés mellékterméke. Önmagában is fogyasztható, de legtöbbször süteményekbe kerül.
5. Sűrített tej
Gyerekkorunkban imádtuk a sűrített tejet. Van, ahol még ma is lehet kapni az édes, tubusos változatot. Az otthonokban egyre kevesebbet, de a cukrászatban előszeretettel használják, sütik és torták készítésénél.
6. Leveskocka
A leveskocka régen csodaszernek számított, mert olyan ízt kölcsönzött az ételeknek, mint semmi más. Aztán évekkel ezelőtt kiderült, hogy magas a nátriumtartalma és nem különösebben tápláló, ezért ma már egyre többen gondolják egészségtelennek és egyre kevesebben használják. Szerencsére, a boltokban már kaphatóak a csökkentett sótartalmú és bió változatok, így nem teljesen ördögtől való alapanyag. Ha nem szeretnéd megvásárolni, akkor készítheted házilag is az ételízesítőt.
Ezeket olvastad már?
11 hamisítatlan retró étel, amit képtelenség nem szeretni
Igazi retró fogásokat hoztunk nektek, amikkel gyakran találkozhattatok a nagymamánál, vagy az iskolai menzán. Nektek melyik a kedvencetek?
NosaltyÍgy szórakoztunk a Kádár-korszakban - ezeket ettük és ittuk a...
A 70-es, 80-as években még nem sok szórakozóhely akadt a mulatozni vágyoknak, ezért a házibulik voltak divatosak. Mutatjuk, hogy mik voltak az esték főszereplői!
Fenes GábrielNagymama elfeledett süteményei, amiket gyerekkorunkban imádtunk
Gyerekkorunk nosztalgikus ízei között a ropogós csöröge fánk, a hájas tészta barack lekvárral és a birsalmasajt, biztos a dobogósok között kap helyet. Neked volt kedvenced?
Petrás GabriellaCímlapkép: iStock
via TheDailyMeal