6 halsütő, ahol ropogós, és nem túl olajos HEKKET kapunk

Hekket kisvendéglőkben és éttermekben is készítenek, de igazi népi kedvenc a vízparti büféknek és egyszerű étkezdéknek köszönhetően lett. Érdemes feljegyezni magunknak, hogy hol működnek a legjobb sütödék, és ha a környéken járunk, nyaralunk vagy kirándulunk, máris van egy tuti hely a tarsolyunkban. Íme.

Egyik nyári cikkünkben hat legendás helyet ajánlottunk, ahol jól elkészített hekket ehetünk, de természetesen jóval több remek halsütöde vár országszerte. Felmerülhet a kérdés, hogy mitől lehet jó vagy rossz ez az egyszerű büféétel? 

A hekk elkészítésének is megvannak a maga típushibái

Az egyenesen kétségbeejtő, de sajnos rendre előfordul, hogy a fagyasztott állapotban Magyarországra érkező hal a sütés után a papírtálcán szervírozva is belül nyersnek vagy egyenesen fagyosnak bizonyul. A túl nagy darab halakkal szokott ez megtörténni, ebben a műfajban ideális a közepes méretű hal. További csalódásra adhat okot, ha a paprikás bunda túl van sütve, így túl kemény a bunda, vagy megkeseredik rajta a pirospaprika. 

Még gyakoribb, hogy jól megszívja magát olajjal, így nem a finom fehér halhús dominál, hanem az elnehezített köntös.

Sok helyen kapjuk továbbá íztelenül ezt a halat, pedig egy jól eltalált paprikás, ropogós bundával igazán jóleső nyárias étel.

Lássuk a hekkezőket! 

  • Ilyen egy igazi partibusz: Dunaparty megálló 

Nem minden a Római-part hekk-kérdésben: Újbudán, az albertfalvai Duna-parton is találunk igazi közönségkedvencet. Már messziről látni fogjuk, hogy jó helyen járunk, egy kiszuperált piros emeletes busz ugyanis maga a vendéglátóhely. Igazi kis kultúrkavalkád: a busz vélhetően Londonból, a hekk az Északi-tengerből, a vendégek legtöbbje pedig Tétényből, Budafokról, Újbudáról, Csepelről érkezik. A hekkhez itt kérhetünk rendhagyó módon tzatzikit és édesburgonyát is, de a lángos, töltött lángos, minilángos, édes lángos szekció is megér egy misét! 

Dunaparty megálló / forrás

Dunaparty megálló 

Budapest 1117, Hunyadi János út 162. 

  • Tisztelet a Római-partnak: Halterasz 

A pesti ember hekkezőparadicsoma a III. kerületi Római-part, ez nem vitás. Itt már akkor virágzott a streetfood-élet, amikor még nem is ismertük a street food kifejezést. Ennek megfelelően sok a retró hely a Rómain, ahol tudvalevőleg nem mindig győz a minőség. A Halterasz azonban nem érdemtelenül viseli a 4,9-es Facebook-pontszámot és a 4,7-es Google-értékelést. Egy faburkolatú, méretes büfékocsi és körülötte a murvával leszórt, alacsony fakerítéssel körbekerített kis szabadtéri rész maga a Halterasz. A sörpadokon a hekken kívül további jóféle halakat fogyaszthatunk, pisztrángot, süllőt és keszeget is az édesvizekből. Bár Halterasz, házi kolbászt, bajor virslit, flekkent, csirkecombot is sütnek itt.  

Halterasz / forrás

Halterasz 

Budapest III. kerület, Kossuth Lajos üdülőpart 131-133. 

  • Halörömök a győri Süllőházban 

Egy fílinges amerikai filmben is el tudnánk képzelni ezt a helyszínt: a csupaablak kis csehó oldala kékre festve, retró fehér függönykékkel, színesen világító OPEN felirattal. Így is kell ezt csinálni: csak semmi cicoma, semmi sallang, a halakat viszont híresen jól készítik. Harcsa- és pontyhalászlevet is kérhetünk (belsőséggel), és a süllőn, pisztrángon, fogason, rántott pontypatkón és a többieken kívül ecetes halat is kérhetünk, a jó öreg pontyból. Nem sok helyen kapható! A hekknek is mesterei. 

Süllőház Halsütöde-Fogas Büfé / forrás

Süllőház Halsütöde-Fogas Büfé 

Győr, Szent Imre út 107. 

  • A legendás diósdi halsütő 

Mit is kell hozzáfűznünk ilyen név mellett? Akár a környéken van dolgunk, akár Balatonra vagy onnan hazafelé tartunk, íme, egy ugyancsak ajánlott kitérő. Bár kérhető tengeri apróhal (szintén remek!), süllő, pisztráng, afrikai harcsa is, egy igazi hekk-Mekkában járunk. Kíváncsiak lennénk a panírreceptjükre, ugyanis különösen ropogós és nem nehéz a hekk panírja, mindehhez jófej kiszolgálás társul. Minden település és fővárosi kerület elbírna egy ilyen halsütőt! 

A legendás diósdi halsütő / forrás

A legendás diósdi halsütő 

Diósd, Balatoni út 8. 

  • A legjobb panír díjat megnyerte: Adri Büfé 

Saját weboldala, Facebook-oldala vagy Instagramja sincsen az esztergomi Adri Büfének, pontosabban létrehoztak neki egy oldalt, de nem vendéglátóhelyként, hanem személyként, így tehát ismerősnek jelölni lehet. A halkedvelők körében márpedig híre van Adri büféjének, mi pedig már ennyiből láthatjuk, hogy ez nem egy felhype-olt marketinglufi. Sokan életük legjobb hekkjét vélik itt felfedezni, a panír rendhagyó módon nem paprikás (szezámmagos-mézes, sörös-köményes), külön említást érdemel a káposztasaláta. 100% retró hely, ahol kutyussal és papagájokkal is várnak, kint pedig bőven van asztal leülni a napernyők alá, és élvezni a nem mindennapi környezetet. 

Adri Büfé 

Esztergom,  Visegrádi út 250.

  • Mesehelyen remek hekk: Malomvölgy Büfé 

A Malomvölgy Büfét akkor is érdemes felkeresnünk, ha nem a Nagy-Gerecsén túrázunk vagy az Agostyáni Arborétumban kirándulunk. Tardoson járva egyébként is elgondolkodik a városi ember, hogy miért nem egy ilyen meseszép helyen is lakik? A település melletti büfét a minden közhely nélkül festői Malomvölgyben találjuk, a frissen sült ételt pedig a kis büféfaház melletti fapadokon falatozhatjuk el. Specialitásuk a hekk kovászos uborkával, jó étvágyat! 

Malomvölgy Büfé / forrás

Malomvölgy Büfé 

Tardos, Malomvölgy 

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Dunaparty megálló 


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...