6 fűszernövény a párkányodra

Fűszernövényeket nevelgetni kis balkonládákban igazi kihívás. Elmondjuk, mi mit tartunk otthon és hogyan élik túl nálunk a nyarat!

Szerencsére vannak már olyan elszántak, akik felfedezték a társasházak gangjainak, kertjeinek üres tereiben rejlő potenciált és akár a paradicsom- vagy borsótermesztéstől sem riadnak vissza. Aki ilyen messzire nem merészkedik, az is megpróbálkozhat azért pár fűszernövény elültetésével. Ilyenkor júliusban tulajdonképpen mindennek szezonja van éppen, kis törődés, válogatás, átültetés után akár egy panellakás párkányán is szép fűszereskertet alkothatunk.

Zöldborsófőzelék 1.

Megérkezett a piacokra a zsenge tavaszi zöldborsó. Imádom. Leves múlt héten már készült belőle, most a főzelék a soros. A hagyományos verzió. Legalább is számomra, mert többek ...

Fűszervajban sült csirke

Egy nagyon kedves frankfurti szakács barátunk ötlete alapján készült. Nagy előnye, hogy egyáltalán nem szárad ki és nem is kell a sütő mellett állva locsolgatni. Emellett hihetetlenül ...

Olasz zöldségleves

Ez az olaszok sűrű "mindent bele" levese, olyasmi, mint a mi tavaszi levesünk. Igazából bármilyen zöldséget rakhatunk bele, brokkolit, zöldbabot, cukkinit, kelkáposztát stb. Ők is ...

Az én nyári kedvencem a bazsalikom. Nincs mit tenni, szinte mindenbe (na jó, majdnem mindenbe) belefőzöm, persze csak a legvégén, hogy minél intenzívebb maradjon az íze. Nyáron amúgy is rengeteg olaszos ételt főzök, ezekbe tökéletesen passzol a bazsalikom, ami egyébként nagyon jól viseli a meleget, kivéve a tűző napot. Éppen elég, ha délután 2-3 órán át kapja a napsütést, amúgy tarthatjuk árnyékban. A rozmaring kevésbé igényes, kifejezetten hűvös helyeken is jól megél, az egyik ismerősöm teraszán csodával határos módon még a telet is átvészelte. Lehet belőle teát főzni, én első sorban a házilag sütött hamburgerek mellé sütött krumplikarikára szórom rá: a rozmaringos burgonya valami isteni, az egyik kedvenc hamburgeresemnél kínálják így, azóta nem tudom feledni és én is csak így készítem a húspogácsás szendvicseket. A petrezselymet senkinek sem kell bemutatni, a magyar konyha egyik tradicionális fűszernövénye, s ha nincs olyan szerencsénk, hogy csak ki kelljen szaladni érte a kertbe, hogy pár szálat metéljünk a borsólevesbe, akkor az a jó hír, hogy otthon is simán nevelhető.

A menta, ami nélkül nálam nyáron nincsen limonádé (szigorúan cukor nélkül, sok jéggel és citrommal) a kertek egyik kiirthatatlan vendége, képes egészen hosszú területen elszaporodni, sőt, láttam olyat is, ahol két kertet elválasztó épület repedéseibe is bevackolták magukat a kis zöld levelek. Olyannyira igénytelen, hogy sokáig bírja locsolás nélkül is, de a potya nedvességért cserébe még szebbre és nagyobbra nő. Tipikusan pakolható ablakpárkányra, jól bírja a gyűrődést.

Ami még biztos befutó, az a metélőhagyma. Szendvicsekhez, krémekhez szuper, csak odabattyogok, lenyisszantok belőle pár sornyit, és mehet a reggelibe – pár nap alatt vissza is nő az éppen elfogyasztott rész. Újabban a korianderrel kísérletezgetek – inkább kevesebb, mintsem több sikerrel. A legjobb kertészetekben beszerezni ezeket a kis cserepeseket és átültetni őket egy nagyobb kaspóba, hogy szabadon, kedvükre növekedhessenek!

Az Itt a szezon korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...