Karácsony után most, 2019 első negyedévében is górcső alá vettük a frissen megjelent szakácskönyveket - összességében elmondható, hogy az év végi ünnepi időszakban jóval szélesebb és érdekesebb a kínálat, ami érthető is, de most sem panaszkodhatunk. Külön érdekesség, hogy a választott szakácskönyvekből több is csak vega recepteket tartalmaz.
Stahl Judit: Ázsiai kalandok
"Stahl Judit új szakácskönyvsorozatának egyik darabja: a Stahl magazin legnépszerűbb receptjeit veszi alapul, és mindegyikhez kínál egy-egy vadonatúj, szellemes variációt. Azt is megtanulhatod belőle, hogy egy-két hozzávaló megváltoztatásával, mégis ugyanazzal a módszerrel miként készíthetsz el teljesen más ázsiai ételeket."
Az ázsiai kalandok receptjeit kezdő és haladóbb ázsiaikonyha-rajongónak is ajánljuk - a design és a fotók inkább a 2000-res évek elejét idézik, a receptek pedig Stahl Judit mellett olyan nevekhez fűződnek, mint Mautner Zsófi vagy Bohus Csaba.
Ár: 3.990 Ft
Kiadó: Lettero Kiadó Kft.
Hannah Coughlin: A csodálatos méz
40 finom recept a jobb egészségért
"A méz a természet gyógyszere. Számos jótékony hatása ismeretes a torokfájás enyhítésétől a sebgyógyulás felgyorsításán át az emésztés és az agyműködés segítéséig. Kényeztesse magát egy levendulás-mézes vagy egy természetesen édes, fűszeres banános-kókuszos süteménnyel, vagy ünnepelje a mézet olyan sós fogásokban, mint például a paradicsomos-zöldbabos baklava vagy a balinéz csirke."
A kis alakú csinos könyvecske a mézrajongók kötelező darabja, amely 4 fő fejezetben fogja össze a mézes recepteket: reggelik, könnyű falatok és köretek, főételek, édességek és italok.
Ár: 3.490 Ft
Kiadó: Gabo
Mira Manek: India varázslatos ízei
Hagyomány és egészség egy tányéron
"A könyvben található ételek a hagyományos receptek és a saját, India ihlette elképzeléseim keverékéből születtek - gazdagon fűszerezettek, ízesek, színesek és csordultig vannak tápláló jósággal" - írja a szerző."Mira Manek az édesanyjától és a nagymamájától örökül kapott ízvilágot megújítva az indiai konyha legnagyszerűbb alapanyagait kombinálja a kiegyensúlyozott étrend elmaradhatatlan alkotóelemeivel, így a hozzávalók között megtaláljuk a kókuszolajat, a barna rizst és a kinoát is."
Az egyik legnagyobb volumenű, leggyönyörűbben fotózott szakácskönyv az ajánlónkból. Érdekessége, hogy csak vegetáriánus recepteket találunk benne, és nem csak meglegyinti az indiai konyhát - itt igazi autentikus ételekről van szó, szóval csak vérbeli India-megszállottaknak ajánlott.
Ár: 5.490 Ft
Kiadó:Bioenergetic Kiadó Kft.
Nina Olsson: Kézműves vega burgerek
"A vega burger napjainkban az egyik legtrendibb étel, a vegetáriánusok mellett a húsevők is örömmel válogatnak a különlegesebbnél különlegesebb változatok közül.Nina Olsson igazi inspirációt ad, varázslatos ételfotóival és leírásaival végigkalauzolja az olvasót több földrész legszuperebb burgercsodáin. A vega burgerek mesterévé válni egyet jelent azzal, hogy megértjük a növények varázslatos alkímiáját."
A trendi matt papírra nyomott könyv az utóbbi évek vega/vegán őrületében különösen aktuális, de nem csak húspogácsa-alternatívákat mutat be, hanem különféle vega/vegán feltéteket és házi szószokat is.
Ár: 4.990 Ft
Kiadó: Bioenergetic Kiadó Kft.
Vanessa Kimbell: Kovásziskola
Miért és hogyan süssünk egészségbarát kenyeret
"A szerző egy betegség kapcsán tapasztalta meg, hogy a kovászos kenyérnek nemcsak sokkal jobb az állaga és az íze, hanem a szervezetünk számára is összehasonlíthatatlanul hasznosabb.A titok abban rejlik, hogy milyen lisztet választunk, milyen anyakovászt használunk, a tésztát miként kelesztjük, és mindezeket hogyan kombináljuk. Ehhez megkapunk minden útmutatást ebben az egyedülálló, interaktív könyvben."
A könyvről még a világ egyik legjobb pékje is ódákat zeng, ráadásul Vanessa Kimbellé Anglia egyik legnépszerűbb kovászoskenyér-iskolája.
Ha kenyeret akarsz sütni, és tényleg komolyan veszed, hogy egészséges is legyen, jó helyen jársz.
Ár: 6.000 Ft
Kiadó: Csipet Kiadó
Yotam Ottolenghi: Újabb csodás zöldségételek
"Yotam Ottolenghi izraeli-brit séf és étteremtulajdonos, a kulináris világ egyik legnépszerűbb egyénisége. A Vegetáriánus finomságok című bestseller folytatásában továbbra is a vegetáriánus konyha sokszínű világát fedezi fel, sajátos megközelítésben. Az elkészítési módok szerint rendszerezett több mint 150 recept mindegyikében a fűszereken, a szezonalitáson és a merész ízpárosításokon van a hangsúly."
Monumentális, albumszerű, gyönyörű képekkel turbózott könyv, amely vegetáriánus ételek garmadájával várja a (nem csak vegetáriánus) olvasót.
Ár: 5.990 Ft
Kiadó: Gabo
Ezt láttad már?
7 étterem, ahol tökéletes spárgás ételeket kóstolhatsz, míg tart a szezon